Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 30.07.2015.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Radove na izgradnji glavnog objekta Belupove nove tvornice krutih, polukrutih te tekućih oblika lijekova danas je u Koprivnici otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. Radi se o investiciji vrijednoj oko 50 milijuna eura. Nova tvornica te skladište sirovina i ambalaže gradit će se na parceli veličine 80 tisuća metara četvornih, a bit će zaposleno 100-tinjak ljudi, kaže predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić. Gradnja novih tvornica koprivničke farmaceutske kompanije najveća je greenfield investicija, ističe predsjednik Podravkine uprave Zvonimir Mršić. Kompanija je u proteklih 20 godina u razvoj uložila oko 150 milijuna kuna, a izgradnja novih proizvodnih pogona iz kojih bi prvi proizvodi trebali izaći početkom 2017. godine proglašena je strateškim projektom Vlade RH, podsjetio je predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je s čelnicima kompanije postavio i kamen temeljac nove tvornice u obliku tablete.

ZAGREB – Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva samo su tri županije prošle godine u Republici Hrvatskoj ostvarile pozitivan vitalni indeks. Riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj županiji (103,8), Gradu Zagrebu (101,1) te Međimurskoj županiji (101,1). Inače, vitalni indeks je brojčani pokazatelj odnosa broja živorođenih na 100 umrlih u određenom vremenskom razdoblju. U Republici Hrvatskoj vitalni indeks već dugi niz godina bilježi negativan trend koji je nastavljen i lani te iznosi 77,8.

ZAGREB – Za ruralni razvoj gradova i općina, odnosno za sufinanciranje izgradnje i uređenje infrastrukture, Zagrebačka županija ove je godine osigurala 3 milijuna i 225 tisuća kuna. Javni poziv za dodjelu kapitalnih pomoći otvoren je do 15. studenog odnosno do utroška sredstava, a jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju je još 775 tisuća kuna. Mjerama ruralnog razvoja sufinanciraju se projekti izgradnje ili rekonstrukcije nerazvrstanih cesta te adaptacija, sanacija i opremanje društvenih domova i područnih škola. Prijave mogu podnijeti gradovi i općine s područja Zagrebačke županije koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata.

VARAŽDIN – Agencija za razvoj Varaždinske županije i dalje uspješno priprema i provodi velik broja projekata, što se potvrđuje i ovih dana odobrenim obrazovnim projektima. Primjer je toga i projekt Srednje škole Ludbreg „Promocija obrtničkih i strukovnih zanimanja u duhu razvoja poduzetništva“ koji je za tu školu izradila AZRA,  vrijedan 164 tisuće kuna, a odobren u sklopu poziva „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ Ministarstva rada i mirovinskog sustava. AZRA je izradila i projekt „Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije“ temeljem kojeg je u školskoj godini 2014./2015. za 92 učenika u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač županija, osigurano 92 pomoćnika u nastavi. Projekt  vrijedan preko 3 milijuna kuna u stopostotnom iznosu financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

KRIŽEVCI – Sastanak s predstavnicima Mjesnih odbora i Gradskih četvrti održali su čelnici Grada Križevaca predvođeni gradonačelnikom Brankom Hrgom. Hrg ih je upoznao s aktivnostima i programima koji se provode ili pripremaju na području Grada. Gradske službe u suradnji s Mjesnim odborima pripremaju više projekata, pa je tako u pripremi sanacija 16 kilometara nerazvrstanih cesta, nekoliko domova te gradnja vodovoda. Gradonačelnik Hrg naglasio kako će se zbog mininogometne lige Dobrosusjedski odnosi, a u suradnji s predstavnicima lige, urediti nekoliko mjesnih igrališta. Na sastanku su predstavljene i mogućnosti iz Programa ruralnog razvoja te postupak izmjene Prostornog plana Grada Križevaca.

ČAKOVEC – Iako će najveća  međimurska kulturno–turistička manifestacija Porcijunkulovo službeno biti otvorena sutra,  brojni programi u Čakovcu odvijaju se već danas. U šest dana trajanja manifestacije, koja ove godine obilježava 51 godinu održavanja, Čakovčancima i svim posjetiteljima grada nudi se bogat i raznolik program. Središte Čakovca i ove je godine natkriveno kišobranima,  a u Strossmayerovoj  ulici iznad šetača bit će obješena licitarska srca, što će dati posebnu draž ovom dijelu grada. U duhovnom dijelu manifestacije, trodnevnica u čast Gospe od Anđela počinje večeras u čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole, a  nakon svete mise koja započinje u 18,30 sati, na Franjevačkom trgu uslijedit će i  otvorenje Porcijunkulskog proštenja. Na središnjoj pozornici na Trgu Republike u Čakovcu, u sklopu Porcijunkulova  večeras će u 20,00 sati  nastupiti etno duo Gordana Lach i Željko Orehovec, nakon čega slijedi koncert tamburaške glazbe.

KRAPINA – Popularna i već tradicionalna manifestacija Ljeto u Krapini počinje ove subote, 1. kolovoza. Turistička zajednica grada Krapine, Pučko otvoreno učilište Krapina i Grad Krapina, kao organizatori, i ove godine pripremili su raznolik i zanimljiv edukativno-zabavni program. Sve počinje u subotu, u 21,00 sat, ljetnim kinom na otvorenom, ispred POU Krapina. 2. kolovoza, od 17,00 sati na Hušnjakovom na rasporedu je Purgerska nedjelja, kroz koju će biti prikazani zanimljivi purgerski običaji krapinskog kraja. Bit će tu i prezentacija Udruge Hrvatska žena Krapina, modna revija Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok kao i radionice, pričaonice i predstava za djecu, a u programu sudjeluje i Županijska udruga uzgajivača konja Krapina. Inače, manifestacija Ljeto u Krapini traje sve do 30. kolovoza.

 

loading