Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 30.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić danas, 30. ožujka 2018. godine, u palači Dverce uručio je Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost zagrebačkim studentima i doktorandima. Radi se o 93 studenta i 6 doktoranda. Stipendija Grada Zagreba dodjeljuje se najuspješnijim učenicima i studentima od 1992./1993. školske odnosno akademske godine, a studentima doktorskog studija od 2007./2008. godine. Do sada su, uključujući i ovu školsku, odnosno akademsku godinu dodijeljene ukupno 3652 stipendije: 1614  stipendija učenicima, 1980 stipendija studentima i 58 stipendija studentima doktorskog studija, a do sada je za ovu namjenu izdvojeno 295 milijuna kuna. Grad Zagreb ove godine dodjeljuje stipendije u još pet kategorija.

GORNJA BISTRA – Rezultati dvaju programa osuvremenjivanja podrške najmlađim pacijentima s višestrukim teškoćama u razvoju predstavljeni su danas, 30. ožujka 2018. godine u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Radi se o edukacijama za zdravstvene djelatnike te nabavi opreme koja unaprjeđuje skrb o djeci koja se liječe u toj bolnici, a vrijede više od 730 tisuća kuna. U okviru programa održana su 92 edukacijska susreta s zdravstvenim osobljem bolnice o primjeni potpomognute komunikacije u svakodnevnom radu s najmlađim pacijentima, provedena je procjena individualnih potreba 28 najmlađih pacijenata. Na predstavljanju su između ostalih, bili i ravnatelj Specijalne bolnice dr. Renato Mittermayer, voditeljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a djelatnicima koji su uspješno završili edukativni program, diplome je uručio ministar zdravstva Milan Kujundžić. Za provođenje ove edukacije zaslužna je dobra suradnja između Ministarstva zdravstva, stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i zagrebačkog Malog doma, a financijsku potporu pružio je ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

ČAKOVEC – Gradsko komunalno poduzeće PREKOM iz Preloga, Udruga „Zora“ iz Čakovca, akademik Dragutin Feletar iz Donje Dubrave Zvonko Golub iz Čakovca i Ivica Jurgec iz Strahoninca dobitnici su ovogodišnje najviše nagrade koju dodjeljuje Međimurska županija – nagrade „Zrinski“. Ovogodišnji laureati, koje su potvrdili i županijski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine, nagrade će primiti na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije povodom Dana županije – 30. travnja. Dobitnicima Nagrade dodjeljuje se posebna plaketa i novčana nagrada u iznosu od tri tisuće kuna.

VARAŽDIN – Varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, tradicionalno je danas  na Veliki petak,  posjetio Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu. Biskup Mrzljak se tom prilikom susreo s volonterima i korisnicima pučke kuhinje kojima je podijelio tople obroke. Zajedno s biskupom Josipom Mrzljakom i ravnateljem biskupijskog Caritasa  Antom Šolom u tradicionalnoj podjeli blagdanskog objeda sudjelovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, te predsjednik Županijske skupštine  Alen Runac. U Caritasovoj  pučkoj kuhinji djeluje veliki broj volontera koji uz pomoć župa diljem biskupije, brojnih tvrtki, poduzetnika i raznih udruga, kao i Grada Varaždina te Varaždinske županije, ali i ostalih gradova i županija na području biskupije pomažu ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.

ZLATAR BISTRICA – Nakon zimske stanke, nastavljena je obnova državne ceste D24 na dionici između Zlatar Bistrice i Konjščine. Prije zime izvedeni su radovi na kolničkoj konstrukciji, odnosno položen je nosivi sloj asfalta na dvije poddionice u ukupnoj duljini od 980 metara. U nastavku slijede radovi na izgradnji oborinske kanalizacije, obnove kolnika i na izradi pješačko biciklističkih staza. Promet se odvija naizmjenično i reguliran je semaforima. Rok za završetak je 14 mjeseci, cesta se rekonstruira u dužini 8750 metara, ugradit će se 100 tisuća kubika kamenog materijala i 55 tisuća tona asfalta, a vrijednost radova iznosi oko 39 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije na web stranici Županije objavio je Javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore redovnim studentima za akademsku godinu 2017./2018. Ona iznosi 600 kuna, dodjeljuje se svim redovnim studentima s prebivalištem na području Međimurske županije koji su u statusu redovnog studenta, upisani na bilo koju javnu visokoškolsku ustanovu u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji ili u inozemstvu te pod istim uvjetima i onima koji su upisani na privatne visokoškolske ustanove s pravom javnosti. Dokumentacija vezana uz prijavu šalje se isključivo poštom, a prima do 2. svibnja ove godine.

ZAGREB – Za svako novorođeno dijete u 2018. godini Zagrebačka županija dodijelit će tisuću kuna jednokratne novčane pomoći. Zahtjev za ostvarenje prava novčane jednokratne pomoći za novorođenčad podnosi se u roku od četiri mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na pomoć može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje godinu dana. Obrazac Zahtjeva kao i sve dodatne informacije nalaze na web stranici Zagrebačke županije, koja je za tu namjenu osigurala 270 tisuća kuna na temelju broja novorođenih u 2016. godini. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva  je 10. siječnja 2019. godine.

VARAŽDIN – Donatorsku akciju danas, 30. ožujka 2018. godine, u atriju Županijske palače u Varaždinu organizirala je Zaklada Vita, čiji osnivač je Varaždinska županija, a koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti.  Nakon uspješne akcije u studenom kad su građani kupnjom porcija sarme po simboličnim cijenama mogli pomoći zakladi Vita, danas su to mogli učiniti uživajući   u tradicionalnom i prigodnom bakalaru s krumpirom u čijoj je podjeli sudjelovala  upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević.

KOPRIVNICA – Održan je treći Kolegij pročelnika upravnih tijela Koprivničko-križevačke županije, kojim je predsjedao župan Darko Koren, uz prisustvo zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića i pročelnika županijskih upravnih tijela. Glavne teme bile su implementacija sustava zaštite osobnih podataka u Koprivničko-križevačkoj županiji te priprema sedme sjednice Županijske skupštine, kao i informacije o redovnim aktivnostima u upravnim tijelima. Odlukom župana Korena formirana je i radna skupina za implementaciju Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka u Koprivničko-križevačkoj županiji čija je zadaća napraviti inventuru podataka te pružiti stručnu i administrativnu pomoć u implementaciji Opće uredbe, koja će se u Hrvatskoj primjenjivati od 25. svibnja.

ZAGREB – Proizvođači suvenira i ove godine svoje prepoznatljive proizvode predstavljaju turistima i građanima Zagreba na Uskrsnom sajmu Proizvođača suvenira grada Zagreba koji se održava do 2. travnja 2018. godine na zapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića. U petak, 30. ožujka 2018. godine, obrtnici su za turiste i Zagrepčane održali radionicu na kojoj su se posjetitelji okušali u bojanju pisanica, izrađivanju i ukrašavanju licitarskih srca. Cilj sajma, kao i radionice, je promocija struke i poticanje razvoja autohtonog zagrebačkog suvenira kroz istovremeno obogaćenje turističke ponude grada Zagreba. Na ovom već tradicionalnom sajmu Udruženja obrtnika grada Zagreba, svoje proizvode izrađene u vlastitoj radionici, predstavlja trinaest obrtnika u 12 kućica.

loading