Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Odvojeno prikupljanje komunalnog i biorazgradivog otpada kao i recikliranog papira, plastike i metala na kućnom pragu obveza je koju je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju. Usklađivanje s nacionalnim zakonskim okvirom, koji je već u skladu s europskim propisima, danas, 30. siječnja 2018. godine bila je glavna tema u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Kako je naglasila pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić, nova uredba donos brojne novitete za građane. – Miješani komunalni otpad, biootpad, otpadni papir i karton prikupljaju se u standardiziranim spremnicima, a otpadna plastika i otpadna metalna ambalaža prikupljaju se u posebno za to namijenjenim vrećama – istaknula je Jozić.  Iako su prvotno kritizirali prijedlog gradonačelnika, nakon prihvaćanja amandmana kojim se suspendiraju novčane kazne za građane zagrebački HDZ odlučio je podržati odluku o načinu prikupljanja otpada. – Ne smijemo ići s kaznama, a da nismo osigurali sve uvjete – rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine. Najviše negativnih reakcija na prijedlog odluke koja definira broj odvoza komunalnog i na kućnom pragu recikliranog otpada, cijenu, kazne kao i izgled, količinu i volumen spremnika dolazi od skupštinske oporbe. – Građani će i dalje morati plaćati odvoz otpada po nekoj virtualnoj, ne stvarnoj količini predanog otpada, a ova odluka sadrži gotovo samo kaznene mjere –  naglasila je gradska zastupnica,Sandra Švaljek. – Ova odluka je u cjelini neprovediva, nepravedna i nedostatna za ciljeve Europske unije koje moramo ispuniti do 2020. godine – kazao je gradski zastupnik, Tomislav Tomašević. Grad Zagreb mora se uskladiti s nacionalnom uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom do 1. veljače u protivnom su moguće kazne od 100 do 300 tisuća kuna.

VARAŽDIN- Konstituirajuću sjednicu danas, 30. siječnja 2018. godine održao je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Osim konstituiranja te donošenja plana rada, na sjednici je bilo riječi o stanju sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije u 2017. godini, te o projektima koji su prošle godine u Varaždinskoj županiji realizirani zahvaljujući sufinanciranju Nacionalnog programa za sigurnost prometa. Za predsjednika savjeta izabran je potpredsjednik Županijske skupštine Zvonimir Sabati, dok će funkciju potpredsjednika Savjeta obnašati Marijan Kostanjevac, inače načelnik Općine Vinica.

KOPRIVNICA – Nakon Đurđevca i Križevaca, danas je i u Koprivnici održan sastanak na temu kreiranja plana upisa učenika u srednje škole prema potrebama gospodarstva i obrtništva u narednoj školskoj godini. Ove je radne sastanke pokrenula Koprivničko-križevačka županija kako bi se poboljšalo stanje na tržištu rada. I Koprivnici, kao i u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji nedostaje zanimanja vezanih uz građevinu i elektroinstalatere, kaže zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, dok zamjenik župana Ratimir Ljubić ističe kako je cilj ovih sastanaka uskladiti potrebe za kadrovima gospodarstva i obrtništva s upisnim planom, kako bi učenici, po završetku školovanja, imali siguran posao i budućnost. Preporuke Zavoda za zapošljavanje za Koprivničko-križevačku županiju su povećati upise trogodišnjih srednjoškolskih zanimanja poput strojobravara, armirača i limara te četverogodišnje, kao što su građevinarski tehničari i strojari, dok je potrebno smanjiti upise u četverogodišnja zanimanja, poput upravnog referenta ili komercijalista i ekonomista.

KRAPINA – Natječaj za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Ukupna planirana vrijednost natječaja je 600 tisuća kuna, a maksimalni iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu iznosi najviše 30 tisuća kuna. Udruga može prijaviti i ugovoriti samo jedan program ili jedan projekt na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Ista udruga može biti partner na više programa/projekata prijavljenih na ovaj Natječaj. Rok za podnošenje prijedloga programa i projekata završava 15. veljače 2018. godine.

VARAŽDIN – Siječanj je Mjesec borbe protiv raka vrata maternice, a među aktivnostima koje se tim povodom provode u Varaždinskoj županiji bio je i današnji stručni skup pod nazivom „Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice“. Cilj skupa je povećati znanje i pružiti aktualne informacije o ovoj potpuno preventabilnoj bolesti te motivirati na bolji odaziv u program cijepljenja protiv HPV-a i preventivne ginekološke preglede u Varaždinskoj županiji. Sudionike skupa pozdravio je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. Skup je u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu organizirao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja.

KOPRIVNICA – Za sufinanciranje programa i projekata udruga građana u ovoj godini Grad Koprivnica je u proračunu predvidio 395 tisuća kuna. Najviše sredstava 125 tisuća kuna osigurano je za udruge koje rade s djecom i mladima, 100 tisuća za zdravstvo i socijalnu skrb koliko je osigurano i za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom. 50 tisuća kuna osigurano je za ostalo, a 20 tisuća za braniteljske udruge. Za sufinanciranje programa i projekata organizacija civilnog društva u kulturi, predviđeno je 690 tisuća kuna, a najveći iznos, 240 tisuća osiguran je za glazbenu, glazbeno-scensku, plesnu i kazališnu djelatnost. Rok za podnošenje prijava je 15. prosinac, odnosno do iskorištenja sredstava, a sve potrebne informacije i dokumentacija objavljeni su na Internet stranicama Grada Koprivnice.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji došlo je do novih imenovanja u nekim od županijskih Upravnih odjela. Tako je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak  je Josip Kraljičković kojeg je u Upravnom odjelu fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju zamijenio  Velimir Kokot. Pročelnica Upravnog odjela za financije je Marina Čolig dok je u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša pročelnik Dragutin Stopić.

VARAŽDIN – Gospodarska škola Varaždin sudjeluje u dvogodišnjem  međunarodnom projektu Erasmus+ razmjene učenika s Portugalom, Španjolskom, Italijom, Poljskom i Grčkom pod nazivom “Odvaži se uključiti u poduzetništvo”.  Ukupna vrijednost projekta je 120 tisuća eura. Upravo Gospodarska škola je domaćin prve razmjene učenika i profesora, a oni će u sklopu ovog projekta u Varaždinu boraviti do 2. veljače 2018. godine. Za sudionike međunarodnog projekta priređen je prijem u Županijskoj palači u Varaždinu, kojem je prisustvovalo Županijsku 35 učenika i profesora koji sudjeluju u ovom projektu.

ČAKOVEC/ZAGREB – Pučkom otvorenom učilištu Čakovec je u suradnji s Razvojnom agencijom grada Čakovca i  čakovečkim područnim uredom zavoda za zapošljavanje odobren projekt pod nazivom ”Prvi sam izvor na tržištu rada- obrazovan, kompetentan i lako zapošljiv”, prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tijekom projekta, 7. i 8. razred osnovne škole za odrasle besplatno će moći završiti 40 polaznika. Isto tako 24 sudionika osposobit će se za poslove Zavarivača, 24 za poslove izrade obuće, te  petnaestoro za poslove operatora na računalu. Opremit će se i novi informatički kabinet te izraditi priručnici za sve programe koji će se provoditi tijekom projekta. Vrijednost mu je oko milijun i 200 tisuća kuna, u potpunosti ga financira Ministarstvo, a provodit će se tijekom 18 mjeseci.

ZAGREB – Tradicionalni Dani Nikole Tesle održat će se u Zagrebu od 30. siječnja do 1. veljače 2018. godine. U sklopu Dana, svečano će biti otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i to sutra u istoimenom zagrebačkom Tehničkom muzeju od 17,00 sati. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije Kvizu znanja iz fizikei općeg znanja o Tesli namijenjen djeci i mladima te u kategoriji kreativni i inovativni proizvod kao i suvenir ili uporabni predmet inspiriran Teslinim radom i likom s naglaskom na njegovom djelovanju u zaštiti okoliša. Drugog dana manifestacije predavanje će održati Ivan Kožar jedan od najuspješnijih mladih hrvatskih inovatora dok će u četvrtak, 1.veljače predavanje pod nazivom „Bovo lice Tesline genijalnosti“održati poznati fizičar akademik Vladimir Paar.

loading