Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.-30.12.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Donatorska akcija za Zakladu Vita na kojoj su građani mogli uživati u sarmi spravljenoj od autohtonog Varaždinskog zelja održana je se u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu u subotu, 29. prosinca. Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk  donirala je varaždinsko zelje, a Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije pripremio sarmu. Zaklada Vita, čiji osnivač je Varaždinska županija, osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti, a zahvaljujući  građanima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji prikupljeno 2.000 kuna kojima će se  pomoći rad Zaklade. Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević, nakon završene donatorske akcije u atriju, posjetila je Caritasovu pučku kuhinju te donirala 100 sarmi i pire krumpira za korisnike.

ZAGREB – U Centru Miroslav Krleža u subotu, 29. prosinca 2018. godine na dan smrti tog velikog hrvatskog književnika,  održan je program pod nazivom Krleža 2018. U sklopu programa istaknuti umjetnici i teoretičari rekapitulirali su Krležinu 2018. godinu u Hrvatskoj i svijetu te se prisjetili velikana hrvatske umjetnosti koji su nas napustili ove godine poput Georgija Para, Tonka Lonze, Ivana Goluba, Josipa Vanište i Zlatka Boureka, a koji su pripadali Krležinom sazviježđu. Predstavljen je i pretisak Krležinih „Pjesama 1. i 2.“ i Hrvatske rapsodije te knjiga Ivana Glišića i Danela Radočaja naziva Krleža i Veliki rat ili Kako smo pojeli Krležu od marcipana.

ZAGREB – Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u subotu, 29. prosinca 2108. godine proslavila je svoj dan. Izgradnja dvorane, prema projektu arhitekta Marijana Haberlea započela je 1961. godine, a dovršena je te je započela s radom 1973. godine. Ta 45. obljetnica djelovanja koncertne dvorane Vatroslav Lisinski obilježena je koncertnim spektaklom pod nazivom Glazbe svijeta. U sklopu proslave 45. obljetnice koncertne dvorane  obilježeno je i 200. godina od rođenja skladatelja Vatroslava Lisinskog i to notnim izdanjem prve hrvatske opere Ljubav i zloba koja je praizvedbu imala 1846. godine.

ZAGREB – Najluđa filharmonijska noć u godini, kojom će Zagrebačka filharmonija  glazbom zaokružiti glazbenu 2018. godinu  održana je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 30. prosinca 2018 godine. Filharmonijski bal tradicionalni je koncert u maniri bečkih novogodišnjih koncerata, a Zagrebačkom filharmonijom na ovom balu ravnao je dirigent Ivan Hut, uz solističke nastupe sopranistice Ilijane Korać Teklić i  baritona Leona Košavića te nezaobilazni Djevojački zbor Zvjezdice.

ZAPREŠIĆ –  Novogodišnji tulum za najmlađe održan je na zaprešićkom središnjem Trgu Ivana Pavla II ove nedjelje, 30. prosinca 2018. godine. Najprije je po rasporedu bila predstava za djecu “Hrvatskom u trenutku svakom avionom, brodom, vlakom”, a zabava je nastavljena uz plesno akrobatski program RNR kluba Bistra. Svi maleni koji ne mogu ostati budni do ponoći, odbrojavat će i uživati u novogodišnjem vatrometu koji se samo za njih sprema u 20,00 sati.

ČAKOVEC – Centar za kulturu Čakovec, u nedjelju 30. prosinca 2018. godine, bio je ponovo domaćin „Novogodišnjeg koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a“. Tradicionalni koncert i ove je godine održan pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića te uz nastup solistice, sopranistice, Valentine Fijačko Kobić.

KOPRIVNICA – Blagdanski koncert u subotu, 29. prosinca 2018. godine pripremio je Puhački orkestar Grada Koprivnice. Uz koprivnički Puhački orkestar, kojim dirigira Dino Jakšić, u dvorani koprivničkog Doma mladih.nastupili su zbor Umjetničke škole Fortunat Pintarić i Mihael Bogčev.

ZABOK – Tradicionalni godišnji koncert Ansambla “Zabok” održan je u subotu, 29. prosinca 2018. godine u dvorani OŠ K.Š.Gjalskoga. Ovo je bio posljednji koncert u nizu, povodom obilježavanja šezdesete godišnjice djelovanja, a Ansambl “Zabok” poklonio  ga je građanima Zaboka i Krapinsko-zagorske županije, vjernim pratiteljima i prijateljima hrvatske, a posebno zagorske folklorne baštine.

loading