Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.12.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Grad Varaždin nema proračun za 2017. godinu. Ostaje mogućnost donošenja Odluke o privremenom financiranju i ostanak Gorana Habuša do izbora na gradonačelničkoj poziciji, ili pak, dolazak u Varaždin, povjerenika Vlade Republike Hrvatske, koji bi, do redovitih izbora, ograničeno vodio Grad Varaždin umjesto gradonačelnika i Gradskog vijeća. Za izglasavanje proračuna, u četvrtak 29. prosinca 2016. godine  nedostajao je samo jedan vijećnički glas. Hoće li biti donesena Odluka o privremenom financiranju, doznat će se  na sjednici Gradskog vijeća, koja je žurno sazvana za petak, 30. prosinca 2016. godine, s početkom u 17,00 sati.

IVANEC – U četvrtak 29. prosinca 2016. godine navečer, službeno je otvoreno preuređeno ivanečko kino koje je, prema riječima znalaca, jedno od najljepših u Hrvatskoj. Nakon obnove, vrijedne 3,6 milijuna kuna, kino je opremljeno modernom tehnikom za kino projekcije u 3D i 2D tehnici, novim platnom, izvedeno je kompletno unutarnje uređenje. S obzirom na preinake pozornice, sada će se tu moći održavati manji koncerti te kazališne predstave. Upravo zbog toga radi se o najvećoj investiciji u društveni život grada Ivanca, rekao je prilikom otvorenja ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. Inače, kino u Ivancu postoji od 1920. godine, naglasio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta “Đuro Arnold” Mario Kramar. U programu večerašnjeg otvorenja nastupio je Vokalni ansambl Sakcinski te prikazan film Roughe One: Priča iz Ratova zvijezda. Kino će za posjetitelje biti otvoreno od petka, 30. prosinca 2016. godine.

BJELOVAR – Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije u četvrtak 29. prosinca 2016. godine je organizirala studijsko putovanje na kojem su predstavljene novine u turističkoj ponudi koja je ostvarena u suradnji s privatnim sektorom u godini na izmaku. Bjelovarsko-bilogorska županija u ovoj je godini i službeno postala članica EDEN Networka-Europskih destinacija izvrsnosti, najveće profesionalne mreže održivog turizma Europske komisije koja okuplja 66 članica iz 23 europske zemlje, ističe direktorica županijske Turističke zajednice Jasna Vaniček Fila. Svih ulaganja u turizam u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne bi bilo bez suradnje s privatnim sektorom, kaže župan Damir Bajs. U posljednje dvije godine dva i pol puta je povećan tržni udio turizma u sklopu kontinentalnog dijela Hrvatske što najbolje pokazuje rast turističke djelatnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

ZAGREB – U samom središtu Zagreba, u Župi sv. Blaža, mogu se razgledati jaslice stare točno 100 godina. Naime, jaslice „Hrvatski Božić“ napravljene su 1915. i 1916. godine, a osmislio ih je hrvatski kipar Vojta Braniš. Zamisao je bila ne prikazati klasični Betlehem, nego život naših ljudi, običaja i nošnji, na 3,5 kvadratna metra uz kompoziciju od 150 malih voštanih figura. Jaslice su izrađene od voska, a prije sto godina njihova je izrada koštala 2.000 kruna. Unatoč materijalu od kojeg su izrađene, jaslice su i danas u punom sjaju te se u crkvi sv. Blaža mogu razgledati radnim danom od 17,30 do 19,00 sati te nedjeljom od 8,00 do 12,00 te 17,30 do 19,00 sati.

ZAGREB – Povelju, odnosno čin višeg počasnog vatrogasnog časnika, danas su županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću uručili predstavnici županijske Vatrogasne zajednice na čelu s predsjednikom Stjepanom Ptičekom. Kako je ovom prigodom istaknuto, župan Kožić dugogodišnji je vatrogasac, a premda nije u operativi,  zadnjih 12 godina kao čelni čovjek Zagrebačke županije svesrdno je pomagao i podržavao rad vatrogasaca. Zahvalivši se na priznanju, župan Stjepan Kožić je  istaknuo kako su vatrogasci, njih oko 16 tisuća, ponos Županije i uvijek spremni pomoći u očuvanju ljudi i imovine.

ZABOK – Ekonomski neodrživim državni proračun za sljedeću godinu drži SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji je zajedno s kolegom, zastupnikom Markom Vešligajem danas održao press konferenciju u Zaboku. Hajdaš Dončić je, naime, zabrinut bujanjem troškova, što ga podsjeća na bivša vremena, kada je upravo to generiralo krizu. Uz to aktualnoj vlasti zamjera što ignorira gradove i županije u kojima HDZ nije na vlasti i to potkrepljuje primjerom dviju cesta u Zagorju, od Bračka do Bedekovčine i od Zaboka do Sv. Križa Začretja, za koje tvrdi da su potpuno dovršene i mogle su se pustiti u promet još prije dva mjeseca. Zastupnik Marko Vešligaj, komentirajući donošenje državnog proračuna, je istaknuo kako su najveći gubitnici jedinice lokalne i regionalne samouprave koje gube 2,1 milijardu, a u kompenzacijskom fondu je vlada osigurala tek 1,3 milijarde kuna.

ZAGREB – Povelju o suradnji u Gradskom dramskom kazalištu Gavella, danas su potpisali ravnatelj GDK Gavella Boris Svrtan i predsjednik Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja Veljko Đorđević, u društvu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Ovom Poveljom želi se unaprijediti međusobna stručna, edukacijska, kulturna i znanstvena  suradnja,  osobito u područjima promicanja zaštite i unaprjeđenja zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te promicanja povezivanja medicine i kazališne umjetnosti. Petogodišnji je to projekt, radi kojeg će se djelomično graditi i nova kazališna dvorana. Projekt je, kako se moglo čuti podržao  Grad Zagreb.

ZAGREB – Još jedan veliki projekt očekuje Grad Zagreb iduće godine. Na Branimirovoj se ulici, uz projektnu dokumentaciju, planira i otkup zemljišta pa konačno spajanje sadašnjeg profila Branimirove s Kolakovom, čime bi se rasteretila Sesvetska. Iako je u proračunu bilo prvotno predviđeno devet milijuna amandmanom je predložen iznos od 15 milijuna kuna.

KRAPINA – Skupština Društva za kajkavsko-kulturno stvaralaštvo zaključila je, u srijedu 28. prosinca 2016. godine navečer, da su festival Kajkavskih popevki, 51. po redu, kajkavski recitali, znanstveni skupovi, dječji jestiva Kaj u riječi, pjesmi, plesu i slici, retrospektivni koncert u organizaciji Društva i Radija Kaj u Lisinskom – Popevke Zagrebu i brojni koncerti Kaj vu duši, uspješno tijekom 2016. godine doprinosili njegovanju tradicijskog kajkavskog izričaja i stvaralaštva. U radu skupštine sudjelovali su Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, Josip Pelin, predsjednik KUD-a Ilirci, Siniša Leopold, umjetnički voditelj festivala Kajkavskih popevki, Radovan Novina koji priprema i programe koncerata Kaj vu duši,  Damir Novina, predsjednik, Drago Gradečak, potpredsjednik i Davorka Plukavec tajnica Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i brojni drugi. Prihvaćen je i okvirni program rada društva koji će započeti u siječnju 2017. godine raspisivanjem natječaja za nove kajkavske skladbe, te glavnim sadržajem Tjednom kajkavske kulture koji će se u Krapini održati od 3. do 9. rujna 2017. godine.

ZAGREB – Bogatim i raznolikim cjelodnevnim programom danas svoj Dan slavi zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Tako je nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za ovu godinu uručena violinistici Katarini Kutnar u 12,00 sati, a u večernjim satima u velikoj dvorani od 19,00 sati slijedi program Talijanske noći u Lisinskom, gdje pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića nastupaju Simfonijski orkestar HRT-a te Francesca Dego na violini i tenor Walter Fraccaro. U maloj dvorani od 20,30 sati koncert će održati mlada pjevačica Mia, a sve završava Filharmonijskim balom sutra od 20,30 sati u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog,  gdje će nastupiti sopranistica Lidija Horvat Dunjko i tenor Miljenko Đuran uz dirigenta Leopolda Hagera. Na programu su novogodišnje melodije- arije, polke i valceri.

KRAPINA – Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode – mraza u travnju ove godine, na svojoj prošlotjednoj sjednici donijela je Vlada RH. Odobrena pomoć iz državnog proračuna u visini od 20 milijuna kuna obuhvaća 13 županija, među kojima je i Krapinsko-zagorska. Odlukom je određena samo naknada štete u poljoprivredi kod poljoprivrednih proizvođača prema kriterijima potvrđene štete od 90% ili više na kulturi i broju stabla, odnosno hektara u voćarstvu, za proizvođače bresaka, jabuka, jagoda, krušaka, marelica, šljiva, trešanja i višanja. Na području Krapinsko-zagorske županije, sredstva žurne pomoći u iznosu od 205.224 kuna raspodijelit će se na područje grada Krapine te općina Hrašćina, Krapinske Toplice, Radoboj i Sveti Križ Začretje.

ČAKOVEC – „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ je infrastrukturni projekt koji uz Grad Čakovec u provedbu uključuje i općine Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec. Ukupna vrijednost projekta  je više od 273 milijuna kuna, a Europska unija ga sufinancira sa 73%. Zadovoljstvo napredovanjem projekta čija je realizacija započela 2015. godine, izrazio je predstavljajući do sad realizirano,  direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak. Rekonstrukcija i sanacija postojećeg sustava odvodnje završena je, a pri kraju su i izgradnja nove mreže odvodnje i modernizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Dovršetkom projekta aglomeracije Čakovec očekuje se smanjenje nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda, te visoka razina zaštite vodnih resursa, stanovništva i okoliša od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda u otvorene vodotoke.

JASTREBARSKO – U proračunu za 2017. godinu Zagrebačka županija je osigurala novac za početak gradnje nove osnovne škole u Jastrebarskom. Grad je osigurao sve za početak gradnje, od zemljišta do prostorno planske dokumentacije. Nakon potvrde glavnog projekta Županija će raspisati javni natječaj, a početak izgradnje nove škole očekuje se do lipnja 2017. Inače, jaskanska osnovna škola među deset je najvećih škola u Hrvatskoj po broju učenika, njih 820. Županija će osigurati 40 milijuna kuna kroz tri proračunske godine za izgradnju nove škole koja je prema idejnom rješenju površine  2.575 četvornih metara. Prva faza bit će izgradnja objekta same škole, a druga faza je sportska dvorana.

KOPRIVNICA – Gimnazija „Fran Galović“ iz Koprivnice u samom je vrhu hrvatskog sporta. Školsko sportsko društvo gimnazije „Gimnazijalac“ osvojilo je drugo mjesto u Hrvatskoj za najbolje sportske rezultate u školskoj godini 2015./2016. U konkurenciji su bila 392 sportska školska društva iz cijele zemlje, na prvom je mjestu Športska gimnazija iz Zagreba, a  na trećem Gimnazija iz Čakovca. Koprivnička Gimnazija u samo deset godina postojanja Hrvatskog školskog sportskog saveza koji dodjeljuje nagrade, već treći puta se plasirala u sam državni vrh: dva je puta bila druga i jednom treća. Kroz školsku godinu 140 učenika, sportaša gimnazije natjecalo se u osam sportova, a u državno finale su se plasirale djevojke u badmintonu, rukometu i košarci, te mladići u nogometu. U sportske aktivnosti koprivničke Gimnazije uključeno je više od 70% učenika.

VARAŽDIN –  Sve je bliže Nova godina, a time i  Novogodišnja utrka grada Varaždina. Iz varaždinske  zajednice sportskih udruga uputili su stoga poziv svim trkačima koji još nisu prijavili sudjelovanje, da to učine što prije kako se ne bi stvarale gužve uoči starta u ponoć sa Stare na Novu godinu na Kapucinskom trgu u Varaždinu. O detaljima vezanim uz utrku, danas prijepodne će na konferenciji za novinare u sportskoj dvorani u Graberju govoriti predsjednik i tajnik  Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina Alen Runac i Patrik Koščak.

loading