Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.05.2017.

Posted in Vijesti

OROSLAVJE – Na poziv saborskog zastupnika Žarka Tušeka, u Krapinsko-zagorskoj županiji danas, 30. svibnja 2017. godine boravi predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Na druženju s građanima na glavnom oroslavskom trgu iskazao je potporu kandidatu za gradonačelnika Oroslavja, Emilu Gredičaku, koji je ušao u drugi krug lokalnih izbora. Nakon toga, Andrej Plenković je sa stručnim suradnicima obišao i Stubičke Toplice, gdje je potporu u drugom krugu lokalnih izbora iskazao kandidatu za načelnika Kristijanu Oremušu. Svjestan kako su Oroslavje i Stubičke Toplice vrlo perspektivna mjesta, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uvjeren je kako iste čeka puno bolja budućnost uz projekte vezane prvenstveno uz zdravstveni turizam te gospodarstvo.

ZAGREB – U povodu obilježavanja Dana branitelja grada Zagreba, u utorak, 30. svibnja, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, zajedno s predstavnicima hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba položilo je vijence i zapalilo svijeće u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu. U 10,00 sati na Spomen obilježju Oltar domovine, Utvrda Medvedgrad, Prilaz Kraljičinom zdencu. Sat vremena kasnije vijence su položili i zapalili svijeće na Mirogoju i Krematoriju, kod Spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška, zatim na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici svih neidentificiranih žrtava Domovinskog rata Kenotaf.

ČAKOVEC – Novi- stari župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim je zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem danas u Maloj vijećnici Međimurske županije i službeno preuzeo vlast u narednom mandatu u trajanju od četiri godine. Službene rezultate, koji pokazuju da je Posavec na ovim izborima osvojio čak 11 609 glasova više nego li na izborima prije četiri godine, službeno mu je uručio predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Milko Sambolek, koji je ustvrdio da u Međimurju nije bilo službenih prigovora na rezultate. Dodajmo i to da je lista HNS-a, NS Reformista i HSLS-a, čiji je nositelj također bio Matija Posavec, osvojila 37 posto od ukupnih glasova za Županijsku skupštinu, a s kim će koalirati za većinu u njoj još nije poznato.

DONJA STUBICA – Za svoj prvi službeni posjet jedinicama lokalne samouprave u svom drugom mandatu, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar odabrao je Donju Stubicu gdje je s novoizabranim gradonačelnikom Nikolom Gospočićem razgovarao o konkretnim planovima i projektima. Između ostaloga, kreće se u izradu idejnog rješenja sjeverne obilaznice Donje Stubice, ističe župan Kolar, kako bi ovaj Gupčev kraj došao kompletno do izražaja. Nakon Donje Stubice, Željko  Kolar posjetio je i Oroslavje, odnosno zgradu Orokonfekcije, čiji jedan dio Županija planira kupiti te prenamijeniti u kabinet u kojem bi se održavala praktična nastava učenika tamošnje Srednje škole. Također, uz gradonačelnika Oroslavja Ivana Tuđu te suradnike, župan Kolar obišao je radove u Zagrebačkoj ulici u Oroslavju.

ZAGREB – Povodom 60. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijenac kod njezinog spomenika u Tkalčićevoj. Tom prigodom gradonačelnik Bandić istaknuo je važnost Zagorke kao prve profesionalne novinarke i jedne od najvažnijih i najčitanijih književnica u Hrvatskoj. Uz to, najavio je uređenje Zagorkinog muzeja gričke vještice na Gornjem gradu. Inače, postavljanje spomenika Mariji Jurić Zagorki inicirala je glumačka skupina HIstrioni koja će u ljetnim mjesecima na Opativini uprizoriti njezine tekstove. Zagorka je autorica brojnih romana, komedija, jednočinki i satira među kojima se ističe ciklus od sedam romana – Grička vještica.

ZAGREB – Uz podršku sponzora, danas, 30. svibnja 2017. godine, otvorena je učionica na otvorenom u parku OŠ Savski Gaj. Prva je to među brojnima koje se ove godine uz pomoć sponzora grade diljem Hrvatske u sklopu svog društveno-odgovornog projekta „Za naš ljepši kvart“. Ambasador projekta je najpopularniji i najpoznatiji profesor matematike Toni Milun, a otvaranju su prisustvovali i brojni proslavljeni sportaši.

ZAGREB – Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma na svojem području  te su postavljene servisne stanice za bicikle u svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Također, Županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara, a od prošle godine kroz Zagrebačku županiju moguće je proći i virtualno uz pomoć Digitalnog interaktivnog prikaza Zagrebačke županije. Početkom svibnja Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je i mobilnu biciklističku aplikaciju „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision One“ kojima će dodatno obogatiti turističku, gastronomsku i kulturnu ponudu Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Predrag Štromar danas je u varaždinskom prigradskom naselju  Jalkovec  posjetio  tvrtku Mobilisis specijaliziranu za razvoj  razvojem hardwera, softwera i IT usluga. Riječ je o tvrtki koja je 2005. godine startala iz Tehnološkog parka, a koja je prošlu godinu završila sa 23 milijuna kuna godišnjeg prometa i 47 zaposlenih. i priprema investiciju od 30 milijuna kuna u poslovnoj zoni Jalkovec. Investicija je prijavljena kao projekt za fondovsko sufinanciranje te se očekuje skorašnja odluka pri Ministarstvu gospodarstva. Plan je u naredne tri godine otvoriti dodatnih 50 radnih mjesta, uglavnom IT stručnjaka.

NEDELIŠĆE –  Organizatori 19. Međunarodnog sajma poduzetništva „MESAP 2017.“, koji će se održati od 9. do 11. lipnja 2017. godine na vanjskim prostorima i u sajamskoj dvorani u Nedelišću, pozivaju sve zainteresirane izlagače da se prijave za sudjelovanje. Radi se o značajnoj sajamskoj manifestaciji, ne samo u Međimurju i u Hrvatskoj, već i u široj regiji, za sve one koji žele biti konkurentniji na tržištu, održati postojeće poslovne kontakte i privući nove korisnike svojih proizvoda i usluga. Sajam će se ove godine održati pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

KRIŽEVCI – Održana je početna konferencija projekta „Usluge osobne asistencije II“ Udruge osoba s invaliditetom Križevci. Projektom je obuhvaćeno 10 osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta, a dodatno je još pet osoba obuhvaćeno kroz nacionalni projekt. Početnoj konferenciji nazočio je i križevački gradonačelnik Branko Hrg, naglasivši kako su upravo Križevci bili prvi grad u Hrvatskoj koji su 2006. pokrenuli ovakav program te kako je Grad zahvaljujući zalaganju Udruge danas dostupniji, otvoreniji i senzibiliziran za osobe s invaliditetom. Projekt će trajati 24 mjeseca, vrijedan je 1,3 milijuna kuna i sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

ZAGREB – Nakon veličanstvenog koncerta na Trgu svetog Marka, a što se u povodu rođendana našega grada održao 27. svibnja, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poziva sugrađane na novi glazbeni spektakl u povodu Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba. Ne dirajte mi ravnicu, Iznad polja makova i Croatio, ponosna u duši, samo su neke od pjesama koje će na koncertu u utorak, 30. svibnja na Trgu Franje Tuđmana izvesti Najbolji hrvatski tamburaši. Koncert koji počinje u 21,00 sat jedan je od slavljeničkih koncerata organiziranih u povodu Dana Grada i Dana branitelja Grada Zagreba.

TRŠKI VRH – Hrvatsko zagorje ponosi se osobito vrijednim gotičkim i baroknim crkvama te mnogim proštenjarskim svetištima. S  obzirom na to, od davnina je razvijena cijela mreža hodočasničkih puteva, i posebna je pozornost posvećena vjerskom turizmu. Ove nedjelje, 04. lipnja 2017. godine organizira se tako tradicionalno Vozočašće na Trškom Vrhu. Riječ o ove godine jubilarnom, 50. Vozočašću, te će svečano misno slavlje i blagoslov vozača, putnika i vozila, od 11,00 sati, predvoditi nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

ZAGREB  – Dva tradicionalna bienalna sajma Intergrafika,  24. međunarodni sajam grafičke industrije i papira i Modernpak, 29. međunarodni sajam ambalaže i pakiranja održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 31. svibnja do 2. lipnja. Ove godine u dva paviljona na 3.000 metara četvornih izložbenog prostora predstavit će se 65 izlagača iz 13 zemalja. Tu su  svi značajni svjetski i domaći proizvođači opreme, gotovih proizvoda i pomoćnih materijala iz područja grafičke industrije, industrije papira, ambalaže i pakiranja. Na sajmovima će biti predstavljen razvoj trendova i prezentacija tehnoloških i suvremenih rješenja. Funkcionalnost ambalaže, ekološki materijali, grafički dizajn samo su neki od elemenata koji prodaju proizvod.Zahvaljujući podršci Grada Zagreba, ulaz na sajmove je besplatan.

loading