Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.-30.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prezentaciju „Moja vizija Zagreba – Zagreb može sve“ održala je ove subote, 29. listopada 2016. godine nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek. Držeći sadašnju Gradsku upravu neučinkovitom i netransparentnom, Švaljek smatra da je Zagrebu potreban novi način upravljanja koji podrazumijeva korištenje gradskih resursa u njihovom punom obimu te pokretanje i provedba niza razvojnih projekata. Transformacija Gradske uprave u transparentan i učinkovit „servis za građane“ jedan je od načina daljnjeg razvoja Zagreba koji može postati moderan grad visoke kvalitete života građana, ističe Švaljek. Prioriteti su transformacija Gradske uprave i zagrebačkog holdinga, revitalizacija gradskih prostora, stvaranje dobrih prilika za zapošljavanje temeljen na moralnosti i stručnosti i poslovanje te održivo gospodarenje otpadom. „Spremna sam Zagrebu donijeti potrebne promijene“ zaključila je nezavisna zastupnica zagrebačke Gradske skupštine Sandra Švaljek.

ZABOK – Roman Rat i sjećanje, knjiga bosanskohercegovačkog pisca Željka Ivankovića, najbolje je prozno ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj prema odluci prosudbenog povjerenstva Društva hrvatskih književnika. Željku Ivankoviću dodijeljena je za ovaj roman o ožiljcima i traumama ratnih zbivanja, o okupaciji i teroriziranju grada i stanovnika Sarajeva prije četvrt stoljeća, Nagrada Gjalski koju je primio u subotu 29. Listopada 2016. godine u Zaboku na završnoj svečanosti Dana K.Š. Gjalskog. Primajući ovu cijenjenu književni nagradu koja se održala 35 godina, Željko Ivanković nije krio zadovoljstvo i ponos što je ušao u društvo najboljih hrvatskih književnika i što je u hrvatskim okvirima ta nagrada poput Nobelove nagrade za književnost. Dobitniku Nagrade Gjalski čestitali su gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, MIhaela Majcen Marinić iz Ministarstva kulture te u ime Krapinsko-zagorske županije župan Željko Kolar. Ovogodišnji Dan Gjalskog u svojem bogatom programu u Zaboku su proteklog tjedna ugostili mnoge umjetnike koji slave ime velikog književnika i još jednom potvrdili da kultura nije rezervirana samo za velike gradove.

BEDEKOVČINA – Zelena tržnica otvorena je u Bedekovčini u subotu, 29. listopada 2016. godine. Sredstva za opremanje tržnice Općina je dobila od Ministarstva graditeljstva, a razlozi pokretanja ovog projekta su višestruki. U prvom redu želi se pomoći lokalnim poljoprivrednicima u promociji i prodaji njihovih proizvoda. Iz Općine je upućen poziv žiteljima Bedekovčine i šire okolice da svojim dolaskom na zelenu tržnicu podrže ovaj projekt.

ZAGREB – Obilježavanju 10. hrvatskog dana ljekarni kojeg su organizirale ljekarne u Hrvatskoj, Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, u Gradskoj ljekarni u Strojarskoj, ove subote, 29. listopada pridružio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gdje je istaknuto kako će zagrebačke Gradske ljekarne vrlo brzo u Retkovcu otvoriti prvu drive in ljekarnu. Uz to zagrebački gradonačelnik podržao se obilježavanju Svjetskog dana moždanog udara u organizaciji Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice na Cvjetnom trgu. Obišao je i 2. sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji se još ove subote i nedjelje održava na Trgu bana Jelačića, a na kojem izlaže 113 proizvođača i OPG-ova iz cijele Hrvatske. Zagrebački gradonačelnik obišao je i 15 štandove na Cvjetnom trgu na kojima će se predstavlja turistička ponuda destinacije Daruvar – Papuk. Na upit novinara o sve većem broju kandidata za gradonačelnika Zagreba za predstojeće lokalne izbore, gradonačelnik Bandić ustvrdio je kako je dobro da ima što više kandidata jer je to temelj demokracije te im poželio sreću.

ZAGREB – Besplatan tramvajski i autobusni prijevoz na svim linijama javnog prijevoza na području Grada Zagreba u ponedjeljak, 31. listopada 2016. godine te na sam blagdan Svih svetih, 1. studenoga, osigurao je Grad Zagreb,  kako bi se građanima osigurala mogućnost  dostojanstvenog posjeta posljednjih počivališta svojih najmilijih. Sve do blagdana, prema svim većim gradskim grobljima javni će prijevoz biti pojačan dodatnim kapacitetima, a na blagdan Svih svetih u prometu će biti izvanredne autobusne linije prema većim gradskim grobljima. Za Mirogoj, na blagdan Svih svetih, izvanredni autobusi će voziti od 8,00 do 21,00 sat, a za Miroševac i Markovo Polje od 8,00 do 2,000 sati. U zonama gradskih groblja na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa pa je pristup u te zone omogućen samo vozilima ZET-a, taksi-vozilima, vozilima osoba s invaliditetom na kojima je istaknut znak pristupačnosti te vozilima s posebnom dozvolom.

ZAGREB – U zagrebačkom  Zoološkom vrtu tradicionalno se održava bundevijada kojoj je cilj razveseliti što veći broj životinja obzirom da im je životni prostor obogaćen bundevama. Na Bundevijadu u ZOO, ove nedjelje, 30. listopada, pozvani su svi zainteresirani građani kako bi od 10,00 do 13,00 sati sudjelovali u tzv. slasnoj radionici. Nakon što ukrase i pripreme bundeve, one će biti poslužene rakunima, kapucinima, zmijama, cibetkama, merkatima, medvjedima i lemurima. Inače, obogaćivanje životnog prostora stanovnika u Zoološkom se vrtu provodi kontinuirano u sklopu sustavne brige za dobrobit životinja. Podsjećamo, nakon završene prve faze modernizacije u  Vrt se ponovno ulazi kroz glavni ulaz, onaj iz parka Maksimir.

 ZAGREB – Obilježavanje  Svjetskog dana moždanog udara, s ciljem upoznavanja šire javnosti sa sve većim rizikom od moždanog udara te podizanje razine svjesnosti o prepoznavanju i mogućnostima zbrinjavanja moždanog udara organizira ove subote, 29. listopada 2016. godine, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa drugim mjerodavnim zdravstvenim ustanovama. Moždani udar pogađa svakog, a njegovo je liječenje medicinska hitnost. Pravodobnim prepoznavanjem znakova moždanog udara, te hitnom intervencijom i zbrinjavanjem u centrima specijaliziranim za liječenje moždanog udara, omogućava se rano liječenje koje drastično smanjuje mortalitet i morbiditet od moždanog udara. Obilježavanje Svjetskog dana moždanog udara održat će se na Trgu Petra Preradovića od 10,00 do 12,00 sati.

 IVANIĆ GRAD – Dvanaesti Memorijal Rudolfa Perešina održat će se u nedjelju, 30. listopada u Parku Rudolfa Perešina u Ivanić-Gradu s početkom u 10,00 sati polaganjem vijenaca kod njegove spomen biste. Prigodni program nastavit će se u Društvenom domu Caginec od 11,00 sati. Inače, 12. Memorijal Rudolfa Perešina održava se povodom 25. godišnjice povijesnog preleta Rudolfa Perešina MIG-om 21 JNA iz Bihaća u Klagenfurt.

KOPRIVNICA – Objavljen je natječaj za stipendiranje studenata Zaklade Županijske gospodarske komore Koprivnica. Javiti se mogu redovni studenti druge i viših godina studija s područja Koprivničko-križevačke županije. Dodjeljuje se pet stipendija po 1.500 kuna mjesečno do završetka školovanja. Osnovni kriterij za dodjelu stipendija uspjeh je kandidata i godina studija, socijalno-imovinski status te deficitarnost zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Natječaj je otvoren do 11. studenoga.

ČAKOVEC – Svjetski dan animacije obilježit će Centar za kulturu Čakovec i čakovečka Škola animiranog filma u subotu, 29. listopada 2016. godine. Tako će u 14,00 sati u Centru započeti radionice za djecu i roditelje pod nazivom „Animacija u tri skoka“, dok će u 14,00 sati biti prikazan dugometražni animirani film „Mali princ“. Besplatne ulaznice za projekciju mogu se podići na blagajni Centra za kulturu.

VARAŽDIN – Zadarski Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica održat će koncert u varaždinskoj katedrali u subotu, 29. listopada 2016. godine. Condura Croatica izvodi glazbu vokalne literature hrvatske i svjetske baštine, a osobitu pozornost pridaje specifičnim glazbenim formama  kao što su Pasionski oratoriji. Zbor je dosad imao nastupe u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Senju, Puli, Dubrovniku, Šibeniku, Sinju, Rijeci i Korčuli te Austriji i Mađarskoj, te osvojio mnoge nagrade. Program njihova varaždinskog nastupa koji u katedrali započinje u 19,00 sati sastavljen je od klasika hrvatske i svjetske duhovne glazbe.

loading