Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.03.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Pobjednik „Izbora najboljeg hrvatskog  mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednice 2017.“  je Matija Cetinić Frankos iz Donjeg Laduča, iz Zagrebačke županije. U najužem izboru njih desetero, uz Matiju, bile su i Jelena  Grčević OPG Grčević iz Gradeca Pokupskog  koja se bavi uzgojem koza i proizvodnjom kozjeg sira i mlijeka te Marina Dobošić OPG Dobošić iz Žabnice u općini Farkaševac čija je djelatnost uzgoj buča i njihova prerada. Mlade nade hrvatske poljoprivrede danas je primio i prigodno darivao župan Stjepan Kožić Inovativnost, radišnost i upornost karakteristike su ovih mladih poljoprivrednika, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Sa svojim OPG-om gdje na 1,5 hektara uzgaja ekološko bobičasto voće od čega je 60% sibirska borovnica, na raspisane  županijske javne pozive poticaja u poljoprivredi, Matija Cetinić Frankosa aplicirat će za iznos malih potpora do 100 tisuća kuna i to za podizanje kvalitete, novi sadni materijal, stupove i izradu atraktivne web stranice. Svo troje će u Bruxellesu  u listopadu sudjelovati na susretu europskih mladih poljoprivrednika, a Matija Cetinić Frankos bit će u konkurenciji za najboljeg mladog poljoprivrednika Europe.

STUBIČKE TOPLICE – Godišnja Skupština Matice umirovljenika Hrvatske održava se danas u Stubičkim Toplicama, gdje se okupilo stotinjak izaslanika, ove najbrojnije umirovljeničke udruge sa 280 tisuća članova,  iz svih hrvatskih županija. Osim izvješća o prošlogodišnjim aktivnostima, razgovara se i o planovima u ovoj godini, a kako ističe predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić iz Marije Bistrice, najvažnija zadaća ove godine je donošenje nove formule za usklađivanje mirovina. Umirovljenici očekuju i donošenje Deklaracije o pravima umirovljenika i starijih osoba, kao i zakonsku odredbu o nasljeđivanju dijela mirovine. Umirovljenike su na njihovom godišnjem okupljanju pozdravile predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i zamjenica župana Jasna Petek.

ZAGREB – U petak, 31. ožujka, u 21,00 sat, na okretištu tramvaja Dolje Gračani, u filmskoj 3D animaciji bit će predstavljena nova zagrebačka žičara. Prva i druga faza izgradnje nove žičare već je u tijeku. Pruga od Mihaljevca do Dolja je u rekonstrukciji, a  uklanjaju se i ostaci konstrukcije stare žičare. Nova sljemenska žičara trebala bi biti izgrađena do 1. kolovoza 2018. godine.

ZAGREB – Rano jutros započeli su radovi na kompletnoj rekonstrukciji  Kranjčevićeve ulice. Obuhvatit će cijelu dužinu od 650 metara Kranjčevićeve ulice, od raskrižja s Tratinskom i Brozovom ulicom te Ulicom Florijana Andrašeca do kružnog raskrižja s Novom cestom i Adžijinom ulicom, sa svim parkirališnim mjestima, pješačkom stazom i zelenilom. Radovi podrazumijevaju i kompletnu rekonstrukciju svih instalacija prvenstveno vodovoda i odvodnje,  a kako je istaknula Voditeljica podružnice ViO Štefica Mihalic građani će cijelo vrijeme imati i vodu i odvodnju. Vrijednost investicije je 16,5 milijuna kuna, a radovi trebaju biti završeni u roku od 100 dana.

KRIŽEVCI – Jutros je održana 41. sjednica Kolegija križevačkog gradonačelnika, na kojoj su prezentirana Izvješća o ostvarenju financijskih planova za prošlu godinu četiri dječja vrtića, osnovnih škola, ustanova u kulturi te javne vatrogasne postrojbe i vatrogasne zajednice Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga, Tehničke kulture i Gradskog društva Crvenog križa. Među ostalim članovi Kolegija upoznati su i s provedenim aktivnostima gospodarenja otpada tijekom 2016. godine, a pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo naglasio je kako je Grad smanjio količinu odlaganja otpada što predstavlja znak dobre reciklaže na kućnom pragu. Sjednica je završila izvješćima o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja, održavanja komunalne infrastrukture u Križevcima te programa uređenja prostora.

KOPRIVNICA – Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica danas je prigodnom programom proslavio 26 godina rada. Osnivač dom je Koprivničko-križevačka županija, a svečanost su uveličali i brojni dužnosnici, suradnici i prijatelji doma. Rođendan i 26 godina uspješnog rada Doma za starije i nemoćne proslavljeno je programom u kojem su sudjelovali korisnici i suradnici. Bila je to prilika da se podsjeti na najznačajnije u proteklom razdoblju, te zahvali Koprivničko-križevačkoj županiji na potpori i brizi, ističe ravnateljica Vesna Križan, a radom ove vrlo uspješne županijske ustanove zadovoljan je i koprivničko-križevački župan Darko Koren. U 26 godina rada Dom za starije i nemoćne osobe postao je jedna od najuspješnijih ustanova za skrb starijih osoba u nacionalnim okvirima, a zajedno s Klubom za starije osobe „Mariška“ sudjeluju i u projektima financiranim iz fondova Europske unije.

ZAGREB – U tijeku su intenzivni radovi na uređenju prostora bivše Kinoteke u Kordunskoj. Grad Zagreb u sljedećih mjesec dana uložit će oko 100 tisuća kuna, kako bi Kinoteka nakon poduže pauze otvorila svoj vrata. Pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuo je, kako je grad s župom sv. Blaža potpisao ugovor o korištenju prostora te će u petak 21. travnja, u Kinoteci prvi put, nakon 12 godina, biti prikazan film. Nakon večernjeg programa u petak 21. te u subotu,  22. travnja u prostoru Kinoteke bit će održan cjelodnevni program za sve generacije.

ZAGREB – Započeli su radovi na obnovi kupole na crkvi Sv. Blaža. Armirano betonska kupola, izrađena prema zamisli Viktora Kovačića prije stotinu godina, trebala je hitnu sanaciju. Za te radove bit će izdvojeno milijun i 200 tisuća kuna, u čemu će većom donacijom sudjelovati i Grad Zagreb.  Podsjetimo, prošle godine na crkvi sv. Blaža obnovljena je vanjska fasada za što je izdvojeno oko 2 milijuna kuna.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Posljednja u ciklusu prezentacija deficitarnih zanimanja učenicima osnovnih škola održana je jučer pred, učenicima i roditeljima,  prepunim predvorjem osnovne škole Sveti Križ Začretje. Preporuke, što upisati, a da se usklade potrebe na tržištu rada, dali su im predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke i Gospodarske komore te srednjih škola, kojima  su se na prezentaciji pridružili, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, potpredsjednik HOB-a i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, predstojnik Područnog ureda HZZ-a Krapina Goran Vukmanić  i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je iznimno zadovoljan što su poruke o potrebama na zagorskom tržištu rada doprle do roditelja i učenika svih  škola i uvjeren da će se sve mjesta za deficitarna zanimanja u srednjim školama popuniti.

ZAGREB –  Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban sastali su se s agencijskim radnicima Zagrebačkog holdinga. Na sastanku  je dogovoreno je da će većina radnika Zagrebačkog holdinga koji rade dulje od 6 mjeseci putem agencije, od 1. travnja do 1. svibnja, biti primljena u stalni radni odnos. Riječ je oko 670 radnika Zagrebačkih cesta, Zrinjevca, Vodoopskrbe i odvodnje te Gradskih groblja.

KOPRIVNICA – Čelnici Hrvatske gospodarske komore predvođeni predsjednikom Lukom Burilovićem posjetili su koprivničku prehrambenu kompaniju Podravku. Podravka je strateška kompanija koju gradimo generacijama i to je sjajna tvrtka koja je glavni generator razvoja ovog kraja, kazao je Burilović. Jedan od osnovnih ciljeva kompanije je daljnje jačanje poslovanje na svim zahtjevnijim inozemnim tržištima te smo spremni ponudi svoje znanje, iskustva i prisutnost na brojnim tržištima i ostalim kompanijama, izjavio je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar. Gosti iz HGK su posjetili i nove tvornice Belupa koje predstavljaju jedno od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji i jednu od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj.

ZAGREB – Kako bi prikupile sredstva za kupnju profesionalnih šivaćih strojeva,  Udruga bivših radnica tvornice Kamensko, ugovorila je šivanje kuta za prodavačice jednom domaćeg podravskog maloprodajnog lanca. Kute će biti za prodavačice u Koprivnici i Đurđevcu, te svim općinama i većim naseljima u Koprivničko-križevačkoj županiji.

ZABOK/BRAČAK –  Javni poziv za dodjelu bespovratne potpore subvencioniranog korištenja poslovnog prostora Poduzetničkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije – lokacija Zabok, Bračak objavila je Krapinsko-zagorska županija. Maksimalni intenzitet potpore koji se može dodijeliti pojedinačnom korisniku je 51.373,80 kuna u tri godine poslovanja. U proračunu Županije za 2017. godinu iz aktivnosti Unapređenje konkurentnosti, Start-up-tvrtke-potpore osigurano je ukupno 35 tisuća kuna za dodjelu bespovratne potpore temeljem ovog Programa. Javni poziv otvoren je do popunjena dostupnih poslovnih prostora, a najkasnije do 30. studenoga ove godine.

ČAKOVEC – Grad Čakovec i Međimurska energetska agencija MENEA nastavljaju s aktivnostima vezanim uz postavljanje dinamične LED rasvjete u ulicama koje čine prsten oko centra Čakovca i Perivoja Zrinskih. Naime, u tijeku je detaljno ispitivanje postojećeg stanja rasvjete na lokaciji pilot projekta te istraživanje javnog mnijenja i potreba građana. Najavljeno je i kratkotrajno zatvaranje ulice Vladimira Nazora večeras od 22,30 do ponoći radi provođenja testiranja rasvijetljenosti postojeće rasvjete te mogućih budućih rješenja vezanih uz različit intenzitet i usmjerenost rasvjetljenja.

NOVI MAROF – Projekt oslikavanja velikih pisanica koje će biti izložene u Novom Marofu pokrenuli su ovih dana Grad Novi Marof, novomarofska turistička zajednica i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Tijekom protekla dva dana tako su  u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu pisanice oslikavali Stjepan Hajduk, Danica Klopotan, Vesna Gužvinec i Zvjezdana Bukovčan slikari s novomarofskog područja, te Stjepan Pongrac i Josip Gregurić iz Koprivničko-križevačke županije. Dvije oslikane pisanice Novomarofčani i njihovi gosti uskoro će moći vidjeti u svom gradu.

loading