Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Zagrebu je danas, 30. srpnja 2018. godine potpisano 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje, vrijednosti 124 milijuna kuna, za koji je Ministarstvo poljoprivrede natječaj raspisalo u veljači. Ugovore o financiranju poljoprivredne mehanizacije, opreme, podizanju novih nasada vinograda te proizvodnju industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja i cvijeća potpisalo je 172 ratara, vinogradara, cvjećara te uzgajivača šećerne repe s područja cijele Hrvatske. -Svi koji su javili i ispunili formalne uvjete dobili su novce. Financiramo sve one stvari koje su bitne našim poljoprivrednicima i koje potiču napredak i efikasnost biljne proizvodnje – istaknuo je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede. Cjelokupna vrijednost natječaja „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ je 360 milijuna kuna. Nakon današnje dodjele 124 milijuna kuna poticaja, preostalih 260 milijuna kuna bit će dodijeljeno u rujnu isključivo hrvatskim ratarima.

ZAGREB – Druga skupina od stotinjak odraslih osoba s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama otputovalo je u ponedjeljak, 30. srpnja 2018. godine na sedmodnevni rekreativno-terapeutski program ljetovanja u Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom, a sretan put poželio im je i gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o besplatnom ljetovanju u organizaciji Grada Zagreba u sklopu kojeg je za osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama organiziran bogat program, među kojima je i program osposobljavanja pružanja prve pomoći i prevencije trgovanja ljudima. Također, treća skupina od stotinjak djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskoga rata te slabijeg socio-ekonomskog statusa otputovalo je jutros na besplatno sedmodnevno ljetovanje u Crikvenicu. Za njih je tamo organiziran sportsko-rekreativno-zabavni program poput plivanja, igranja timskih sportova i društvenih igara. Sretan put prije polaska, uz gradonačelnika Bandića, poželjela im je i  pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih.

ZAGREB – Od danas, 30. srpnja 2018. godine, u Zagrebu je skuplje parkiranje. Prema novom Pravilniku o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža sat parkiranja u prvoj ZONI iznosi 12,00 kuna, za ZONU II. 5,00 kuna, za ZONU III. 2,00 kune, dok se cijena dnevnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih parkirališnih karata, kao i povlaštenih parkirališnih karata nije promijenila. Također, vrijeme naplate u ZONI I. produljuje se do 22:, 0 sata, a korigirane su i cijene dnevnih i mjesečnih karata za javne garaže. Sat parkiranja u garaži Tuškanac iznosu 10 kuna, što je dvostruko više nego do sada, u garažama Gorica, Kvaternikov trg, Langov trg, Petrinjska i Rebro cijena je porasla s četiri na šest kuna, a u garažama u Jelkovcu i na Sveticama sat parkiranja je tri, odnosno četiri kune. Kako kažu iz Zagrebparkinga, poskupljenje je rezultat provođenja mjera ekološki odgovornog poslovanja u svrhu smanjenja prometnih gužvi na prometnicama i parkiralištima, smanjenja onečišćenja zraka i smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

ZABOK – Svoje aktivnosti u saborskim klupama, predstavili su danas, 30. srpnja 2018. godine na konferenciji za medije u Zaboku, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj. Da je sudjelovao u raspravama po 129 točaka dnevnog reda, pojedinačno se javio za riječ 58 puta, postavio 20 zastupničkih pitanja te uputio 15 pisanih pitanja brojnim ministrima, naglasio je Hajdaš Dončić, dok je Vešligaj sudjelovao u raspravama po 85 točaka dnevnog reda, a za riječ se javljao 167 puta, postavio 10 zastupničkih pitanja, a šest pisanim putem u ministarstva. – Trudimo se braniti boje naše Krapinsko-zagorske županije –  istaknuo je Vešligaj dodajući da su prvi reagirali na loš zakon o komunalnom gospodarstvu kojim bi se komunalne usluge privatizirale, ali i na zakon o zdravstvenoj zaštiti. Hajdaš Dončić je naglasio kako će danas ili sutra zagorski SDP predati žalbu Statutarnoj komisiji koja onda ima 60 dana za donošenje odluke o tome je li odluka o njegovoj suspenziji na svim stranačkim funkcijama pravovaljana. – Što se tiče mjesta potpredsjednika Sabora, hoću li ostati na toj funkciji, odlučuje Klub zastupnika SDP-a. Kakva god bude njihova odluka, ja ću je poštovati – rekao je Hajdaš Dončić te dodao kako smatra da će se do jeseni trenutna situacija u SDP-u zasigurno razriješiti.

ZAGREB – Svečanosti potpisivanja 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje: vinogradarstvo, ratarstvo, šećerna repa i cvijeće prisustvovat će, danas, 30. srpnja 2018. godine, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ugovore o financiranju poljoprivrednici će potpisati s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić.

BEDNJA – Na  javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Općina Bednja  je kandidirala projekt nazvan Gospodarska i socijalna revitalizacija općine Bednja kroz uređenje turističko-kulturne infrastrukture. Projekt je odobren  čime je osiguran novac kojim  je omogućena prva faza njegove provedbe.  Na glavnom su trgu u Bednji  već u tijeku  radovi vrijedni 250 tisuća kuna koji obuhvaćaju polaganje granitnih kocki i ploča te uređenje oborinske odvodnje, koji će završiti do kraja ove godine.

ČAKOVEC – Grad Čakovec sufinancirat će nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada u idućoj školskoj godini. Isto se odnosi na udžbenike obaveznih i izbornih predmeta te geografskog atlasa za učenike petih razreda, a isključuje radne bilježnice i udžbenike s radnim bilježnica, izuzev za učenike s poteškoćama. Projekt procijenjen na 250 tisuća kuna zajednički će financirati Grad Čakovec i Međimurska županija, pri čemu grad snosi dvije trećine troškova.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica uveo je u sustav rada novi informatički program za provedbu postupaka jednostavne nabave.. Radi se, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić, o prelasku na elektroničku nabavu za sve vrste roba,radova i usluga, a novi će sustav omogućiti jednostavnost, transparentnost i bolje vođenje evidencije. Od naredne godine, svi proračunski korisnici – ustanove i trgovačka društva bit će uključeni u sustav. Ovim je programom Grad Koprivnica postao prvi grad u Republici Hrvatskoj koji ima u potpunosti digitaliziranu nabavu.

ZAGREB –  Nove sadnica drveća, njih 200-ak, niknut će u gradu Zagrebu tijekom ove godine, baš kao i više od dvije i pol tisuće grmova, živice, travnjaci i cvijeće, i to u svim gradskim parkovima i na igralištima. To  je dio plana Grada za zelene površine, u sklopu kojeg će se nabaviti i nove sprave za djecu, klupe za parkove, žardinijere, ali i roštilji, česme te oprema za pseće parkove. Riječ je o godišnjem planu, a radit će se na području svih 17 gradskih četvrti. Većinu poslova obavit će djelatnici podružnice Zrinjevac, koja će za Grad jednogodišnji posao odraditi za 11,2 milijuna kuna bez PDV-a. U planu je i postavljanje 2.500 drvenih stupića od hrastove grede koji štite zelene površine od devastacije, a od kojih su već neki postavljeni na Bundeku.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija, županijska Turistička zajednica i Zagorska razvojna agencija nastavljaju s razvojem aktivnog turizma, a posebice biciklističkog. Sukladno planovima, nastavlja se s postavljanjem signalizacije na biciklističkim rutama te je ovih dana župan Željko Kolar potpisao 358 tisuća kuna vrijedan ugovor o postavljanju  gotovo 600 putokaza i oznaka smjerova na novih 354 kilometara biciklističkih ruta.

ZAGREB – Za sufinanciranje nabave medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području Grada Zagreba u ovoj  godini Zagrebačka županija osigurala je ukupno 300 tisuća kuna. Naime, kako na području Županije nema opće bolnice, građani se liječe u zagrebačkim bolnicama čije opremanje medicinskom i laboratorijskom opremom već godinama sufinancira Zagrebačka županija. Ukupne troškove nabave županija će sufinancirati nepovratnim novčanim sredstvima u visini 50% investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 50.000 kuna s uključenim PDV-om. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstva, najkasnije do 31. listopada.

loading