Skip to content

Vijesti Radija Kaj,    3-4.10.2015

Posted in Zahvala jeseni

KLANJEC – Ovaj vikend održava se tradicionalna kulturno-turistička manifestacija “Zahvala jeseni u Klanjcu”. Program je počeo u petak otvorenjem izložbe “Iz bakinog ormara” koju su postavili Kulturni centar i Gradska knjižnica Klanjec u suradnji s Udrugom umirovljenika.  Za posjetitelje je pripremljen zanimljiv program u subotu i nedjelju. U subotu, 3. listopada program nosi naziv “Prošećite klanječkim stoljećima” s kostimiranim šetačima, velikim tradicijskim sajmom i kreativnim radionicama. Održava se i folklorni susret kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i Slovenije. “Zapleši u kraju Lijepe naše“ i kuharski show “Kuhaj kak ti ja velim”. U nedjelju, 4. listopada 2015. godine se program nastavlja od 14,00 sati, promenadnim koncertom Puhačkog orkestra Lira, tradicionalnim sajmom, programom vrtića, škole, folklora i mažoretkinja.

ĐURĐEVAC – U subotu 3. listopada 2015. godine, na središnjem trgu u Đurđevcu, održani su Dani voća Koprivničko-križevačke županije, 17. po redu. Dane voća otvorio je koprivničko-križevački župan Darko Koren. To je središnja manifestacija Koprivničko-križevačke županije posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje i pokazuje kako voćarstvo ima budućnost. Dani voća Koprivničko-križevačke županije okupili su 60-ak izlagača, a u katalogu koji prati manifestaciju, predstavljeno je 249 proizvođača s područja Podravine i Prigorja, nositelja proizvodnje voća.Objavljeni su podaci o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenima pod voćem, te udjelu pojedinih kultura i sorti u proizvodnji, ističe zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Darko Sobota. Đurđevačka Podravina poznata je po voćarskoj proizvodnji, prije svega jabuka, i polako se vraća na stare staze, ističe gradonačelnik grada domaćina, Đurđevca Željko Lacković.

Manifestacije je upotpunjena i s bogatim kulturno-umjetničkim programom, te posjetitelji mogu vidjeti tradicijski prikaz pečenja pekmeza i rakije.  Kao uvod u manifestaciju, u petak poslijepodne su u đurđevačkom hotelu održana stručna predavanja namijenjena proizvođačima voća.

ZAGREB – Na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, u subotu 3. listopada 2015. godine predstavljena je turistička ponuda Bjelovarsko-bilogorske županije. Na 15 štandova Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije pradstavila je tradicijsku vrijednost daruvarskog kraja – njihovu termalnu vodu, Božićnu bajku obitelji Salaj, proizvode i usluge OPG-a… Prema riječima direktorice Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Jasne Vaniček-Fila,  predstavljena je i tradicija vinarstva i pivarstva daruvarskog kraja te rukotvorine Bilogore i Moslavine. Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije ističe kako ta županija ima najveći porast noćenja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a nove aktivnosti pod motom Otkrijte nas, siguran je dat će još bolje rezultate.

GUBAŠEVO – U subotu, 3. listopada 2015. godine na aerodromu Gubaševo pokraj Zaboka održan je 1. Kup Rudolfa Perešina, natjecanje u preciznom slijetanju avionima, na kojem sudjeluje 30-ak natjecatelja iz Hrvatske i Slovenije.

ZAGREB – Etnografski muzej u Zagrebu postao je prva “pet friendly” muzejska destinacija u Hrvatskoj. Od danas u muzej mogu uči svi ljubici pod uvjetom da se poštuje bonton. Među ostalim, kako je rekla ravnateljica Muzeja, Goranka Horjan, to znači da pas mora imati brnjicu i biti na povodcu, imati isprave o cijepljenju te prije ulaska obaviti nuždu. U obilazak muzeja danas je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegov pas Rudi. Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo samo još jedan korak u nizu koji ima za cilj poboljšati I obogatiti turističku ponudu grada Zagreba. Osim toga najavio je kako će uskoro svi zagrebački muzeji biti “pet friendly”.

ŠEMOVEC – U organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki 3. listopada 2015. godine, kod spomen kosturnice “Plamen revolucije” u Šemovcu, održana komemorativna svečanost u povodu 72. obljetnice glasovite Šemovečke bitke i oslobođenja grada Ludbrega. Uz delegacije i predstavnike antifašističkih udruga vijenac je položilo i izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, zamjenik župana Alen Kišić te županijska vijećnica Božica Makar. U izaslanstvu je bio i gradonačelnik Grada Ludbrega te saborski zastupnik prošlog saziva Hrvatskog sabora Dubravko Bilić koji je predstavljao Ludbreg, a upravo je Šemovečka bitka bila jedna od presudnih bitaka za oslobođenje toga grada.

loading