Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.3.2016.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – U službenom posjetu gradu Križevcima danas boravi veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska koja je održala radni sastanak s gradonačelnikom Brankom Hrgom. Križevce s Makedonijom veže višegodišnje prijateljstvom i to s Gradom Kočani, naglašava gradonačelnik Branko Hrg te napominje veliku mogućnost trgovinske razmjene. Današnji posjet bila je prilika za razgovor o stanju u obrazovanju, poduzetništvu, životnom standardu te gospodarstvu u obje zemlje. Prvo se razvija kulturna, obrazovna i sportska suradnja, a potom gospodarska, ističe veleposlanica Makedonije Daniela Karagjozoska. Nakon protokolarnog sastanka s gradonačelnikom Hrgom i suradnicima, veleposlanica Makedonije Karagjozoska sastala se i s križevačkim poduzetnicima. Razgovarali su o mogućnostima gospodarske suradnje. 

ČAKOVEC – Projekt pod nazivom e- Redar, kojeg uvodi Grad Čakovec, predstavljen je danas u Gradskoj vijećnici. Radi se o sustavu koji građanima omogućuje slanje raznih prijava i pitanja koje žele uputiti gradskim komunalnim službama. Cilj uvođenja tog sustava je uspostava brže, transparentnije i efikasnije komunikacije s građanima koji putem mobilne tehnologije mogu reagirati i prijaviti remećenje mira, nečistoću, oštećenja kolnika i slične probleme u gradu. Da je takav projekt uveden na korist građana, ali i Grada Čakovca, ističe gradonačelnik Stjepan Kovač.

ZAGREB Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz hrvatskog Domovinskoga rata, dodijelile su “Veliko zlatno srce”  zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.Ovo će priznanje hrvatski branitelji uskoro uručiti zagrebačkom gradonačelniku zbog njegovog  angažmana oko niza vrlo uspješnih humanitarnih akcija, zbog pomaganja hrvatskim braniteljima te njegova angažmana oko promicanja vrijednosti slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

ZAGREB – Troškovi grijanja u 27 dječjih vrtića, 4 osnovne škole i jednom domu za umirovljenike u Zagrebu već sljedeće zime bit će prepolovljeni. Na  32 objekta do zime će se postaviti termo fasade, a na onima koji nemaju novu stolariju zamijenit će se prozori i vrata.  Očekuje se, da će ovo ulaganje od 64 milijuna kuna u 2016. donijeti uštede od 3,5 milijuna kuna. Kako je rekao pročelnik Gradskog ureda za energetiku Marijan Maras, obnova je dio projekta ZagEE u sklopu kojega će do 2017. biti obnovljeno ukupno 87 objekata. Vrijednost projekta premašuje 29 milijuna eura, a dio novca osigurao je grad, a dio Fond za zaštitu okoliša koji sudjeluje s 40 posto investicije.

VARAŽDIN – Pomoć u rješavanju problema financiranja  sanacije odlagališta bala u Brezju, zatražili su  pismom od najodgovornijih dužnosnika Republike Hrvatske, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i  predsjednik Povjerenstva za praćenje problematike baliranog miješanog komunalnog otpada Mladen Hižak. Pismo je upućeno na adrese premijera i potpredsjednika Vlade, predsjedniku Hrvatskog sabora,  predsjednicima saborskih odbora te predsjednicima svih Klubova zastupnika. O toj inicijativi koja je pokrenuta na posljednjem sastanku Povjerenstva za praćenje problematike baliranog miješanog komunalnog otpada, osnovanog od strane Gradskog vijeća Varaždina obaviješten je i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.  Cilj je da se u što skorijem roku donese konačna odluka o sufinanciranju sanacije odlagališta koja će stajati više od 115 milijuna kuna.

ZAGREB – Javni natječaj za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu Zagrebačke županije u 2016. raspisan je do 31. ožujka. Ukupno je osigurano milijun kuna. Pravo na potporu mogu ostvariti javne ustanove, ustanove u kulturi, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i udruženja obrtnika, registrirane na području Zagrebačke županije koje organiziraju manifestaciju na njezinom području. Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše dvije manifestacije, a potpora može iznositi do 75% prihvatljivih troškova manifestacije za javne ustanove, ustanove u kulturi, turističke zajednice i udruženja obrtnika. Gradovi i općine mogu ostvariti od 50 do 100% iznosa vrijednost projekta, ovisno o indeksu razvijenosti jednice lokalne samouprave. Maksimalni iznos potpore za pojedinu manifestaciju iznosi 100 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca u 2016. godini objavljen je na internetskoj stranici Grada. Radi se o Nagradi za životno djelo, nagradi Zlatni “Grb Grada Čakovca” i Godišnjoj nagradi grada. Nagrada može biti dodijeljena fizičkoj ili pravnoj osobi iz područja znanosti, odgoja i obrazovanja, umjetnosti i kulture, sporta i tehničke kulture, gospodarstva, zdravstva i socijalne skrbi te rada udruga. Svi prijedlozi moraju biti dostavljeni najkasnije do 8. travnja na adresu Grada Čakovca.

KRAPINA – Sporazum o suradnji kroz projekt Čitamo bez granica potpisale su Gradska knjižnica Krapina i Knjižnica Rogaška Slatina. Projekt Čitamo bez granica  ima za cilj popularizirati kulturu čitanja, poticati na obrazovanje i razvijati međunarodnu kulturnu suradnju kroz učenje i razumijevanje dvaju jezika te međuknjižničnu posudbu knjiga  dviju knjižnica. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je otvorio izložbu slika, te načelnici općina Rogaška Slatina i Rogatec, Branko Kidrič i Martin Mikolič. U planu je  izdavanje etnološko-kulinarske knjige recepata i običaja zagorsko-štajerske kuharice, odnosno sabiranje kulinarskih i drugih običaja s obje strane Sutle.

KOPRIVNICA – Dvodnevno studijsko putovanje za 40-ak predstavnika turističkog sektora s područja županije Zala iz Mađarske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije organizirala je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u sklopu projekta „Tourisam4C“. Sudionici su obišli najznačajnije turističke atrakcije na području Koprivničko-križevačke županije. Prvog dana održana je radionica iz područja klastera te je predstavljeno stanje u turizmu u županiji Zala, a sudionicima je predstavljena i narodna nošnja Koprivničkog Ivanca. Sudionici su posjetili bazene Cerine u Koprivnici te galerije u Hlebinama i Koprivnici, zatim Križevce, Kalnik i Varaždinske Toplice. Projekt   se odvija u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska s ciljem promocije prekograničnog područja kao jedinstvenog turističkog proizvoda.

loading