Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 3.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Navečer, oko 21 sat, u ponedjeljak 2. travnja 2018. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, posjetio je podsljemensko područje, gdje je došlo do puknuća cijevi vodovoda i sam se uvjerio u brzinu otklanjanja kvara. Zbog puknuća vodoopskrbnog cjevovoda u ponedjeljak u zagrebačkoj Ulici Gornje Prekrižje, stanovnici podsljemenske zone ostali su bez opskrbe vodom. Do puknuća cjevovoda u Ulici Gornje Prekrižje, 50-tak metara od raskrižja s ulicom Šumski prečac došlo je oko 9,30 sati. Bez vode su ostali potrošači u podsljemenskoj zoni – Gornje i Donje Prekrižje, Mlinovi, Šestine, Šestinski vrh, Dedići, Šestinski Kraljevec, Mikulići, Gornji Mikulići, Gornji Lukšić, Talani, Završje, Galovići. Oko 17 sati je počelo puštanje vode i normalizacija vodoopskrbe, čiji se završetak očekuje u ranijim večernjim satima, izvijestili su iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika. Vodu su prvo dobili potrošači Gornjeg i Donjeg Prekrižja, a onda i ostali.

ZAGREB –  Lokaciju Ulice Donje Prekrižje kod  križanja s Ulicom Šumski prečac, gdje je jučer završena sanacija puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda i gdje upravo traje sanacija kolnika danas, 03. travnja 2018. godine, obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Naime, u sklopu ovih radova do ovog petka, 06. travnja, dogovoreno je da se makadam u Ulici Šumski prečac, od brojeva 1 do 6, u dužini 200 metara, presvuče asfaltom.

PREGRADA – Nakon Lobora, elementarnu nepogodu za područje grada Pregrade, nastalu uslijed naglog topljenja snijega i obilnih kiša koji su u veljači i ožujku 2018. godine prouzročili aktiviranje klizišta pri čemu su nastale velike štete na prometnoj infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu proglasio je danas, 03. travnja 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u roku od 8 dana treba izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu. Najkritičnije je na Vinagori, gdje je klizište srušilo jedan stambeni objekt, a prijeti i opasnost od urušavanja drugog. -Prema prvim procjenama šteta iznosi više od 10 milijuna kuna, stoga će Grad Pregrada uputiti zahtjev za financijsku pomoć Županiji, ali i Vladi RH, od koje očekuju jednak tretman kao za klizišta u Hrvatskoj Kostajnici – izjavio je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

ZAGREB – Privatni dječji vrtić Mudre glavice, u kojem će biti smješteno 30 mališana u dvije odgojno obrazovne skupine,  ovog utorka, 3. travnja 2018. godine u naselju Odra otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa v.d. ravnateljicom Deanom Dašić. Grad Zagreb, u sklopu svojih programa poboljšanja demografske slike, značajno subvencionira smještaj djece u svim vrtićima, gradskim , privatnim i vjerskim. Ekonomska cijena vrtića je 1.900 kuna koju gotovo dvije trećine roditelja zbog subvencije Grada ne plaćaju ili plaćaju sa simboličnih 10 ili 20% iznosa, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Obilježavanju Svjetskog dan svjesnosti o autizmu – tradicionalnom puštanju plavih balona, u organizaciji Saveza udruga za autizam Hrvatske, danas, 03. travnja 2018. godine, na Cvjetnom trgu pridružit će se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Savez, kao organizacija civilnog društva, okuplja 13 udruga, a u okviru obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Kinu Europa, organizirao je prvo javno predstavljanje edukativnog programa 3 koraka, kojim se želi napraviti prvi korak prema široj zajednici, s nadom da će što više ljudi dobiti barem malo uvida u živote djece s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji.

ZAGREB – Što je to struja i zašto je opasna? Kako spojiti strujni krug? Možemo li pomoću elektronike “natjerati” struju da radi ono što želimo? I kakve veze sa svime time ima Nikola Tesla? Odgovore na ova pitanja moguće je dobiti na radionicama iz ciklusa “Pazi struja!“ koje će biti održane od 03. do 06. travnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Polaznici će se tako na radionicama pobliže upoznati s osnovnim elektroničkim komponentama – lampicama, transformatorima, baterijama i žicama te uz pomoć malo mašte kreirati (i programirati) nove, zabavne predmete. U radionice, koje su namijenjene uzrastu od 9 do 12 godina, obuhvaća i posjet muzejskom kabinetu Nikole Tesle uz demonstraciju Teslinih izuma!

RAKITOVEC – Kako bi se upoznali s mogućnostima koje poljoprivrednim proizvođačima pruža Distributivni centar za voće i povrće Zagrebačke županije, za voćare, povrćare i proizvođače cvijeća s prostora županije organiziran je njegov obilazak.Razgledali su centar i ULO hladnjaču, koja će uskoro i službeno biti stavljena u funkciju, te potom razgovarali s predstavnicima Županije i vodstvom Centra. Proizvođačima je poručeno da će bez udruživanja u zadruge, a potom i proizvođačke organizacije, teško opstati na globalnome tržištu.O načinu poslovanja Distributivnog centra poljoprivredne proizvođače je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac. Rekao je da on nije otkupni, već tranzitni centar.Cijenu robe i klasu proizvoda, u konačnici, određuje kupac, a Distributivni centar za skladištenje, sortiranje, pakiranje i distribuciju uzima proviziju od postignute cijene.

OROSLAVJE – Dvanaesta po redu manifestacija “Babičini kolači” u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i županijske Turističke zajednice održat će se u subotu, 7. travnja 2018. godine, u Oroslavju, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Zdenkica Ljubić. Na natjecanje u pečenju kolača prema originalnim receptima baka i prabaka prijavilo se 39 žena s područja Krapinsko-zagorske županije, koje ispunjavaju osnovni uvjet za sudjelovanje – da su bake. Pobjedničku lentu osvojit će babica čiji će kolač dobiti najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Na ovogodišnjim Babičinim kolačima predstavit će se i gosti iz Solina koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze, te Udruga Maska iz Baranje te Udruga Magda i Luisa iz Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Svečana sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, na kojoj će u prigodi Dana županije biti dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama, udrugama i institucijama, održat će se ovog petka, 6. travnja u Koprivnici. Programi proslave 25. obljetnice Dana Koprivničko-križevačke županije održavat će se cijelog tjedna. Osim svečane sjednice u petak, 6. travanja 2018. godine, danas se otvara izložba fotografija „Volim svoju županiju“, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, dok će sutra Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica proslaviti svoj dan. U četvrtak, 5. travnja 2018. godine će se u dječjem vrtiću „Igra“ u Rasinji održati projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ Radija Kaj i Etnografskog muzeja Zagreb. Manifestacija „Tradicija naših starih“ održava se u subotu, 7. travnja na koprivničkom Zrinskom trgu, a programi proslave 25. rođendana Koprivničko-križevačke županije završavaju u nedjelju navečer velikim koncertom u dvorani koprivničkog Domoljuba „Od Županije samo najbolje“.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je objavila Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge s područja županije. Udruge se mogu javiti za dodjelu  novca za sufinanciranje programa i projekta od interesa za opće dobro i to  od onih koji se odnose na rad s mladima, zaštitu ljudskih prava, prirode, promociju poljoprivrede, znanosti, obrazovanja, sporta, kulture, poduzetništva, civilne zaštite, zaštite zdravlja, pa do razvoja socijalnih usluga. Rok za podnošenje prijava je 27. travnja, a detalji vezani uz natječaj objavljeni su na internetskim stranicama županije.

ČAKOVEC – Radovi na rekonstrukciji raskršća južne zaobilaznice, Kalničke ulice u Čakovcu i ulice Josipa Bajkovca iz naselja Savska Ves bit će završeni ovoga tjedna. Naime, od danas do subote, 07. travnja, na novoizgrađeni kružni tok postavljat će se fini sloj asfalta, stoga će promet preko tog raskršća biti otežan. Ugovorena vrijednost investicije je 4 milijuna i 250 tisuća kuna, a tim novcem su obnovljene i instalacije, rekonstruirana javna rasvjeta, te je postavljena nova horizontalna i vertikalna signalizacija.

loading