Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom 1. svibnja – Međunarodnog praznika rada i blagdana sv. Josipa radnika Zagrepčankama i Zagrepčanima čestitku je uputio gradonačelnik Milan Bandić. 1. svibanj je prigoda da današnjicu sagledamo iz perspektive onih koji stvaraju, grade, privređuju. Da  vidimo gdje smo, koji su nam ciljevi i što zajedno trebamo činiti da naše društvo bude bolje, solidarnije, tolerantnije i bogatije te kako  generacijama koje dolaze osigurati okružje u kojem će njihovi potencijali u njihovoj domovini doći do punog izražaja, kaže u čestitki gradonačelnik Bandić i dodaje, kako se u Zagrebu čini sve da se, inzistirajući na načelu solidarnosti i vodeći računa o dostojanstvu svakoga čovjeka, afirmira rad, kreativnost i znanje. Sugrađane je ujedno pozvao u utorak od 10,00 do 18,00  sati na  tradicionalno druženje u park Maksimir, uz prigodni zabavni program i neizostavni prvosvibanjski zagrebački grah.

ZAGREB – Izložbu 50-ak likovnih radova polaznika radionica zaklade Zajednički put, povodom obilježavanja Europskog dana međugeneracijske solidarnosti, ovog ponedjeljka, 30. travnja 2018. godine, u auli zgradi Gradske uprave, otvorila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Kako je naglasila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika ova izložba naziva Zagrebačke vizure pokazuje povezanost straijih građana s Gradom, koji već dugi niz godina provodi niz mjera i programa kroz Aktivnu starost i Zakladu Zajednički put. Inače, Zakladu je osnovao Grad Zagreb na inicijativu Matice umirovljenika s ciljem podizanja kvalitete života starijih građana- rekla je upraviteljica Zaklade Ines Vrban.

ZAGREB – Zahtjeve nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba za sudjelovanje u javnim radnim aktivnostima zaprima Gradski ured za branitelje. Nakon odrade ekoloških aktivnosti u Parku Maksimir u trajanju od 40 radnih sati odnosno 5 dana, svaki sudionik stječe pravo upisa u jedan od odabranih programa osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije ili na medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 10 dana. Zahtjevi se zaprimaju u spomenutom Gradskom uredu, Vodnikova 14, od 8,00 do 15,00 sati.

KRAPINA – Grad Krapina, kao Grad prijatelj djece, sustavno radi na izgradnji i obnovi sadržaja namijenjenih djeci i mladima. U nastojanju da svaki mjesni odbor, odnosno gradski kvart, dobije dječje igralište, u minulom razdoblju uređeno ih je više i taj će ciklus uskoro biti zaokružen. Nakon što je nedavno završeno uređenje igrališta uz Osnovnu školu Augusta Cesarca, novo igralište dobiva i naselje Šabac, a radove koji su u završnoj fazi, danas, 30. travnja 2018. godine, obišao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

KRAPINA – Dvadeset i jedan poljoprivrednik potpisao je danas, 30. travnja 2018. godine u Krapini ugovore kojima su ostvarili pravo na potporu Krapinsko-zagorske županije za povećanje proizvodnje. Visina same potpore iznosi maksimalno 75% od prihvatljivih aktivnosti. Ugovore, ukupne vrijednosti od 606 tisuća kuna korisnicima su uručili župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek. – Vi se ozbiljno bavite poljoprivrednom proizvodnjom , a mi takve ljude trebamo –  izjavio je danas župan Kolar te dodao da će iduće godine staviti sve poljoprivrednike na 60% potpore. Inače, za mjeru povećanja poljoprivredne proizvodnje u proračunu županije je osigurano 500 tisuća kuna, ali zbog velikog interesa, župan je donio odluku da se iznos podigne za još 200 tisuća kuna. Sveukupno za poljoprivrednu proizvodnju u proračunu je ove godine osigurano 2,6 milijuna kuna.

ZAGREB – Javna priznanja Zagrebačke županije dodjeljuju se pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije, te njena promicanja u zemlji i svijetu. Stoga je raspisan natječaj za podnošenje pismenih prijedloga do 31. svibnja 2018. godine, koji se šalju na adresu Zagrebačke županije. Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove.

VRBOVEC – „Danom otvorenih vrata“ u Ispostavama Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije danas, 30. travnja 2018. godine obilježen je Nacionalni dan hitne medicinske službe. U ime Zagrebačke županije Ispostavu u Vrbovcu obišla je zamjenica župana Nadica Žužak. Bila je to prilika da se ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik pohvali opremljenošću Zavoda. Gajnik naglašava kako u Vrbovcu imaju osam vozila – tri za hitnu medicinsku pomoć te pet za sanitetski prijevoz. Čestitajući djelatnicima Zavoda njihov dan, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak naglašava kako je ove godine u proračunu Zagrebačke županije osigurano 2,7 milijuna kuna za četiri vozila hitne medicine i pet sanitetskih vozila, dok je u proteklih četiri godine za potrebe hitne medicinske službe nabavljeno ukupno 38 vozila.

U sklopu „Dana otvorenih vrata“ djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u svim su Ispostavama informirali građane o pružanju hitne pomoći, pokazali im vozila hitne pomoći te ih upoznali s funkcioniranjem medicinskih aparata u vozilu, a i besplatno su zainteresiranima izmjerili šećer u krvi i krvni tlak.

 

VARAŽDIN – Praznik rada bit će obilježen u Varaždinu i diljem Varaždinske županije. Već tradicionalno, brojni će posjetitelji praznik proslaviti na izletištu Drava u Varaždinu, a uz besplatan grah i prigodni program proslava se kao i svake godine održava i u Trakošćanu. Bit će svečano i u planinarskom naselju na Grebengradu, gdje se uz proslavu Praznika rada  od ove godine obilježava i obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak s Udrugom specijalne policije PU varaždinske Roda.

ČAKOVEC – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca donijeta je Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Čakovca za prethodnu godinu. Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ koji se dodjeljuje za iznimne zasluge u razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca, ove godine dodijelit će se fra Stanku Belobrajdiću i Tei Dragić Runjak, ravnateljici Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec. Dvije nagrade bit će dodijeljene za životno djelo i to posthumno Željku Goliku, istaknutom rukometnom treneru te Stjepanu Koraju, predsjedniku Atletskog saveza Međimurja i Atletskog kluba „Međimurje“ iz Čakovca. Gradsko vijeće donijelo je i Odluke o dodjeli godišnjih nagrada za iznimnog djelovanje na području udruga, umjetnosti i kulture, znanosti, odgoja i  obrazovanja, sporta, gospodarstva i zdravstva. Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, koja će se održati 29. svibnja.

KOPRIVNICA – Na sjednici Organizacijskog odbora manifestacije Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije potvrđen je program manifestacije koja će se od 4. do 6. svibnja održati na koprivničkom Sajmištu. Prvog dana, u petak, tradicionalno održat će se stručna predavanja,  dok će otvorenje Dana travnjaka biti u subotu, 5. svibnja u 10 sati.   U sklopu otvorenja održat će se dodjela nagrada najboljim proizvođačima kravljeg i kozjeg mlijeka kao i najperspektivnijem mladom proizvođaču mesa i mlijeka iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. U nedjelju, posljednjeg dana manifestacije, održat će se natjecanje u ručnoj košnji, tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena, konjički turnir, te Bambino kup.

loading