Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.06.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Izvršenje proračuna  za 2016. godinu prihvaćeno je ovog petka, 30. lipnja na sjednici Skupštine Zagrebačke županije. Zadovoljan realizacijom  izvorne prihodovne strane županijskog proračuna u iznosu od 305 milijuna 779 tisuća kuna što je 97 %  planiranog  te  rashodovne strane  u iznosu od 283 milijuna 62 tisuće kuna što je 90% planiranog, je župan Stjepan Kožić. Župan je istaknuo, kako će višak sredstava prenesen u ovu 2017. godinu biti utrošen na planirane i započete projekte. Na sjednici županijske Skupštine većinom glasova imenovani su članovi radnih tijela skupštine odnosno njih 119 u 17 odbora. Na Aktualnom satu vijećnici su dobili odgovore na pitanja o nastavku razvoja projekata širokopojasnog brzog interneta, integriranog prijevoza, dogradnje SB Naftalan kao i realizacije natječaja za dodjelu sredstava javnih potreba u kulturi i za poduzetnike.

VARAŽDIN – „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2017“ projekt je namijenjen obrtnicima i poduzetnicima, koji ima za cilj poboljšati njihovo gospodarsko stanje, ali i općenito poticati razvoj poduzetništva i obrtništva u gradu Varaždinu, rečeno je uz ostalo na današnjoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Za dodjelu bespovratnih potpora, u Fondu je ove godine osigurano 400 tisuća kuna, odnosno 250.000 više nego lani, rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar. Inače, riječ je o potporama trgovačkim društvima i obrtnicima za ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva, uređenje poslovnog prostora, nabavku opreme za osnovnu djelatnost, izradu poslovnog plana i znakova kvalitete, izradu web stranice, tiskanje promotivnih materijala, dopunsku izobrazbu, sudjelovanje na sajmovima, radionicama ili seminarima, pojasnio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Javni poziv za dodjelu sredstava bit će otvoren od 4. srpnja do 4. kolovoza, a iznosi potpore kretat će se od 8 do 15 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Početka konferencija projekta RefurbCulture održana je danas u Koprivnici. Radi se o projektu u kojem sudjeluju Grad Koprivnica, Regionalna energetska agencija Sjever i mađarski partner grad Heviz. Cilj projekta je izrada dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Muzeja grada Koprivnice i kulturne zgrade Vile Pocza u Hevizu, kaže zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija OStriž te naglašava kako je vrijednost projekta 1,3 milijuna kuna pri čemu EU sufinancira projekt u vrijednosti 1,1 milijun kuna. Projekt je počeo 1. lipnja ove i trajat će do 30. rujna naredne godine.

ZAGREB – Održane su i konstituirajuće  sjednice za još 4 Vijeća gradskih četvrti .Vijeće Gradske četvrti Podsljeme predsjedničku je dužnost ponovo povjerilo Krešimiru Kompesaku (Stranka rada i solidarnosti), a za potpredsjednika je izabralo Nenada Cebića (HDZ).Petar Paradžik (SDP) novi je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad, a potpredsjedničku će dužnost obnašati Vili Matula (Zagreb je naš).Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka – sjever i u novom će mandatnom razdoblju predsjedati Ivan Butorac (SDP). Za potpredsjednicu Vijeća izabrana je Gabrijela Ivanov (Zagreb je naš).Vijeće Gradske četvrti Podsused – Vrapče za predsjednika je izabralo Dejana Kljajića (Stranka rada i solidarnosti), a za potpredsjednika Aljošu Bosnara (HDZ).

KRAPINA – U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji boravi izaslanstvo Istarske županije koje predvodi župan Valter Flego. Posjet je počeo jučer u Klanjcu, gdje su goste dočekali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek. Nakon razgledavanja Galerije i Studija Antuna Augustinčića i sarkofaga grofova Erdödy u klanječkom franjevačkom samostanu, u Kumrovcu su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika Josipu Brozu, te obišli njegovu rodnu kuću,  muzej Staro Selo,  rezidenciju i nekadašnju Političku školu. U Zelenjaku su kod spomenika Lijepoj našoj razgledali muzičku ogradu sa taktovima hrvatske himne. Posjet istarskog izaslanstva nastavljen je danas u Krapini, gdje su župani Flego i Kolar u društvu gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i predsjednika HGK – Županijske komore Krapina Josipa Grilca  razgovarali o oblicima moguće suradnje te o predstojećem Zagorskom gospodarskom zboru, kojem je ove godine Istarska županija partner.

KOPRIVNICA – Održana je završna konferencija projekta Koprivničko-križevačke županije „Svi u školi, svi pri stolu“. Riječ je o projektu kojim je osigurana prehrana za djecu u riziku od siromaštva. Nositelj je Koprivničko-križevačka županija, a provodio se u 18 osnovnih škola, kaže župan Darko Koren i njime je bilo obuhvaćeno 767 učenika. Vrijednost projekta je 865 tisuća kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Danas je ujedno najavljeno da će se krenuti i u novi projekt za narednu školsku godinu.

ČAKOVEC – Nakon jučer održane konstituirajuće sjednice Grada Čakovca, održana je i radna, na kojoj je pred novim vijećnicima bilo osam točaka dnevnog reda. Tako su, među ostalima, donesene odluke o izmjeni i dopuni Urbanističkog plana i to zbog uređenja dijela Sajmišta- II. etapa i Odluka o prodaji zemljišta u Ulici Jakova Gotovca. Složni su bili vijećnici i oko Odluka o sufinanciranju nabave udžbenika za učenike osnovnih škola u novoj školskoj godini, kao i o sufinanciranju programa produženog boravka u čakovečkim osnovnim školama, ponosno ističe gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

KOPRIVNICA – Partnere u projektu RADWAN, koji u sklopu dvogodišnjeg Erasmus + KA2 programa provodi Područna škola Josipa Generalića iz Hlebina, ugostio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. Upravo je hlebinska škola bila domaćin sastanka, a zamjenik župana Ljubić upoznao je goste s osnovnim informacijama o Koprivničko-križevačkoj županiji, prirodnim i kulturnim znamenitostima te geografskim i demografskim obilježjima. Nositelj projekta RADWAN je Poljska, a cilj projekta je učenicima dati priliku da putuju svijetu i upoznaju se s različitostima, dok će nastavnici dobiti priliku za razvijanje novih metoda poučavanja i razmjenu iskustva.

ZAPREŠIĆ – Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održat će se u subotu, 1. srpnja  na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću od 11, 00 sati. Nakon prigodnih pozdrava uzvanika, od 11,45   sati bit će održano polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata na Trgu žrtava fašizma, a  sveta Misa u crkvi sv. Ivana Krstitelja bit će služena u podne nakon koje slijedi prigodno zajedničko druženje.

loading