Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine, u povodu obilježavanja Dana branitelja grada Zagreba, položilo je na Mirogoju i Krematoriju vijence i zapalilo svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i to na Spomen-obilježje Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji branitelja, na grobu prvog hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška i grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf na Krematoriju. Nakon polaganja vijenaca,  u Crkvi sv. Marka na Trgu sv. Marka, zagrebačko izaslanstvo prisustvovalo je svetoj misi za poginule, zatočene, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. U palači Dverce, gradonačelnik Milan Bandić, već tradicionalno, primio je  zapovjednike zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnike udruga grada Zagreba iz Domovinskog rata.

ZAGREB – Zbog najave kiše, koncert u povodu Dana  branitelja  grada Zagreba i Dana  grada  Zagreba održat će se  kod zagrebačkih fontana u novom terminu, u petak 31. svibnja s početkom u 21,00 sat.  Na svečanom  koncertu Miroslava Škore i Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije kod fontana obilježit će se i 30-ta godišnjica pjesme Ne dirajte mi ravnicu Miroslava Škoru pratit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić  te 1.000 tamburaša koji samo za ovu prigodu stižu iz cijele Hrvatske.Koncert je ujedno i jedan u nizu programa organiziranih u povodu obilježavanja Dana grada Zagreba. Tako će i ove godine u gradske muzeje u petak, 31. svibnja ulaz biti slobodan, a  kao i svake godine održat će se i procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

ZAGREB – Osnovna škola Dobriše Cesarića na Borongaju uskoro ide u energetsku obnovu. Riječ je o kompletnom zahvatu kojim će se u potpunosti zamijeniti vanjska ovojnica zgrade škole, promijenit će se vanjska stolarija kao i modernizirati sustav grijanja. Kako je istaknula ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića, Gordana Fileš, energetska obnova puno će značiti za kvalitetnije izvođenje nastave i ugodniji boravak u školi. „Vrijeme nosi svoje, a nakon obnove zgrada će biti dva energetska razreda više nego do sada što će sigurno smanjiti troškove“, rekla je ravnateljica Fileš. Grad Zagreb je do sada energetski obnovio više od 70 obrazovnih objekata, a u planu je ove godine započeti obnovu njih više od 20.

VARAŽDIN – Pučkoj  kuhinji, koja djeluje u okviru Caritasa Varaždinske biskupije, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek donirali su oko četrdeset litara kvalitetnog bučinog ulja sa nedavno održane Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe Adria. Natalija Martinčević je istaknula  odličnu suradnju Varaždinske županije i biskupijskog Caritasa te je naznačila kako je ova gesta samo potvrda toga. Na donaciji je zahvalio ravnatelj Caritasa Ante Šola, ističući kako je pohvalno, što u Županiji misle na oko 300 korisnika Pučke kuhinje i to ne samo prigodm blagdana, nego cijele godine.

KOPRIVNICA – Radionica „Garancija za mlade i informacijski alat Youth Wiki“ održana je u Koprivnici s ciljem povećanja broja informiranih mladih ljudi i njihovim mogućnostima. Radionici su uz mlade nezaposlene osobe, prisustvovali i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te predsjednik Županijskog savjeta mladih Željko Jurković. U sklopu radionice održana je prezentacija u kojoj je istaknuto kako je istraživanje interesa i potreba mladih u Koprivničko-križevačkoj županiji pokazalo da 51% mladih razmišlja o pokretanju vlastitog posla, a njih 61% pokrenulo bi posao kad bi imali priliku primiti potporu. Jedan od načina smanjenja nezaposlenosti je Garancija za mlade koja rješava pitanja nezaposlenosti mladih do 30 godina starosti.

ČAKOVEC – Još prije 12 godina započelo je brandiranje i zaštita oznake poznatog i cijenjenog Međimurskog kalampera. U cilju jačanja poljoprivredne proizvodnje, veće prepoznatljivosti ovog proizvoda i njegove zaštite na tržištu danas, 30. svibnja 2019. godine, u sjedištu Međimurske županije potpisan je Ugovor o korištenju robne marke „Međimurski kalamper“ kojim Županija daje ovlasti dodjele oznaka ove robne marke Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Ugovor je, s predsjednikom Udruge Damirom Mesarićem, potpisao župan Matija Posavec. Povod za pokretanje postupka stvaranja robne marke Međimurski kalamper bila je nedavna situacija na tržištu kada se krumpir iz inozemstva prodavao pod oznakom međimurski krumpir te će se ovim postupkom zaštiti i proizvođači i potrošači, naglasio je župan Matija Posavec smatrajući kako je riječ o visokokvalitetnom proizvodu čije pozicioniranje nije upitno ni u hrvatskim ni svjetskim okvirima. Inače, čak 70% hrvatske proizvodnje krumpira dolazi iz Međimurja, gdje se na godišnjoj razini proizvede 60.000 tona, od čega najviše u Općini Belica gdje od ove djelatnosti živi 800-tinjak obitelji.

KRAPINA – Sa Krapinskim mažoretkinjama, ovog je četvrtka, 30. svibnja 2019. godine gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović potpisao Ugovor o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Krapine za 2019. temeljem provedenog Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga. Grad je mažoretkinjama već pomogao u kupnji nove odore i čizama, a danas je gradonačelnik Gregurović sa njihovom voditeljicom Duškom Kožić potpisao i ugovor vrijedan 15 tisuća kuna. Krapinske mažoretkinje, koje djeluju već 25 godina i imaju pedesetak članica, su na državnom prvenstvu u Murskom Središću osvojile tri medalje, od kojih su zlatnu dobile za kategoriju zastave. – Grad, ali i ja kao gradonačelnik, smo uistinu ponosni na njih i njihove rezultate i želimo im puno sreće i dalje – istaknuo je gradonačelnik Gregurović. Inače, ovog će se vikenda Krapinske mažoretkinje okušati i na Međunarodnom natjecanju u mažoret plesu u Samoboru.

KOPRIVNICA – Ugovori u sklopu Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga za djelatnosti gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2019. godinu potpisani su jutros, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Kao i prošle godine, tako i ove, Koprivničko-križevačka županija objavila je ovaj Javni natječaj, kaže pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac te ističe kako su neki programi već provedeni, a na osnovi danas, u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine, potpisanih ugovora, udruge će moći realizirati i financijski dio. Štimac je naglasio kako su pri tome važni programi od iznimnog interesa Koprivničko-križevačke županije, poput Županijske izložbe vina i Obrtničkog i gospodarskog sajma. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglašava kako su udruge iznimno aktivne te kako je temeljem ovog Natječaja dodijeljeno 300 tisuća kuna za 35 programa i projekata 26 udruga.

DUGO SELO – Početna konferencija projekta „Dva koraka naprijed“ koji se provodi u Centru za rehabilitaciju Stančić održana je u četvrtak, 30. svibnja u Dugom Selu. Projektom se planiraju poboljšati uvjeti pružanja socijalnih usluga u zajednici uz istodobno povećanje njihova opsega: usluga rane intervencije, psihosocijalne podrške, boravka, integracije i savjetovanja kako bi se stvorili uvjeti za povećanje socijalne uključenosti djece s teškoćama i odraslih osoba s invaliditetom uz poboljšanje kvalitete života za njih i njihove obitelji. U ime Zagrebačke županije konferenciji je nazočila zamjenica župana Nadica Žužak.

KUMROVEC – Međunarodnu konjičku karavanu, 3. izdanje, u sklopu provedbe projekta RIDE&;BIKE II sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. u subotu, 01. lipnja 2019. godine organizira Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, u suradnji s Konjičkim klubom Trekking. Cilj Konjičke karavane je promocija konjičkog turizma i rekreativnog jahanja te nadogradnja standardne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije. I ove godine Konjička karavana ide rutom Kumrovec – Zagorska Sela – Kumrovec, a očekuje se 70-ak sudionika iz Hrvatske i Slovenije, uključujući i konjanike iz Počasne satnije Kravat pukovnije.

loading