Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 29.4.-1.5.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tradicionalna proslava Međunarodnog dana rada u zagrebačkom parku Maksimiru okupila je više desetaka tisuća Zagrepčana, uglavnom starije životne dobi. Na glavnom ulazu u Park sve je bilo u znaku predizborne promidžbe. Naime, gotovo sve političke stranke, kao i njihovi predstavnici i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika iskoristili su ovaj dan za druženje s građanima i dijeljenje karanfila. Više radnih mjesta, prava radnika te bolje plaće bile su poruke svih okupljenih političara,  među kojima i HNS-ove i SDP-ove kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu Anke Mrak Taritaš te nezavisna kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu  Sandre Švaljek. Grad Zagreb ove je godine osigurao 60 tisuća porcija graha, koje je svojim sugrađanima nekoliko sati dijelio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako nam je potrebno više rada, reda, discipline,  odgovornosti i zajedništva. Inače, za 60 tisuća porcija utrošeno je 6 tona  graha, 4,2 tone kobasica, 2,4 tone pancete, 1,2 tone dimljene vratine te enormne količine povrća.

VARAŽDIN –  Predsjednik  SDP-a Davor Bernardić komentirajući u ponedjeljak u Varaždinu aktualnu političku situaciju, ustvrdio je kako je ‘ova Vlada bez morala, u interesu krupnog kapitala i obrani kriminala’, a da je SDP spreman u svakom trenutku hrvatskim građanima vratiti stabilnost i povjerenje. Spremni smo vratiti ono što im je nedostajalo godinu i pol dana u ovom kaosu koji su im priredili HDZ i Most štiteći interese banaka, krupnog kapitala i dovodeći hrvatske građane u ovu lošu i nezavidnu situaciju, rekao je Bernardić u Varaždinu, gdje je bio na  proslavi Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja.

BEDEKOVČINA – Prvi svibanj tradicionalno se slavi diljem Krapinsko-zagorske županije na mnogim mjestima, gdje se okupljaju građani, a jedno od najposjećenijih zasigurno su popularna Bedekovčanska jezera. Tamo su se na Prvomajskom pikniku okupili zagorski SDP-ovci i mnogi građani koji uživaju u prirodnim ljepotama ovog dijela Zagorja. Bio je ondje i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Svima njima je Praznik rada čestitao predsjednik zagorskog SDP-a i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji drži da je za hrvatsko radništvo danas najvažnija sigurnost. Na popularnim „Bajerima“ je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je, uz čestitku za Praznik rada, posebno naglasio radna mjesta, u čemu Zagorje već 30 mjeseci bilježi kontinuirani rast.

VARAŽDIN – Dan Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin obilježava se danas u Varaždinu s nekoliko manifestacija. Na varaždinskim gradskim ulicama i trgovima odvija se 4. Obrtnički ulični sajam, a uz bogatu ponudu proizvoda koje obrtnici predstavljaju na štandovima, na Trgu kralja Tomislava organiziran je i zanimljiv kulturni program. Danas se obilježava i 113. obljetnica organiziranog obrtništva u Varaždinu te 110. obljetnica obrtničkog barjaka, a prijepodne je održana i svečana sjednica Skupštine Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin koja je bila prilika za dodjelu priznanja za dugogodišnji rad pedesetorici varaždinskih obrtnika.

ZABOK – Domaćin međunarodnom festivalu balona Croatian Hot Air Balloon Rally 2017. od petka 28. travnja do ponedjeljka 01. svibnja 2017. godine je Krapinsko-zagorska županija. Marija Mikloušić, hrvatska reprezentativka koja je prije desetak dana s balonom Krapinsko-zagorske županije ušla u Guinessovu knjigu rekorda u najmasovnijem preletu balona preko La Mancha, ovaj put u balon je ugostila Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije. Croatia Hot Air Balloon Rally ove godine na Krapinsko-Zagorskom aerodromu kraj Zaboka ugošćuje 15 ekipa iz cijelog svijeta. Balonaši će u četiri dana Rally-a okušati svoje vještine letenja iznad zagorskih brega, a sve posjetitelje čekaju uzbudljivi prizori masovnih uzlijetanja, balonaških natjecanja, noćnih iluminacija i umjetničkih performansa. Uz to, uz volontere balon kluba Zagreb posjetitelji će moći prošetati kupolom balona, okušati se u balonaškom natjecanju i podići se balonom na kratki vezani let uz reprezentativce. Sve će biti popraćeno glazbenim programom i gastro sadržajima.ZAGREB Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za 8 gradova i 14 općina s područja Zagrebačke županije zbog vremenske nepogode, koja je nastala od 20. do 23. travnja 2017. godine, uzrokovana mrazom koji je nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima. Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općina: Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pušća i Rugvica. Nakon Županove Odluke, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana, izraditi prvo izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

ZAGREBStanovnici Savice u subotu, 29. travnja 2017. godine od 07,00 do 19,00 sati su se izjašnjavali o uređenju parka u ovom zagrebačkom naselju. Grad Zagreb pripremio je 4.500 anketnih listića na kojima je bilo postavljeno pitanje „Da li ste za uređenje parka“. Nakon 19,00 sati četveročlano Povjerenstvo otvorilo je kutije i izbrojalo listiće. Od ukupno 810 listića, 700 ima odgovor „DA“, 103 listića imala su zaokruženo „NE“, a 7 ih je nevažećih, rekla je zamjenica predsjednice Povjerenstva Marija Pavić. Temeljem ovog Zaključka o provedenom anketiranju Grad Zagreb pristupit će daljnjim postupcima, rekla je  savjetnica gradonačelnika Andrea Šulentić.U zagrebačkom naselju Savica živi nešto više od 8 tisuća građana svih dobnih skupina.Inače zbog parka, za čije uređenje grad planira izdvojiti 12 milijuna kuna, već danima se prosvjeduje.

ZAGREB – Trideset i sedmero  djece hrvatskih branitelja Grada Zagreba u posjet Zoološkom vrtu u sklopu programa Dan za radost u subotu, 29. travnja 2017. u jutarnjim satima  ispred Gradske uprave ispratio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naime, Gradski ured za branitelje u okviru redovnog programa podizanja kvalitete života djece hrvatskih branitelja grada Zagreba ove je godine pokrenuo pilot projekt „Dan za radost“. U sklopu programa 150 djece školske dobi iz obitelji hrvatskih branitelja grada Zagreba liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja bit će uključeno u nekoliko oblika zabavno-obrazovnih programa s ciljem edukativnog provođenja slobodnog vremena.

ZAGREB – Studenti koji studiranju izvanredno  na nekom od visokih učilišta u gradu Zagrebu te gradovima Velika Gorica i Zaprešić, od 1. svibnja 2017. godine moći će koristiti prijevoznu uslugu uz dodatnu pogodnost, odnosno ZET-ov pokaz. Naime, do sada su to  pravo imali isključivo redovni studenti. Riječ je o pokazu koji nezaposleni izvanredni studenti mogu imati prema važećem Cjeniku za studente. Kako bi se regulirao korisnički status, prilikom prve kupnje pretplatnih kupona potrebno je doći na bilo koje prodajno mjesto ZET-a.

FARKAŠEVAC – Svečano otvorenje dječjeg igrališta u naselju Kabel u općini Farkaševac bit će održano u u ponedjeljak, 1. svibnja 2017. godine od 11, 00 sati. U ime Zagrebačke županije igralište će otvoriti župan Stjepan Kožić.

KOPRIVNICA – Cvjetne instalacije postavljene su na novoj lokaciji u koprivničkoj Opatičkoj ulici. Djelatnici koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac zajedno s polaznicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce posadili su ljubičasto-srebrnu kombinaciju cvijeća. Polaznici Podravskog sunca pokazali su veliki interes i zanimanje za sadnjom i ukrašavanjem zelenih površina te su kroz druženje i zabavu ukrasili površinu u Opatičkoj ulici.

ZAGREB – Premijera komedije „Muž moje žene/Burri i gruass sime“ Mire Gavrana na albanskom jeziku bit će održana u nedjelju, 30. travnja 2017. godine u ZKL-u od 19,30 sati. Organizator je albansko dramsko društvo Merigimtari, a pokrovitelj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana društvenih igara zagrebačka udruga Igranje ove subote, 29. travnja 2017. godine, od 11,00 do 22,00 sata organizira 11. Dan društvenih igara na FER-u. I ove godine svi posjetitelji moći će besplatno odigrati neke od preko 100 različitih modernih društvenih igara. Igre su primjerene i za one koje se nikad nisu susreli s modernim društvenim igrama kao, ali i za znalce koji će pronaći nešto novo.

ČAKOVEC – Nakon deset godina organizacije utrke u Čakovcu pod nazivom “Utrka Grada Čakovca”, Atletski klub Međimurje ove nedjelje, 30. travnja 2017. godine, po prvi puta organizira i prvu polumaratonsku utrku u Čakovcu. Trčat će se ulicama Grada Čakovca sa startom u Zrinsko Frankopanskoj ulici te s ciljem na Trgu Republike. Start ove utrke, koja je dio programa obilježavanja Dana Međimurske županije, bit će u nedjelju u 10,00 sati.

VARAŽDIN – Prometna policija Policijske uprave varaždinske provest će tijekom noći sa subote na nedjelju 29./30. travnja od 22 do 4 sati, pojačane aktivnosti na suzbijanju alkoholiziranosti sudionika u prometu u sklopu operativne akcije „Alkohol“. Cilj je smanjenje broja prometnih nesreća u kojima se kao uzrok pojavljuje alkohol, te poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

loading