Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 3.6.2017.

Posted in Vijesti

TRŠKI VRH – Tradicionalno Vozočašće na Trškom Vrhu organizira se ove nedjelje, 04. lipnja 2017. godine. Riječ je ove godine o jubilarnom, 50. Vozočašću, te će svečano misno slavlje i blagoslov vozača, putnika i vozila, od 11,00 sati, predvoditi nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. Uz brojne automobile koji će ispuniti brežuljak ponad Grada Krapine, unutar cinktora svetišta bit će postavljen i stari automobil iz 1968. godine, a svoj su dolazak potvrdili članovi kluba oldtimera. Osim vjerskog obreda na vozočašću na Trškom Vrhu poslijepodne se provodi u izletničkom raspoloženju, a tijekom posljednjih pedeset godina česti su gosti bili i policijski službenici koji su vozačima dijelili savjete za sigurnu i odgovornu vožnju. Jubilarni pedeseti put brojni vozočasnici okupit će se ove nedjelje 4. lipnja na brežuljku iznad Krapine u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu na blagoslovu vozača, putnika i automobila te molitvi za sigurnost u prometu. Uoči početka turističke sezone to najstarije hrvatsko molitveno-blagoslovno okupljanje vozača i motornih vozila – poznato kao vozočašće – privući će vjernike iz Zagreba i sjeverne Hrvatske, a organizira ga naša nakladnička kuća »Glas Koncila«.

ZAGREB – U centru Zagreba održana je već tradicionalna javnozdravstvena akcija Oživi me u sklopu koje su Zagrepčani, ali i njihovi gosti, uz stručnu pomoć, na edukativnim lutkama imali priliku naučiti kako pružiti pomoć osobi u srčanom zastoju. Akcija se provodi u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca. U Hrvatskoj svake godine od srčanog zastoja iznenadno umre oko devet tisuća ljudi. Stručna pomoć najčešće dolazi prekasno pa takve osobe umiru unatoč činjenici što im hitna pomoć nerijetko ponovno uspostavlja srčanu funkciju. Najveći je problem što već nakon nekoliko minuta bez dotoka krvi u mozak dolazi do njegova nepovratnog oštećenja, ako građani u blizini osobe u srčanom zastoju, ne započnu s oživljavanjem. Cilj kampanje „Oživi me“ koja je započela 2014. godine i zahvaljujući kojoj je educirano preko 2000 stanovnika Republike Hrvatske je probuditi svijest građana o problemu iznenadne srčane smrti, ali i senzibilizirati javnost o ovome pitanju.

KRAPINA – U Krapinsko-zagorskoj županiji od 4. do 6. lipnja 2017. godine borave jahači u sklopu projekta „Jahanje od Atene do Kassela“. Put od Atene do Kassela iznosi više od 3.000 kilometara, a obuhvaća sedam zemalja: Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku. Četiri jahača dnevno prijeđu oko 40 km.  Cilj projekta je skrenuti pažnju na slobodno i odgovorno jahanje te vožnju u prirodi u suglasju s Rekenskom poveljom koja promiče očuvanje kulture jahanja i vožnje te održivi turizam koji pridonosi razvoju ruralnih područja. U sklopu projekta jahači će u dva dana jahati Konjičkom stazom Krapinsko-zagorske županije, što će doprinijeti promociji i razvoju konjičkog turizma destinacije Zagorje – Bajka na dlanu, kojeg projektom “Zagorje Ride“ razvija Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije.

DRENJE BRDOVEČKO – Manifestacija Dan rijeke Save čiji je cilj  zbližavanje općina Brdovec i  slovenske općine Sevnica održat će se ove subote, 3. lipnja 2017. godine u Drenju Brdovečkom od 14,00 sati. Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program KUD-va, etno skupina i drugih izvođača iz Hrvatske i Slovenije s naglaskom na  zbližavanje i povezivanje zbog približno istog položaja uz rijeku Savu. Manifestaciju će otvoriti   načelnik općine Brdovec, Alen Prelec, i načelnik općine Sevnica, Srečko Ocvirk, a prisutnima će se obratiti i  direktor TZSSDB, Stjepan Esih, te savjetnik za razvoj u KŠTM, Matej Imperl.

ZAPREŠIĆ –  Likovna kolonija „Akvareli na skeli“ koja okuplja brojne likovne umjetnike održat će se po 11. puta ovog vikenda, 3. i 4. lipnja 2017. godine na skeli Medsave kod Zaprešića.

ZAGREB – Počela je sezona kupanja na Jarunu i Bundeku. Građani na Jarunu osvježenje mogu potražiti na plaži Otoku Trešnjevka, Otoku veslača, odnosno na Malom i velikom jezeru. Na Bundeku je kupanje dopušteno na istočnoj i zapadnoj obali jezera. Na plažama će Spasilačka služba dežurati svaki dan od 10,00 do 20,00 sati. Kupališna sezona na svih osam plaža traje do 15. rujna 2017. godine, a zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar redovito će provoditi ispitivanja kakvoće vode za kupanje, a informacije će građanima biti dostupne na informativnim ormarićima u neposrednoj blizini plaža te na web stranicama Zavoda i grada.

ZAGREB – Zbog održavanja popularne utrke  „Brzi & žestoki“, do ponedjeljka, 05. lipnja 2017.  za sav je promet  zatvorena Avenija Dubrovnik, na dijelu od raskrižja s Avenijom Većeslava Holjevca do Cimermanove. Također, autobusne linije 109 Črnomerec – Dugave i 222 Remetinec – Žitnjak prometovat će djelomično izmijenjenim trasama. U tramvajskom prometu, linija 14 bit će skraćena do Savskog mosta, dok će linija 7 voziti skraćeno do Sopota. Kako bi se osigurala kvalitetnija prometna povezanost, uvodi se izvanredna autobusna linija 607 Savski most – Sopot – Savski most.

VARAŽDIN – Dva dobrotvorna koncerta popularne klasične glazbe na kojem će nastupiti nekoliko zborova i solista uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra, organizira udruga „ Marijini obroci“. U subotu, 03. lipnja 2017. godine u varaždinskoj katedrali nastupit će dječji zbor Osnovne škole Vinica, Zbor mladih Varaždinske biskupije  Nonet “Donum”, Zbor “Via” župe svetog Vida te Katedralni zbor “Chorus angelicus”, uz Varaždinski komorni orkestar te sopranisticu Margaretu Klobučar, a dirigent će biti Anđelko Igrec. Koncert će započeti u 19 sati. Koncert će biti održan i u Čakovcu i to u ponedjeljak 5. lipnja 2017. Ulaz na oba koncerta je slobodan, uz dobrovoljni prilog prema mogućnostima. Podsjetimo, udruga “Marijini obroci” do sada je, zahvaljujući donacijama, u selu Hondji u Beninu otvorila školsku kuhinju u kojoj svakodnevni topli obrok dobiva više od 600 djece.

ČAKOVEC – Vinski bal, završna svečanost koja se tradicionalno odvija posljednjeg vikenda u okviru vinske manifestacije Urbanovo, bit će održan ove subote, 3. lipnja 2017. godine u 20,00 sati u kuriji Terbotz na Železnoj gori u Međimurju. Program Vinskog bala sastoji se od gastro večere popraćene međimurskim vinima, a kao veliko finale očekuje se otvaranje Prve boce Pušipela 2016., uz tradicionalnu međimursku zdravicu. Radi se o autohtono međimurskoj sorti vina, koju vinari iz tog kraja svake godine posebno predstave na Festivalu pušipela u Štrigovi, ali i na Danima otvorenih podruma u okviru spomenute manifestacije Urbanovo.

ČAKOVEC – U nedjelju, 04. lipnja 2017. godine u središtu Čakovca održat će 5. velika nagrada Grada Čakovca, međunarodna biciklistička utrka u kojoj nastupaju vozači iz Hrvatske i okolnih zemalja. Uz to, održavat će se i utrka građana na kojoj mogu nastupiti i svi rekreativni biciklisti. Zbog utrke će biti zatvorene Ulica Otokara Keršovanjija, Ljudevita Gaja, Žrtava fašizma, kralja Zvonimira, dr. A. Starčevića te Trg Eugena Kvaternika. Također, djelomično će biti zatvorene i prilazne ulice.

loading