Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.-13.05.2018.

Posted in Vijesti

GORNJA STUBICA – Sjećanje na stožernog brigadira Rudlofa Perešina, poginulog pilota i heroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, privuklo je i ove godine mnoštvo ljudi u Gornju Stubicu na manifestaciju „Susreti za Rudija“, 21. po redu. U jutarnjim satima, danas, 13. svibnja 2018. godine održano je i obilježavanje gradnje njegove Spomen hiže u Jakšincu, u čiju je gradnju uloženo oko 300 tisuća kuna, a koja će, između ostalog, služiti za edukaciju novim naraštajima učenika o ulozi Rudolfa Perešina u Domovinskom ratu. Inače, Susreti za Rudija održavaju se od 11. do 13. svibnja 2018. godine u Gornjoj Stubici u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolfa Perešina, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH, gradonačelnika Zagreba i zagrebačke Gradske skupštine uz supokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Krapinsko-zagorske županije. Manifestaciju XXI. Susreti za Rudija u njegovom Spomen parku, svečano je otvorio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović i potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić. Vijence su pred bistom položili brojni visoki dužnosnici – izaslanica predsjednika Vlade Nevenka Benić, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić te saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te obitelj Rudolfa Perešina. U podnevnim satima održan je i aeromiting na kojem su posjetitelji mogli vidjeti letove akrobatskih aviona, skokove vojnih padobranaca i prelete MIG-ova.

ZAGREB – Završnica manifestacije 22. „Dani dječjih vrtića Grada Zagreba“ održat će se ove nedjelje, 13. svibnja 2018. godine na Bundeku zajedničkim druženjem djece, roditelja i djelatnika svih vrtića u trajanju od 10,00 do 13,00 sati. Organizirat će se niz edukativnih i zabavnih aktivnosti, sportske igre za odgajatelje i roditelje i proglasiti tri najuspješnija vrtića u sportskom natjecanju.

ZAGREB – Na zagrebačkom jezeru Bundek održana je završnica obilježavanja „Dana dječjih vrtića Grada Zagreba“. Tako su brojni polaznici zagrebačkih dječjih vrtića u pratnji roditelja i odgajatelja dopodne na Bundeku proveli u igri i zabavi. Cijeli edukativni, sportski i zabavni program održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje i zagrebačkih gradskih vrtića. Tradicionalna manifestacija „Dani dječjih vrtića Grada Zagreba“, koja je ove godine održana po 22. put, izvrsna je prilika, kako ističe pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, za prezentaciju odgojno-obrazovnog programa koji se provodi u zagrebačkim institucijama za predškolski odgoj. „Do danas smo uspjeli razviti kvalitetan model zagrebačkog predškolskog odgoja i obrazovanja, a želja nam je već iduće godine imati dimenziju više“, kazao je Lovrić. Cilj obilježavanja “Dana dječjih vrtića Grada Zagreba” je upoznavanje javnost na potrebe djeteta kao i skretanje pozornost na važnost stručnog rada s djecom predškolskog uzrasta koja su budućnost našeg društva.

ZAGREB – U okviru obilježavanja 40. godišnjice djelovanja, Društvo distrofičara Zagreb povodom 21. svibnja, Nacionalnog dana osoba oboljelih od mišićne distrofije organizira aukciju slika ove nedjelje, 13. svibnja 2018. godine u Zagrebu. Cilj je prikupiti sredstva za kupovinu novog vozila – „Vozila koje život znači“. Društvo distrofičara Zagreb okuplja 312 osoba oboljelih od progresivne mišićne distrofije i srodnih neuromuskularnih bolesti. Osnovano je 1977. godine i djeluje u cilju poboljšanja kvalitete življenja oboljelih.

ZAGREB – Kraljevina Nizozemska, svjetski lider u bicikliranju, i ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom organizira vožnju bicikla središtem grada popularno nazvanu Orange Bike Ride. Građani su pozvani da sudjeluju u jedinstvenoj vožnji kroz središte Zagreba, ove subote, 12. svibnja 2018. godine, točno u podne, ispred Kulturno-informativnog centra. Inače, mjesec svibanj zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić nedavno proglasio mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu, što hrvatsku metropolu čini jedinstvenom svijetu jer nijedan drugi grad nije cijeli mjesec posvetio vožnji bicikla.

ZAGREB – Na Europskom trgu danas je održana završna manifestacija obilježavanja Dana Europe – predstavljanje posebnosti svake od 28 članica Europske unije, a posebno mjesto na ovogodišnjoj proslavi ima Bugarska, zemlja koje ove godine predsjeda Europskom unijom. Tema ovogodišnje proslave Dana Europe je kulturna baština članica Europske unije. „Tako smo povezali naše nasljeđe koje je okrenuto prema mladima s nasljeđem ostalih članica“, istaknuo je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. U obilježavanje Dana kao i Tjedna Europe tradicionalno je aktivno uključen i Grad Zagreb. „Nadam se kako će ovo današnje druženje pokazati kako se živi u gradovima i zemljama EU-a te nas ujedno senzibilizirati za europske vrijednosti“, kazala je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Inače, Dan Europe obilježava se 9. svibnja kao spomen na dan kada je 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, preteče današnje Europske unije.

ZAGREB – Stota izvedba kultne predstave „Amateri“ bit će održana u kazalištu Knap u nedjelju, 13. svibnja 2018. godine od 20,00 sati. Radi se o kultnoj predstavi koja je na sceni već sedmu godinu za redom. U ovoj vrhunskoj komediji glume Goran Grgić, Vilim Matula, Ana Majhenić i Ranko Zidarić.

ZAGREB – Peti Zagreb Design Week održava se do 20. svibnja 2018. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu sadrži brojne izložbe, predavanja, radionice, panele i filmske projekcije, uz otvaranje vanjskog prostora Parka koji će posjetiteljima omogućiti druženje uz glazbu i dizajn. Na izložbi će sudjelovati oko 350 izlagača iz cijelog svijeta, a ove godine organizirani su brojni sadržaji na 50-ak lokacija diljem grada Zagreba

ZAGREB – Puhački orkestar ZET u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba ove subote, 12. svibnja 2018. godine započinje seriju tradicionalnih ljetnih promenadnih koncerata. Koncerti će se održavati subotama od 11,00 sati na glavnom ulazu Parka Maksimir.Tako će se u vrhunskim izvedbama popularnih melodija moći uživati 19. i 26. svibnja, 23. i 30. lipnja, 7. i 14. srpnja, 25. kolovoza te 1.i 8. rujna. Na repertoaru su poznate zagrebačke melodije uključujući i one iz filma “Tko pjeva zlo ne misli” u najnovijim aranžmanima rađenim ekskluzivno za Puhački orkestar ZET-a.

ZAGREB – Zaklada „Hrvatska kuća srca“ u suradnji sa udrugom građana Društvo športske rekreacije Aktivan život nastavlja projekt „Vikendom na Medvednicu“ koji počinje ove nedjelje, 13. svibnja 2018. godine. Naime, svake druge nedjelje svi zainteresirani građani imat će priliku istraživati Medvednicu te se pri tome rekreirati i činiti dobro za svoje srce, ali i zdravlje općenito. Prema statističkim podacima sve je više oboljelih i pretilih Zagrepčana, pogotovo u populaciji od 25 do 45 godina. S druge strane, po Medvednici planinari, hoda ili trči samo 1 do 2 % Zagrepčana. Također, od 19. svibnja počinju i škole nordijskog hodanja u Parku Bundek i Maksimir, a svi zainteresirani mogu se besplatno priključiti.

ZAGREB – Pojedinačno prvenstvo Hrvatske i prvenstvo Slovenije u višebojima, u organizaciji Hrvatskog akademskog atletskog kluba Mladost, bit će održano ove subote i nedjelje, 12. i 13. svibnja 2018. godine na atletskom stadionu Mladost.

ZAPREŠIĆ – Vatrogasno natjecanje 10. Međunarodni kup DVD-a Zaprešić bit će održano ove subote, 12. svibnja 2018. godine na sportskim terenima OŠ Antuna Augustinčića. Početak je u 12,30 sati.

SAMOBOR – Cvjetni korzo u organizaciji Folklornog ansambla Mladost bit će održan na Trgu kralja Tomislava u Samoboru ove nedjelje, 13. svibnja 2018. godine.

ČAKOVEC – Tehnološka konferencija Weblica 2018. u svom četvrtom izdanju održat će se u subotu, 12. svibnja 2018. godine s početkom u 08,30 sati u prostorima Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu. Konferencija je to koja okuplja neke od najboljih regionalnih stručnjaka koji će podijeliti svoja znanja i iskustva iz svijeta web tehnologija. Ovogodišnje izdanje konferencije okupit će više od 150 sudionika, koji će moći birati između 14 predavanja tehnoloških stručnjaka.

KOPRIVNICA – TEDxKoprivnicaLibrary konferencija je koja inspirira i motivira već pet godina tijekom kojih je publika upoznala više od 50 govornika koji su nesebično i strastveno dijelili svoje ideje, iskustva i spoznaje. 10. TEDxKoprivnicaLibrary konferencija održava se u subotu, 12. svibnja 2018. godine u koprivničkoj Knjižnici „Fran Galović“, a za peti rođendan, posjetitelje očekuje pet govornika dok će u fokusu biti tri teme: igre, knjige i mediji. Sudjelovat će koprivnički novinar i profesor Željko Krušelj, iz Zagreba dolaze Albert Vučinović i Matija Mihoković, te Diana Bekavac i Anne Beate Hovind iz Osla.

loading