Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zastupnici Gradske skupštine na 13. sjednici u utorak, 30.svibnja 2018. godine, većinom su glasova prihvatili zaključak o sklapanju Ugovora o pružanju usluga Gradu Zagrebu u svrhu stambenog zbrinjavanja građana Zagreba u naselju Podbrežje. Usluge obuhvaćaju davanje 314 stanova 1. faze naselja Podbrežje u vlasništvu Zagrebačke stanogradnje, na korištenje Gradu Zagrebu na rok od deset godina te uz mjesečnu naknadu od nešto više od milijun i 767 tisuća kuna. Grad Zagreb bi prema Ugovoru trebao plaćati i komunalnu i vodoprivrednu naknadu te troškove komunalnih usluga, a istekom roka od 10 godina Grad Zagreb trebao bi steći i pravo vlasništva nad stanovima.

PODČETRTEK – Točno 20 godina nakon što je ukinuta, sastanak vezan uz revitalizaciju željezničke pruge Savski Marof-Kumrovec-Imeno održan je u srijedu, 30. svibnja 2018. godine, u slovenskom Podčetrtku. Uz čelne ljude pograničnih gradova i općina s obje strane Sutle, sastanku je prisustvovao i slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek koji drži da ponovna uspostava željezničkog prometa uz ovaj dio hrvatsko-slovenske granice objema državama nosi trostruki učinak, demografski, gospodarski, a osobito turistički i zbog toga će poduprijeti ovaj projekt u slovenskoj Vladi. Da su zajednički projekti potrebni i mogući, svjedoči i nedavni dogovor o realizaciji revitalizacije Vonarskog jezera, rekao je ministar Počivalšek. Kako je slovenski ministar na ovom sastanku potvrdio spremnost za zajednički nastup pri rješavanju pitanja revitalizacije željezničke pruge, otklonjene su nedoumice o zainteresiranosti slovenske strane, sa zadovoljstvom je konstatirala pročelnica za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihovilić. Uvjeren u pozitivan ishod ove inicijative je i župan slovenske općine Podčetrtek Peter Misija koji je predložio da se potpuna suglasnost sudionika ovog sastanka podigne na razinu resornih ministarstava.

ZAGREB – Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na gradskom groblju Mirogoj te svečanim prijemom zapovjednika zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnike udruga iz Domovinskog rata u gornjogradskoj palači Dverce, obilježen je Dan branitelja Grada Zagreba. Kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, na današnji dan, Dan branitelja Grada Zagreba, treba činiti sve kako se žrtva hrvatskih branitelja ne bi nikada zaboravila. – Kada bi bili barem 50 posto skupa u miru kao što smo bili u ratu, Hrvatska bi za nekoliko godina bila Njemačka – istaknuo je Bandić. Prigodom proslave Dana branitelja Grada Zagreba, dozapovjednik dragovoljačke postrojbe Štraseri Zlatko Brozinčević – Mačak nagrađen je Medaljom Grada Zagreba za dugogodišnji rad i zalaganje.

KOPRIVNICA – Trenutno stanje velikog projekta Aglomeracije Koprivnica predstavljeno je danas, 30. svibnja 2018. godine u sjedištu Koprivničkih voda. Do sada su ishođene sve lokacijske dozvole za zahvate planirane aglomeracijom Koprivnica, izrađeno je 90% glavnih projekata i ishođeno 25% građevinskih dozvola. Projekt Aglomeracije Koprivnica najveći je takav u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i jedan od većih u sjevernoj Hrvatskoj, kaže direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras i naglašava kako projekt obuhvaća Grad Koprivnicu i devet okolnih općina. Uz izrađenu konačnu Studiju izvedivosti, napravljen je i elaborat zaštite okoliša te prva kontrola od Jaspersa, a očekuje se kako će do kraja ove godine biti riješeni svi imovinsko-pravni odnosi te ishođene sve građevinske dozvole, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te dodaje kako je cjelokupna investicija procijenjena na 401,7 milijuna kuna. Krajem godine planira se ugovaranje partnerskih ugovora, te raspisivanje javnog natječaja za izgradnju, a prvi radovi na Aglomeraciji Koprivnica trebali bi krenuti naredne godine i završiti do 2023. godine.

ZAGREB – Svečano primanje u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora održat će se u srijedu, 30. svibnja 2018. godine od 13,00 sati u Hrvatskom saboru. U ime Zagrebačke županije primanju će nazočiti župan Stjepan Kožić.

IVANJA REKA- Kamen temeljac za gradnju Osnovne škole Ivanja Reka, vrijednosti nešto više od 90 milijuna kuna položio je ove srijede, 30. svibnja 2018. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nova škola, predviđena za 720 učenika u 24 razrednih odjeljenja kroz dvije smjene, imat će 15 učionica s popratnim sadržajima i trodijelnu sportsku dvoranu. Ukupna površina objekta škole i sportske dvorane je 7 850 četvornih metara. Kroz 15 mjeseci, odnosno 2019. godine u ovu će školu krenuti prvi učenici, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Ovo je tek jedno od školskih gradilišta čime grad Zagreb podiže nad standard školovanja, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

JASTREBARSKO – Ove jeseni započet će 2,5 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom. Više od polovine ukupne investicije, odnosno 1,3 milijuna kuna osigurano je europskim sredstvima, dok će preostali iznos osigurati Zagrebačka županija. Zahvaljujući dodijeljenim bespovratnim EU sredstvima, sufinancirat će se izrada glavnog projekta, energetski pregled i energetski certifikat prije i nakon obnove te aktivnosti na promidžbi i vidljivosti projekta sa 85% ukupne vrijednosti troškova što je ujedno i maksimalan postotak potpore. Inače, nedavno su sredstva u sklopu istog Operativnog programa, u iznosu od 1,1 milijuna kuna, odobrena za energetsku obnovu vrbovečkog Doma zdravlja. Za oba se projekta očekuje da će se u sufinanciranje sredstava za koji je zadužena Županija uključiti i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uz ove,  iduće godine planira se obnova ispostava u Zaprešiću i Samoboru, a 2020. godine ispostava u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

ZAGREB – Ugovore o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar ove su srijede, 30. svibnja 2018. godine u prostoru Hrvatskih voda u Zagrebu potpisali direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Radi se o projektu vrijednosti 598.099. 185 kuna od čega su sredstva EU 321.355.962 kune odnosno 67% prihvatljivih troškova. Sanirano i prošireno će ovime biti 185 km sustava javne odvodnje u 4 grada i 10 općina na području Krapinsko zagorske županije. Sada slijedi javna nabava, a završetak radova predviđen je do 2022.godine čime će biti osigurano odgovarajuće pročišćavanje otpadnih voda izgradnjom dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te usklađeno s zahtjevima EU direktive. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, pomoćnica ministra Elizabeta Kos, saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina.

OROSLAVJE – Spomen obilježje poginulim Hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, Oroslavčanima Damiru Barloviću, Stjepanu Lepčinu i Robertu Kraljiću, otkriveno je u srijedu, 30. svibnja 2018. godine ispred Srednje škole u Oroslavju. Nositelj i projekta je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Krapinsko-zagorske županije, a projekt je realiziran zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva hrvatskih branitelja, Krapinsko-zagorske županije i Grada Oroslavja. Spoemn obilježje zajedno su otkrili gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak i izaslanica ministra branitelja, državna tajnica Nevenka Benić, a prigodnim riječima okupljenima se obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Autor spomen obilježja je akademski umjetnik Ivan Tuđa.

KARLOVAC – Tradicionalnim Ivanjskim krijesom započet će obilježavanje 439. rođendana Grada Karlovca, koje će trajati od 23. lipnja do 13. srpnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Glazbenom paviljonu. Više od stotinjak programa u različitim područjima, bit će održano na različitim dijelovima grada. – Sinergija između grada, gradskih institucija te udruga i pojedinaca doprinosi tome da su programi izuzetno kvalitetni od sportskih i kulturnih događanja do koncerta, ali i bogati i brojni – rekla je zamjenica karlovačkog gradonačelnika Andreja Navijalić. Koncerte renomiranih izvođača najavio je predsjednik Udruge Izvan Fokusa Filip Treznar, a ravnatelj kazališta „Zorin dom“ Srećko Šestan glazbeni program u Glazbenom paviljonu na kojem će, između ostalih, nastupiti i Muzička škola grada Karlovca. Za brojne programe izdvojeno je 330 tisuća kuna iz gradskog proračuna, a to nisu visoka sredstva kad se uzme u obzir kvaliteta ovog događanja, rekla je Andreja Navijalić dodajući da su i ove godine svi programi za građane besplatni.

ZAGREB – Međunarodni festival Cest is d’Best  od srijede, 30. svibnja do nedjelje, 3. lipnja 2018. godine, 22. put će na gradske ulice i trgove dovesti ljude dobre volje, izvođače i posjetitelje. Program će se odvijati na šest gradskih pozornica, a  posjetitelje očekuje pet dana ispunjenih performerskim, glazbenim, dramskim, dječjim, likovnim, sportskim i drugim događanjima. Bit će tu utrka beba, utrka konobara, velika utrka čistača s trokolicama, škola znakovnog jezika, najsporija vožnja biciklom, lutajući klavir, samo su dio bogatog programa kojem poseban šarm daju glazbene pozornice na „Jelačić placu”, „Cvjetnom placu”, u Bogovićevoj, na Strossu, u Tkalči i na Zrinjevcu.

VARAŽDIN – Danas, 30. svibnja 2018. godine će u prostorijama koje je nekad koristio Centar Tomislav Špoljar u Varaždinu započeti provođenje projekta Poludnevni boravak za mlade i osobe s invaliditetom. Program je namijenjen osobama koje boluju od dječje ili cerebralne paralize za koje će se organizirati provođenje slobodnog vremena kroz prilagođene aktivnosti kao što su rehabilitacijski postupci, te edukativne i kreativne radionice. Programom će biti obuhvaćeno do 12 osoba s invaliditetom u dobi od 18 do 60 godina. Partneri u provedbi programa koji grad financira s 420 tisuća kuna  su Društvo distrofičara, invalida dječje i cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida i Centar za socijalnu skrb Varaždin.

ČAKOVEC – Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca, u utorak 29. svibnja 2018. godine  dodijeljena su godišnja priznanja Grada. Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dodijeljen je Tei Dragić Runjak i fra Stanku Belobrajdiću, nagrade za životno djelo pripale su posthumno Željku Goliku i Stjepanu Koraju, dok su godišnje nagrade za iznimno djelovanje u prošloj godini uručene Udruzi gluhih i nagluhih osoba Međimurske županije, Klubu liječenih alkoholičara „dr. Mato Golubić“, Pivovari Međimurski lepi dečki te ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Dragici Benčik. Kazališna družina „Pinklec“ iz Čakovca, koja je lani proslavila 30 godina rada, dobitnica je godišnjeg priznanja na području umjetnosti i kulture, a za 25- godišnje djelovanje dobitnik je Badmintonski klub „Međimurje“.

 KOPRIVNICA – Odbor za praćenje transnacionalnog programa Interreg Danube prihvatio je projekt „Amazon of Europe Bike Trail“ u kojem je partner Koprivničko-križevačka županija. Projektom će se uspostaviti biciklistička ruta na području prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. U Koprivničko-križevačkoj županiji gradit će se i opremiti biciklistička infrastruktura na ruti uz rijeku Dravu od Međimurske do Virovitičko-podravske županije, izradit će se brojni promo materijali, mapa, web servis te kampanja s ciljem promocije turizma uz Dravu. Vrijednost projekta je 3,1 milijuna eura, a proračun Koprivničko-križevačke županije iznosi 170 tisuća eura.

 

loading