Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.01.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Protekle godine za zdravstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji izdvojeno je 33 milijuna i 690 tisuća kuna, za socijalnu skrb 4,6 milijuna te za udruge i mlade 2,1 milijun kuna, rečeno je danas, 30. siječnja 2020. godine, na press konferenciji u Krapinskim Toplicama. – Značajno je da je lani adaptirano devet ambulanti doma zdravlja KZŽ, a u realizaciji su dva strateška projekta – dogradnja bolnice Krapinske Toplice za što je završena projektno-tehnička dok i izdana građevinska dozvola, te dogradnja specijalne bolnice Stubičke Toplice gdje je u tijeku izgradnja vanjskog bazena sa popratnim sadržaj te priprema projektno-tehničke dokumentacije za smještajne kapacitete. Također, trenutno je na specijalizacijama čak 69 mladih liječnika, ističe zamjenica župana Jasna Petek. Prema planu za 2020. godinu za zdravstvo će biti izdvojeno 34 milijuna kuna, za socijalnu skrb 5,2 milijuna te 2,2 milijuna za udruge i mlade. – Bez praćenja novih tehnologija u medicini nećemo moći pratiti europske i svjetske trendove, a iz tog smo razloga donijeli odluku da idemo u stvaranje novih i boljih uvjeta u našim specijalnim bolnicama, rekao je župan Željko Kolar te dodao kako za Krapinske Toplice postoji puna podrška Vlade te je Županija sada u postupku pokretanja da se projekt proglasi projektom od nacionalnog interesa te na taj način i isfinancira, naravno, uz sufinanciranje iz županijskog proračuna.

VARAŽDIN – Radovi na energetskoj obnovi zgrade Vodotornja u Varaždinu, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, teku prema planu. U to se, danas 30. siječnja 2020. godine, za obilaska uvjerio i varaždinski župan Radimir Čačić sa suradnicima. Po obilasku gradilišta zgrade Vodotornja u Skupštinskoj dvorani održana je i uvodna konferencija projekta energetske obnove ove zgrade. Investicija iznosi više od 15 milijuna kuna, a sufinanciranje Varaždinske županije je 8 milijuna i 699 tisuća kuna, od čega je 4 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Ovo je jedan od 40-ak projekata vrijednih 280 milijuna kuna koje s 146,3 milijuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekla je zamjenica direktora Alenka Košiša Čičin Šajn. Radi se o ulaganju u zgradu u koju se nije investiralo posljednjih 60 godina, istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić zahvalivši izvođačima radova na kvaliteti izvođenja radova kao i zaposlenicima Vodotornja s obzirom da službe i u ovim uvjetima nesmetano rade. Zgrada Vodotornja u sljedećoj fazi imat će i svoju turističku komponentu s obzirom na uređenje terase na vrhu zgrade i velikog tropskog akvarija na 10. i 11. katu, najavio je župan Čačić.

ZAGREB – Radionica pod nazivom „Investicijski potencijal i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku“ održana je ovog četvrtaka, 30. siječnja 2020. godine u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a koja je bila organizirana za zaposlenike jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja Zagrebačke županije. – Dvosatna radionica bila je provedena u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Zagrebačke županije s ciljem jačanja kapaciteta županija, gradova i općina za privlačenje i poticanje investicija, kako biti podrška investitorima te kako biti još učinkovitiji u pružanju usluga – rekla je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak istaknuvši kako je na području županije 30 vrlo dobro komunalno opremljenih poduzetničkih zona koje unazad nekoliko godina privlače sve veći broj većih i manjih investitora.

ZAGREB – Do ponedjeljka, 3. veljače raspisan je javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu Nagrada Grada Zagreba koja se dodjeljuje građanima Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Zagrebu. Detaljne informacije dostupne su na gradskim mrežnim stranicama.

ZAGREB – Zagrebačka županija vodeća je po izdvajanju sredstava za poticaje u poljoprivredi u 2018. godini. Osim što najviše izdvaja za poticaje u poljoprivredi, Zagrebačka županija ima više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava po čemu također drži vodeću poziciju. Ujedno, kada su u pitanju nositelji OPG-a mlađi od 40 godina, na visokom je drugom mjestu. U posljednjih 15 godina putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora uloženo je više od 100 milijuna kuna“, rekao je pročelnik Josip Kraljičković, naglasivši da je u proračunu za 2020. godinu za potpore u poljoprivredi osigurano 14,6 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Suradnja Udruženja obrtnika i Grada Koprivnice predstavljena je na konferenciji za medije, ovog četvrtka, 30. siječnja 2020. godine, a to je bila i prilika da se sumira učinjeno do sada te predstave planovi za naredno razdoblje. Partnerski odnos Udruženja obrtnika Koprivnica i Grada traje uspješno već godinama, ističe tajnica Udruženja Jasmina Markota i očituje se, dodaje predsjednik UO Koprivnica Darko Frankol, u provođenju brojnih programa. Sve do pridonijelo je pozitivnoj obrtničkoj slici u Koprivnici, navodi gradonačelnik Mišel Jakšić te ističe kako će, uz poduzetničke mjere koje Grad Koprivnica ima od prošle godine, u travnju predstaviti i novi paket mjera usmjeren upravo obrtnicima.

ZAGREB/ČAKOVEC – Brončanu povelju u kategoriji “Ruralno-turističke manifestacije” udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” osvojila je najveća i najreprezentativnija manifestacija u Međimurju “Porcijunkulovo”. Manifestacija je to s najdužom tradicijom u Međimurju i ove godine obilježava 56. obljetnicu postojanja. Bogatom ponudom usluge i proizvoda seoskih gospodarstava, vinarija i tradicijskih proizvođača iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja već godinama postiže sve veći napredak u promociji turizma, poduzetništva i života na selu. Naširoko poznat i prepoznatljiv simbol čakovečkoga Porcijunkulova je Ulica Kišobrana.

KOPRIVNICA – Održan je prvi sastanak Pregovaračkog odbora za obnovu Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u upravnim tijelima Koprivničko-križevačke županije za novo četverogodišnje razdoblje. Sastanak je otvorio župan Darko Koren kao predstavnik poslodavca, a prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. U ime Sindikata državnih i lokalnih službenika te namještenika RH, osim imenovanih članova i članica, sastanku je prisustvovala i predsjednica Sindikata Iva Šušković koja je nedavno izabrana na ovu funkciju nakon dugogodišnjeg predsjednika Borisa Pleše.

BJELOVAR – Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar prošle je godine dnevno prosječno uslužila 340 korisnika, a ukupno ima 5,665 članova. Lani se najviše posuđivala knjiga „Genijalna prijateljica“, autorice Elene Ferrante, a titulu najčitanije hrvatske knjige u bjelovarskoj Knjižnici ima „Pohvala starosti“ Pavla Pavličića. Najčitaniji naslov na dječjem odjelu, izuzev lektirne naslove, lani je bila „Gregov dnevnik-Kronike Grega Feffleyja“, Jeffa Kinneya. Najviše knjiga lani je je posudila Suzana Vragović, njih 195, potom Vera Habijanec 130 te Vera Oliver koja je posudila 128 knjiga.

loading