Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.06.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Program kulturno- turističke manifestacije Porcijunkulovo, koja će se ove godine održavati od 29. srpnja do 3. kolovoza, uz mnoštvo kulturno- zabavnih događanja poput koncerata i ove godine nudi trodnevnu duhovnu obnovu uz glavnu procesiju 2. kolovoza na kojoj će svi vjernici moći dobiti oprost Porcijunkule- Gospe od anđela. Sve posjetitelje Porcijunkulova sredinom ljeta u srcu Čakovca očekuju i prezentacije starih zanata, degustacije međimurskih vina, kreativni programi za najmlađe, a od ove godine ponovno se vraća i Konjički turnir. Uz to, Čakovec će biti i ove godine posebno ukrašen sa još više kišobrana, koji su postali zaštitni znak našeg Porcijunkulova,  ističe čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i dodaje da su svi programi za posjetitelje potpuno besplatni.

image

ZAGREB – Na konferenciji Urbanistički forum, koja se održava od 30. lipnja do 2. srpnja u Moskvi sudjeluje Grad Zagreb. Na poziv moskovskog gradonačelnika Sergeya Sobyanina u službenom posjetu Moskvi je zagrebačko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, a gdje će se prema posebnom portokolu, održati i njihov sastanak. Urbanistički forum se održava od 2011. godine u organizaciji moskovske Vlade, a bavi se problemima i izazovima modernih gradova u područjima održivog razvoja i urbane aglomeracije.

ZAGREB – Dijelu zakupaca na zagrebačkom Britanskom trgu neće biti produženi ugovori o zakupu nakon 1. srpnja. Naime, kako je priopćeno iz Zagrebačkog holdinga obrazloženje je, da ti „zakupci prodaju lako kvarljivu robu u neadekvatnim uvjetima pri čemu se dovodi u pitanje njezina zdravstvena i sanitarna ispravnost te ugrožavanje zdravlja kupaca“. Napominju kako su ti zakupci već ranije upozoreni, te da su na vrijeme dobili pismenu obavijest o nemogućnosti produžetka ugovora s Tržnicama Zagreb, a sve u cilju zaštite zdravlja kupaca. Ipak, zbog ove odluke negoduje većina zakupaca s popularnog Britanca, jer bi ih stotinjak moglo ostati bez izvora prihoda pa su počeli prikupljati potpise za peticiju.

ZAGREB – S provođenjem projekta „Razvojem poduzetničkih vještina do pokretanja samostalnog poduzeća“, koji je namijenjen nezaposlenim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, danas je kroz info radionice, započeo Gradski ured za branitelje. Cilj projekta je osposobiti ih za pokretanje i upravljanje vlastitim poduzećem s fokusom na stjecanje poduzetničkih vještina i praktičnih znanja kroz edukaciju.

ZAGREB – Nabavu medicinske opreme KBC-u  Dubrava sa 50 tisuća kuna sufinancirat će Zagrebačka županija. Osigurana su sredstva za nabavu fleksibilnog citoskopa i 3 teleskopa i citoskopsku optiku. Zagrebačka županija sufinancira ukupne troškove nabave u visini od 50% investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 50 tisuća kuna. Inače, pravo na podnošenje prijave imaju bolničke ustanove i poliklinike sa sjedištem na području grada Zagreba koje pružaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i usluge bolničkog liječenja za stanovnike s područja Zagrebačke županije.

KRAPINA – Posljednja, prije ljetne stanke, sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije protekla je u znaku izvješća županijskih ustanova, zavoda i društava u kojima županija ima udjela za 2015. godinu. Iako je prihvaćanje bila tek formalnost, nije izostala rasprava u kojoj je oporba najviše primjedbi imala na izvješće Zagorske razvojne agencije i Krapinsko-zagorskog aerodroma, dok su REGEA, Zavod za prostorno uređenje i Službeni glasnik dobili pohvale. Na sjednici su sva izvješća prihvaćena, a da ne nedostaje dobrih projekata, već nema natječaja za dobivanje sredstava iz EU fondova, istaknuo je župan Željko Kolar.

VARAŽDIN – Nezavisna udruga mladih iz Varaždina u suradnji s udrugom Vakuum, nastavlja sa svojim međunarodnim aktivnostima i uspješnim povlačenjem sredstava iz fondova Europske unije. Zahvaljujući tome, Varaždin će početkom srpnja posjetiti 36 mladih iz šest europskih zemalja. Naime, od 2. do 9. srpnja u Varaždinu će boraviti predstavnici organizacija mladih i za mlade iz Malte, Poljske, Italije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske. Tema projekta, čija je vrijednost gotovo petnaest tisuća eura, je poticanje zapošljavanja mladih s najvećim fokusom na samozapošljavanje, a sve kroz neformalno obrazovanje i razmjenu iskustava. Ime projekta je Empower Yourself, a provodi se u sklopu programa Erasmus+ kojeg financira Europska komisija.

KOPRIVNICA – Predstavljanje projekta „Infodesk“ – informativni centar za mlade te Nacionalna koordinacija županijskih savjeta mladih bile su glavne teme sjednice Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije. Projekt „Infodesk“ – informativni centar za mlade, osnovan u prosincu 2015., predstavio je nositelj projekta, predsjednik Udruge Glas mladih Križevci Željko Jurković, koji je istaknuo kako je trenutno u pripremi projekt za aplikaciju na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih kojim će se provoditi aktivnosti okupljanja institucija koji se bave mladima, organizirati info točke, pokrenuti portal s ponudom za mlade i besplatni telefon za informiranje, održavati radionice te u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije provesti predavanja o zdravstvenoj zaštiti mladih i prevenciji. Na sjednici su župan Darko Koren i ravnateljica Zavoda Draženka Vadla s Udrugom Glas mladih Križevci potpisali Ugovore o partnerstvu.

loading