Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić predstavio je novoosnovani Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata.  Poslove Sektora u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet vodit će stručni kadrovi iz područja gradnje, kako bi se što je moguće više ubrzala sanacija oštećenja nastalih na domovima i stambenim zgradama nakon potresa koji je prije osam dana pogodio Zagreb.

”Stojimo ovdje ispred Vukovarske 58b, gdje će od danas Sektor početi s radom. Poslovi će obuhvaćati pripreme tehničke dokumentacije za građenje i sanaciju oštećenih objekata, te vođenje cjelokupne evidencije. Sve će se slijevati na jedno mjesto i nastojat ćemo svima maksimalno olakšati. Čekamo i da se čim prije donese i usvoji novi zakonski okvir, koji treba ići u prilog tome da budemo što efikasniji, brži i djelotvorniji! Sadašnji zakonski okviri nažalost teret stavljaju na naše građane, treba biti realan, ali u ovome smo zajedno!”, poručio je gradonačelnik Bandić zamolivši sugrađane za strpljenje.

ZAGREB –  Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak 30. ožujka 2020. godine da su Vlada i Grad Zagreb dogovorili zajedničke aktivnosti u sanaciji posljedica potresa, a radit će se na sanaciji štete, posebnom zakonu kojim bi se reguliralo stanje nakon potresa i pronalasku načina financiranja saniranja štete.

“Dogovorili smo tri točke daljnjih zajedničkih aktivnosti u cilju nastavka rada na sigurnosti građana. Poduprijet će se sve što rade službe Grada Zagreba, da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka osiguraju, da se angažira građevinska mehanizacija u uklanjanju dimnjaka”, rekao je Plenković nakon sastanka predstavnika Vlade i zagrebačkih vlasti na kojem se razgovaralo o sanaciji posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Kazao je kako je dogovorena daljnja suradnja na raščišćavanju grada te da će se u aktivnostima procjene šteta angažirati svi stručnjaci koji su zadnjih dana volonterski radili na procjeni štete.

Plenković je izvijestio da je dogovoreno formiranje zajedničke radne skupina koja će izraditi poseban zakon koji bi regulirao situaciju nakon potresa. Treći je element dogovora da se vide izvori financiranja za sanaciju šteta, bilo da je riječ o državnim i gradskim sredstvima, ili onima na razini Europske unije.

Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama ranije je izvijestio da je u Zagrebu u potresu oštećeno ukupno 26.197 građevina, od toga su 9642 obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina.

‘Vrijeme volonterskog rada će ovih dana prerasti u osmišljeni sustavni pristup stvarima kroz formiranje sektora unutar udreda za izgradnju gdje smo osigurali prostorne, tehničke i ljudske potencijale’, kazao je pak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. ‘Ovu utakmicu ćemo dobiti i ostat će iznad vode oni koji budu imali snage, dobrote, razboritosti, strpljenja, solidarnosti i zajedništva’, kazao je Bandić, osvrnuvši se i na press konferenciju za vikend ispred staračkog doma koja je izazvala reakcije. Bandić je ustvrdio kako su novinari rekli da tamo ima zaraženih covidom-19.

KRAPINA – Na području Krapinsko-zagorske županije, broj oboljelih od koronavirusa se popeo na 55, a od toga najviše oboljelih nalazi se u Gradu Pregradi, njih 24, rečeno je ovog ponedjeljka, 30. ožujka 2020. godine na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite. Deset oboljelih nalazi se u OB Zabok, od čega je sedam na novom odjelu dok je troje težeg stanja te se nalaze u prostoru izolacije i pod budnim okom liječnika, a na testiranju je trenutno i 211 uzoraka. Na konferenciji je naglasak stavljen na porast oboljelih u Pregradi te je gradonačelnik Marko Vešligaj poslao umirujuću poruku građanima da nema razloga za zabrinutost niti potrebe za jačim mjerama, odnosno karantenom. – Radi se o osobama koje su bile prvo oboljele te o njihovim bliskim kontaktima koji su od njih i dobili virus – pojasnio je epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Lipovac i dodao da je bilo očekivano da će se ti kontakti razboljeti i da između njih postoji direktna veza. Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek najavio je i dolazak zaštitne opreme u županiju iz pošiljke koja je u Hrvatsku stigla iz Shanghaia. Riječ je o 34 tisuća kirurških maski, 7 200 FF52 maski, 1150 kirurških ogrtača i 620 zaštitnih naočala, a ova oprema bit će raspoređena po bolnicama, domovima zdravlja, zubarima i mrtvozornicima. Također, na konferenciji je najavljena i proizvodnja zaštitnih vizira putem 3D printera. Naime, iz Varaždinske su županije ponudili besplatnu aplikaciju za izradu ovih vizira, a u suradnji sa ravnateljem Srednje škole u Krapini Ivicom Rozijanom i dva inžinjera, koji su krenuli u nabavu materijala i još jednog 3D printera, očekuje se da će se u deset dana moći proizvesti od 350 do 400 zaštitnih vizira.

ČAKOVEC – U Međimurskoj županiji do sada su potvrđene 2 pozitivne osobe na COVID 19. Prvi i drugi slučaj nisu epidemiološki povezani te se zaražene osobe nalaze u potpunoj izolaciji i nisu na respiratoru. Uvedena je nova organizacija u radu izdvojenih COVID 19 dežurnih ambulanti koje se nalaze na Svetojelenskoj cesti, ovo je mjesto i fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec. Ambulanta se sastoji se od 5 kontejnera i šatora za izolaciju, a radno vrijeme je 24 sata, naglašava župan Matija Posavec. Županijska bolnica Čakovec uvela je dodatne timove stručnjaka koji su na usluzi pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti, kožnih bolesti, šećernih bolesti, a od ponedjeljka, 30. ožujka 2020. godine i za bubrežne kronične bolesnike, srčane, onkološke i pedijatrijske pacijente. Dom zdravlja Čakovec privremeno je organiziro rad djelatnosti dentalne medicine. Ordinacije će raditi sedam dana u tjednu od 07,00 do20,00 sati i obavljati samo hitne intervencije. Ordinacije se na nalaze u u Čakovcu u zgradi Doma zdravlja, Murskom Središću (Tekstilna ulica 2) i u Domašincu (Puštekova 22).

ZAGREB – Prema informaciji Ured za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete, čak 9.642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1.900 građevina. Pozivaju se svi građani koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone 0800 8805 i 0800 8802 jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju.

ZAGREB – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u ponedjeljak 30. ožujka 2020. godine evidentirane su 63 osobe kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje obrađuju podatke za grad i okolne općine sjedišta ispostava. Broj oboljelih prema ispostava je 16 osoba u Velikoj Gorici, 15 u Svetoj Nedelji, u Zaprešiću 14 oboljelih, u Dugom Selu devetero, Svetom Ivanu Zelini troje, u Samoboru i Ivanić Gradu po dvoje te jedna oboljeli na području Vrbovca. Pozivaju se svi stanovnici Zagrebačke županije da poštuju upute nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

ZAGREB – Zbog kompletnog zagušenja hitnih linija, Vatrogasna postrojba Zagreb izradila je je aplikaciju ‘Prijave oštećenja za koje je potrebna (žurna) intervencija vatrogasaca’. Zagrebački vatrogasci su zamolili građane da prijavljuju samo one objekte na kojima je zbog vrste oštećenja moguća (žurna) intervencija vatrogasaca. Prijaviti se može online s fotografijama. Kako je u potresu oštećeno više od 8.000 dimnjaka koji uništavaju krovove, a opasne krhotine padaju na ceste, poručuju građanima kako je to još jedan razlog za ostati doma, a ukoliko je izlazak iz kuće neizbježan, mole da se hoda dalje od građevina.

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije šest je osoba oboljelih od virusa COVID-19, odnosno tri su novooboljele, dok je 639 osoba u samoizolaciji, a njih 38 kontakti su oboljelih osoba, naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, zamjenik župana Ratimir Ljubić na konferenciji za medije u ponedjeljak, 30. ožujka 2020. godine, nakon zajedničke koordinacije županijskog Stožera te Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice. Oboljeli od koronavirusa smješteni su u koprivničku Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“, a jedna je razvila upalu pluća, no za sada ne treba respirator, objasnio je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić te je dodao kako je do danas u Koprivničko-križevačkoj županiji 100 osoba testirano na virus COVID-19 te je bilo samo ovih šest oboljelih. Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice Ksenija Ostriž naglasila je kako će se dodatno pooštriti kriteriji za izdavanje propusnica te s toga moli građane za razumijevanje jer su ovo ključni trenuci u borbi protiv epidemije koronavirusa. Nadzor nad provođenjem mjera Stožera civilne zaštite RH na području Grada Koprivnice, dodala je Ostriž, i dalje provode članovi HGSS Stanice Koprivnica i članovi DVD-ova u suradnji s komunalnim redarstvom i policijom, a po novom, koristit će se i dronovi, koje ima HGSS Stanica Koprivnica, kako bi se još bolje nadziralo provođenje ovih mjera.

BRAČAK – U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana uređene su nove izolacijske jedinice, te bolnica sada ima mogućnost zbrinuti ukupno 19 COVID pozitivnih pacijenata, a prema riječima župana Krapinsko- zagorske županije Željka Kolara, na području županije u pripremi je objekt koji može primiti 180 ljudi, ako bi bilo potrebno. – Objekt možemo aktivirati u roku od 24 sata i pripremiti ga za prijem ljudi, tu varijantu imamo razrađenu, no nismo je aktivirali jer za to nema nikakvog razloga, istaknuo je župan Kolar.

ČAKOVEC – Prije šest dana Stožer Civilne zaštite Grada Čakovca je počeo s izdavanjem propusnica za kretanje građana izvan mjesta prebivališta. U tom periodu, do ponedjeljka 30. ožujka, zaprimljeno je 1440 zahtjeva, izdano je 711 propusnica, odbijeno njih 80-tak, a proces izdavanja dodatno usporava zamjetan broj neopravdanih zahtjeva. Iz tog razloga upućen je apel svim građanima da prije nego što zatraže propusnicu pažljivo pročitaju pod kojim uvjetima, za koje namjene i kome ih Stožer civilne zaštite Grada Čakovca izdaje, poručio je načelnik Stožera Mario Medved i pojasnio kako gradski stožer propusnice izdaje isključivo na temelju obiteljskih vitalnih razloga što obuhvaća brigu o djeci ili starijim osobama pri čemu propusnicu ože dobiti samo jedan član obitelji. Tu ulazi i propusnica radi hranjenja životinja na imanju koje se nalazi na području neke druge jedinice lokalne samouprave. Što se tiče velikog broja vinogradara i voćara hobista, oni s registriranim OPG-om propusnice si mogu izdati sami dok je za ostale nadležna Poljoprivredno- savjetodavna služba. Važno je napomenuti da Stožer Civilne zaštite Grada Čakovca propusnice izdaje na osnovu prijavljenog prebivališta ili stalnog boravišta, tako da osobe koje nisu prijavljene kao stanovnici Čakovca i ostalih naselja koja ulaze u sastav Grada Čakovca, propusnice moraju zatražiti u svojem mjestu prebivališta.

BJELOVAR – Prirodnu nepogodu za područje Čazme, Grubišnog Polja, Garešnice te Kapele i Bereka zbog velikih količina snijega i niskih temperatura proglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Velike štete nastale su na plastenicima te od niskih temperatura na ranim sortama voćaka koje su već krenule sa cvatnjom. Na općinskim i gradskim povjerenstvima za procjenu šteta je zaprimanje prijava šteta te unošenje prvih procjena u Registar šteta te prijava konače procjene.

ZAGREB – Nakon razornog potresa, Vodoopskrba i odvodnja provela je analizu kvalitete vode kojom se opskrbljuju kućanstva. Svi rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u sustavima javne vodoopskrbe Grada Zagreba, Grada Samobora, Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik, kojima upravlja Vodoopskrba i odvodnja potvrđuju da je isporučena voda zdravstveno ispravna. Analize su proveli Služba kontrole kvalitete vode Vodoopskrbe i odvodnje, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, od danas je na snazi nova organizacija rada koprivničke epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Zaprimanje svih uzoraka i zdravstveni pregledi obavljaju se od 7,00 do 9 ,00sati, dok se sve ostale aktivnosti epidemiološke službe poput cijepljenja obavljaju od 9,00 do 15,00 sati uz prethodnu konzultaciju i telefonski dogovor.

ČAKOVEC – Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) nastavljaju pomagati onima kojima je pomoć neophodna. Tako su dvjema obiteljima uručena prijenosna računala, po jedan od svake udruge, sa svrhom da se djeci omogući online učenje. S obzirom da neka djeca nemaju odgovarajuću opremu za praćenje online nastave, ova će humana gesta omogućiti da dvoje djece može adekvatno sudjelovati u online nastavi. Time su mladi informatičari vlastitim primjerom pokazali, kako širiti svijest o zajedništvu, društvenoj odgovornosti i solidarnosti.

IVANEC – Kako bi smanjio socijalne kontakte i obvezu dolaska radi preuzimanja propusnica, Stožer civilne zaštite Grada Ivanca propusnice šalje i preko Vibera i takvu propusnicu policija priznaje. Također, Stožer propusnicu može poslati e-mailom, a možete je se preuzeti i osobno, uz napomenu da osobni dolazak građani izbjegavaju što je više moguće. Zahtjev za izdavanje propusnice šaljite se na e-mail stozerczivanec@gmail.com ili je zatražiti na tel. 091/4693 222 ili 092/3428 982. U zahtjevu se moraju navesti ime i prezime, adresu, OIB, relaciju, datum i razlog traženja odobrenja za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

loading