Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 30.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb 12. godinu za redom dodijelio je stipendije učenicima i studentima s invaliditetom. Ove školske odnosno akademske godine pravo na stipendiju ostvario je 21 učenik i 14 studenata za što je iz gradskog proračuna osigurano 5 milijuna kuna. Kako ističe dobitnica studentske stipendije, Lada Požarić, financijska pomoć grada je od iznimnog značaja za nju i druge stipendiste. „Stipendija mi omogućava da lakše studiram te da idem na terapije koje su mi nužno potrebne“, naglasila je Lada, studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Stipendije za učenike iznosi 2.500 kuna dok studenti mjesečno primaju 3.600 kuna. „To je malo, ali i puno. Svaka kuna ipak dobro dođe, no ipak je više od geste jer pomažemo ljudima i pretvaramo Zagreb u mjesto po mjeri čovjeka“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić koji je učenicima i studentima s invaliditetom uručio stipendije za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

ZAGREB – Pravilno i održivo upravljanje šumom Grmoščica, čime će se  zaustaviti njena degradacija, osigurat će Grad Zagreb provođenjem aktivnosti projekta URBforDan u suradnji s Hrvatskim šumama. Aktivnosti su opremanje šume Grmoščica urbanom opremom, edukacije u “zelenoj učionici”, intenzivne promotivne aktivnosti, radionice s vlasnicima i korisnicima urbanih i periurbanih šuma, ali i istraživačke aktivnosti poput istraživanja i prezentacije potencijala budućeg razvoja i upravljanja Grmoščicom. Projekt URBforDAN ukupne je vrijednosti 2.788.566 eura, dok su za održivo upravljanje šumom Grmoščica izdvojena EU sredstva od 301.929 eura, a Grad Zagreb i Hrvatske šume sudjeluju u projektu sa 53.281 eura vlastitih sredstava. Urbane šume, na području Grada Zagreba uglavnom se nalaze u sjevernom dijelu na najnižim dijelovima planine Medvednice te predstavljaju atraktivna područja za turiste, a ujedno osiguravaju i visoku kvalitetu života građanima.

ZAGREB – Ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije – Spomendana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana završava danas, 30. travnja 2019. godine, a bogat program održava se u gradu Zagrebu mimohodom povijesnih postrojbi od Zrinjevca do Katedrale s početkom u 17,00 sati, nakon čega od 17,30 sati slijedi prijavak Zrinske garde Čakovec predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću ispred Zagrebačke katedrale. U 17,45 bit će položeni vijenci kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Zagrebačkoj katedrali, a u 18,00 sati služit će se sveta misa. Svečana akademija započet će u 20,00 sati.

ZLATAR – Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Stjepan Ribić i Stjepan Adanić u posjetu su ovog utorka, 30. travnja 2019. godine, Krapinsko-zagorskoj županiji. Obilazak županije, uz predstavljanje svog programa te druženje s građanima započeli su u društvu domaćina, predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, saborskog zastupnika Žarka Tušeka u Zlataru, gdje su održali i konferenciju za medije. – Temelji našeg programa su sve postignuto u posljednjih 30 godina, na što moramo biti ponosni, no sada su pred nama novi izazovi koji se tiču ponajprije gospodarstva i svi zajedno moramo nastaviti graditi Hrvatsku za nove generacije, istaknuo je nositelj liste HDZ-a Karlo Ressler. – Jedna od glavnih poruka naše kampanje su konkretni projekti koji se rade, koji su lokalnog, ali i europskog karaktera budući da većina sredstava stiže iz EU fondova – rekao je Ressler, ističući kako su izbori 26. svibnja iznimno bitni jer se bira tijelo Europske unije koje donosi zakone, donosi proračun i bira članove Europske komisije, o čemu uvelike ovisi i budućnost Hrvatske.  Nakon Zlatara, posjetili su Udrugu za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije „Sveta Ana“ u Loboru, odakle su krenuli prema Mariji Bistrici , a u nastavku dana posjetit će i Gornju Stubicu, Donju Stubicu, Oroslavje, Veliko Trgovišće, Zabok, Sveti Križ Začretje i Bedekovčinu.

KOPRIVNICA – Vuzmena košarica učenika Osnovne škole Kalnik i polaznika Dječjeg vrtića iz Kalinovca proglašena je najboljom košaricom u istoimenom projektu koji se provodi kao dio svjetskog projekta Pisanica od srca. Priznanja i nagrade najboljima uručene su na danas, u utorak, 30. travnja 2019. godine, upriličenom prijemu župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena. Tradicionalno, projekt Vuzmena košarica imao je humanitarnu notu, te je 6.300 kuna prikupljenih od prodaje namijenjeno potrebama Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice.

ZAGREB – Zagrebačka županija sufinancirat će sa 200.000 kuna izradu Strategija i provedbu projekata razvoja pametnih gradova na području županije. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 22. studenoga. Javni poziv raspisan je s ciljem povećanja konkurentnosti gospodarstva, razvoja poduzetništva, posebice u sektoru informacijsko-komunikacijske (IK) tehnologije te podizanju kvalitete života građana kroz unapređenje rada javne uprave korištenjem IK tehnologija. Maksimalna visina iznosa bespovratne potpore po jednoj Strategiji pametnih gradova iznosi 45.000 kuna, a po projektu razvoja pametnih gradova 50.000 kuna.

KRAPINA – Radovi na sanaciji nadvožnjaka na Zagorskoj magistrali u Polju Krapinskom kod sajmišta, vrijednosti  728 tisuća kuna, obišao je ovog utorka, 30. travnja 2019. godine gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Radi se o nadvožnjaku koji je već neko vrijeme u lošem stanju, a koji spaja Polje Krapinsko i Mihaljekov Jarek. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju gornje i donje strane moste koji će nakon obnove imati i novu pješačku stazu, odbojnu ogradu te ogradu za pješake. – Velika je frekvencija automobila na ovom području i drago mi je da su Hrvatske ceste prepoznale ozbiljnost situacije te da se krenulo sa rekonstrukcijom ovog objekta prije nego je došlo do neželjenih posljedica – istaknuo je gradonačelnik Gregurović. Uz gradonačelnika u obilasku radova bio je i Krešimir Futivić iz Hrvatskih cesta. Kako je rečeno, radovi na sanaciji nadvožnjaka bi trebali biti gotovi za dva mjeseca, a do tada, promet će se regulirati sa semaforima.

KOPRIVNICA – Tradicionalni Sajam cvijeća i koprive održava se na koprivničkom Jelačićevom trgu do 1. svibnja, kada će velikim večernjim koncertom na otvorenom završiti bogat program obilježavanja Praznika rada u Koprivnici. Ovogodišnji sajam cvijeća povezan je s koprivom pa su izlagači uz svoj tradicionalni asortiman predstavili i cvjećarske proizvode s koprivom te pripravke od koprive. Praznik rada u Koprivnici će krenuti budnicom Puhačkog orkestra Grada Koprivnice ulicama grada, a potom će u 10 sati na Zrinskom trgu koprivnički Puhački orkestar održati prigodan program. Točno u podne kreće podjela prvosvibanjskog graha, a organizatori su pripremili 4.500 besplatnih porcija. Tijekom cijelog dana u Gradskom parku bit će dječje igraonice, održat će se predstavljanje Old timer kluba „Biciklin“ Koprivnica, razni programi organizatora proslave, a sve će kulminirati velikim koncertom na otvorenom od 20 sati na Zrinskom trgu.

TRAKOŠĆAN – Za Praznik rada, brojni će se građani zaputiti na Trakošćan kako bi dan proveli u prirodi i druženju. Tim povodom, tamo će biti održana i manifestacija “Prvosvibanjski izlet u Trakošćan“. Posjetitelji će tako moći prisustvovati prezentaciji starih zanata poput lončarstva i tokarstva, a nastupit će kulturno – umjetnička društva. U prizemnoj galeriji podno dvorca posjetitelji će moći razgledati izložbu skulptura Siniše Vugreka, a u samom dvorcu održat će se Matineja šansone, na kojoj će nastupiti pjevač Srđan Depolo.

 

loading