Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.01.2019.

Posted in Vijesti

LUPOGLAV – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je u srijedu, 30. siječnja Područnu školu Lupoglav, u Općini Brckovljani, gdje su mu učenici trećih razreda prezentirali rad na najmodernijoj mobilnoj interaktivnoj ploči koja u kombinaciji s tabletima u potpunosti zamjenjuje računalo i projektor i tako olakšava učenje na nastavi. Ploča, između ostalog, omogućuje korištenje nastavnih pomagala u elektroničkom formatu, provođenje dinamičkih testova i kvizova znanja, praćenje aktivnosti pojedinog učenika, prikupljanje i analizu aktivnosti i rezultata ispita pojedinog učenika, međusobnu komunikaciju između nastavnika i učenika te nudi mogućnost integracije s e-dnevnik aplikacijom za ocjenjivanje i vođenje evidencije o učeniku. U tijeku su i radovi uređenja fasade i opremanja škole u Lupoglavu za što je Zagrebačke županija izdvojila oko 4 milijuna kuna.

ZAGREB – Svakog vikenda parkirani automobili na Sljemenskoj cesti stvaraju probleme vozačima ZET-a koji teško prolaze autobusom pa parkirana vozila često uklanjaju ekipe Zagrebparkinga. Gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će se sve promijeniti nakon izgradnje žičare.- Kada se izgradi žičara i parking 300 plus 200 mjesta onda će automobili na Medvednici biti povijest. Onda ćemo zabraniti osobnim automobilima da idu na Sljeme, osim vozilima s posebnom dozvolom – istaknuo je Bandić.

ZAPREŠIĆ/ZABOK- Radovi na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok odvijaju se sukladno projektnom planu. Kako je najavljeno iz HŽ Infrastrukture, 1. travnja će se zatvoriti cijela dionica, sve i do 1. listopada, zbog izvođenja radova na postojećem kolosijeku i objektima, tj. mostovima, propustima, pothodnicima. U tom razdoblju putnici će se prevoziti autobusima. Trenutno se izvode radovi na cijeloj dionici, koji samo djelomično utječu na promet, poput izgradnje devijacija postojećeg kolosijeka, radi se na  izgradnji cestovnog mosta Horvacka i željezničkog mosta Vučerna, u kolodvoru Zabok izvode se radovi na pripremi za izgradnju teretnog kolodvora Zabok te izgradnji nove zgrade za smještaj signalno – sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja. Također, izmještaju se elektroenergetski vodovi, magistralni vodovod i ostali komunalni vodovi na više lokacija duž cijele dionice, a svi bi radovi trebali bi završiti tijekom ljeta 2021. godine.

LEPOGLAVA -Svih 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dostavilo je projektne prijedloge na natječaj za ulaganja u pokretanje i poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te infrastrukturu. Projekti se odnose na komunalno opremanje, izgradnju i uređenje sportskih i dječjih igrališta, uređenje groblja, društvenih domova i drugih javnih objekata. Stiglo je 14 kvalitetnih projekata koji se odnose na takozvanu malu komunalnu infrastrukturu, čija ukupna vrijednost ne prelazi 100 tisuća eura. Ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 3 milijuna i 528 tisuća kuna, a visina potpore po projektu je najviše 252 tisuće kuna. Nakon evaluacije projekata, svaka će jedinica lokalne samouprave dobiti sredstva s kojima će sigurno poboljšati društveni i komunalni standard na svom području – rekao je predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

CELJE – Na inicijativu udruženja proizvođača i uvoznika poljoprivredne i šumarske tehnologije, Celjski sajam organizira prvi, petodnevni Agritech, prodajni sajam poljoprivredne i šumarske tehnologije, koji je svečano otvoren danas, 30. siječnja i traje do 3. veljače 2019. godine, na prostoru Celjskog sajma. Na prostoru od 16 tisuća metara četvornih, u moderno opremljenim dvoranama Celjskog sajma predstavlja se najnovija tehnologija potrebna poljoprivrednicima i šumarima, a organizirana su i brojna popratna događanja i predavanja s područja poljoprivrede, naglašava izvršni direktor Celjskog sajma Robert Otorepec. – Okupili smo 66 izlagača, koji se predstavljaju sa preko 200 robnih marki, a izloženo je, primjerice, preko 200 modela najsuvremenijih traktora, ističe Otorepec. Prvi Agritech otvorio je državni tajnik ministarstva poljprivrede Republike Slovenije Jože Podgoršek, ističući kako je za kvalitetno bavljenje poljoprivredom nužna suvremena tehnologija, čija je uloga neizmjerna i kad je u pitanju sprječavanje nesreća koje se u poljoprivredi i šumarstvu nažalost nerijetko događaju.

ZAGREB – “Ljepota tradicijskog ruha i scenska usklađenost” naziv je izložbe kojom će Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji predstaviti narodne nošnje koje su dio fundusa Društva te koje su se prikupljale, obnavljale, šivale, održavale, čuvale i prenosile s generacije na generaciju tijekom 70 godina rada .Postav će biti izložen na lutkama, u vitrinama te na fotografijama. Izložba će biti otvorena u Galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji, ulica Baruna Trenka 1, u Zagrebu, od 31. siječnja do 28. veljače. Otvorenje izložbe uz prigodni program će se održati u četvrtak, 31. siječnja od 18 sati, a tijekom manifestacije “Noć muzeja”, u petak, 1. veljače galerija će biti otvorena od 18,00 – 01 sat. Inače, radno vrijeme Galerije je od 10 do 16 sati. Ulaz je slobodan.

KOPRIVNICA – Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice je u srijedu, 30. siječnja 2019. godine  u OŠ Sokolovac održala Parlaonicu pod nazivom “Najkraći put preko ceste je i najbolji”, kao dio projekta Da bi MALI znali, a VELIKI pazili. Govornici u raspravi su bili učenici OŠ Sokolovac, članovi Udruge “Bolje sutra” i članovi partnerske Udruge Udruge Roma “Korak po korak” Koprivničko-križevačke županije. Projekt je odobren od Ministarstva unutarnjih poslova, „Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa“ Republike Hrvatske 2011.-2020.

ČAKOVEC – Jedna od zanimljivosti tradicionalne muzejske priredbe Noć muzeja, u petak, 1. veljače 2019.godine, bit će predstavljanje romansiranog životopisa Nikole VII. Zrinskog „Samo sreća, ništa drugo“, poznatog hrvatskog književnika Hrvoja Hitreca. Najveći dio romana događa se u domu Nikole Zrinskog u Čakovcu, današnjem Starom gradu, pa ovo književno djelo na jedan izrazito popularan način, u nacionalnim okvirima, promiče najslavnije stranice međimurske povijesti i baštine ovoga dijela Hrvatske općenito. O knjizi će govoriti književni kritičar Damir Pešorda i Zlatko Bacinger te sam autor, Hrvoje Hitrec. Predstavljanje će biti upriličeno u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja Čakovec u 18.45 sati, odmah nakon svečanog otvorenja Noći muzeja i otvorenja stalne izložbe donacije dr. sc. Danijela Režeka.

loading