Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 30.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Iznos od ukupno 74 milijuna kuna za uvođenje 2.030 pomoćnika u nastavi za 2.268 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Hrvatske osiguran je kroz Europski socijalni fond odnosno Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Danas je 49 ugovora u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave uručio ministar Predrag Šustar. Cilj je uključivanje i  izjednačavanje mogućnosti školovanja učenika s teškoćama u razvoju. Ugovore su, među ostalima, dobili Zagrebačka, Krapinsko zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko križevačka i Karlovačka županija, te gradovi Čakovec, Varaždin, Đurđevac, Križevci, Velika Gorica, Samobor, Zaprešić i Grad Zagreb koji je od ukupno potrebnih 7 bespovratno dobio 5 milijuna kuna. Tako će u svim županijama i gradovima nova školska godina početi s dovoljnim brojem pomoćnika u nastavi koji će omogućiti uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje učenika s teškoćama.

ZAGREB – Dva dana prije roka, sinoć je  južni kolnik Avenije Dubrovnik,  na dionici od Avenije Većeslava Holjevca do Sarajevske ulice, pustio u promet zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi su obuhvaćali skidanje starog asfalta, rekonstrukciju autobusnih ugibališta s rješavanjem sustava odvodnje, te izvedbu nosivog i habajućeg sloja asfalta, rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić. Ukupna vrijednost radova  je oko 3,8 milijuna kuna. Kako se čulo, u sanaciju kolnika ukupne dužine skoro dva kilometra utrošeno je 2.600 tona nosivog sloja asfalta, 3.000 tona habajućeg sloja asfalta te 10 novih poklopaca šahtova.

ČAKOVEC – Završna konferencija projekta „Škole jednakih mogućnosti“, koji se u Međimurskoj županiji provodio u školskoj godini 2015./2016. održana je danas u zgradi Scheier u Čakovcu. Tim projektom je u prošloj godini osigurano 54 asistenata za 57 učenika s posebnim potrebama.  Projekt se nastavlja i u narednoj školskoj godini, u kojoj je zaposleno 49 asistenata za 52 učenika, za što je osigurano dva i pol milijuna kuna. Devedeset posto sredstava pokrivaju EU fondovi, a samo pet posto Županijski proračun. Župan Matija Posavec dodaje da će Međimurska županija u idućoj školskoj godini, koja započinje za šest dana, biti prva koja će asistente osigurati i vrtićkoj djeci.

ZAGREB – Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba na ovotjednoj sjednici 31. kolovoza, mogli bi svoje naknade donirati projektu „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“, ukoliko prihvate prijedlog kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i BUZ-a. Riječ je o iznosu od 1.298 kuna po zastupniku i članu radnog tijela, što znači da bi se ukoliko se na sjednici pojavi 51 zastupnik moglo prikupiti 66.198 kuna. Naime, za obnovu vukovarskog vodotornja prema procjeni potrebno je 20 milijuna kuna, a dosad je prikupljeno nešto više od 8,7 milijuna kuna. Prema prijedlogu, čak ukoliko se ova točka i izglasa, o tome hoće li naknadu donirati, naposlijetku će odlučiti sami zastupnici.

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, održat će se 24. godinu za redom, u vrijeme trajanja Tjedna kajkavske kulture, od 08. do 10. rujna. Organizatori ove značajne gospodarske manifestacije su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, na Zboru će biti prisutni i izlagači iz Zagreba, osam kajkavskih županija te susjedne Slovenije i Mađarske. Zemlja partner ove je godine Republika Slovenija, dok će Šibensko-kninska županija biti partner županija. Pripreme za Zbor su u punome jeku, zanimanje izlagača je iznimno veliko te prijave konstantno pristižu, a krajnji rok za prijavu je 31. kolovoz. Prvog dana trajanja ove gospodarske manifestacije bit će održan i Festival „Moja poduzetna Hrvatska“, prodajno-izložbena nacionalna manifestacija poduzetništva, obrta i OPG-a, te „Poslovni uzlet“ u organizaciji Poslovnog dnevnika, uz medijsko partnerstvo Radija Kaj.

ZAGREB – Brončani na 200 metara s olimpijskih Igara u Rio de Janieru, Francuz Christian Lemaitre nastupit će ove godine na Hanžekovićevom memorijalu 6. rujna. U utrci na 200 metara na “Hanžeku” će mu najveći suparnik biti turski sprinter Ramil Guliyev koji je i prošle godine nastupio na mitingu u Zagrebu i postavio novi rekord mitinga na 200 m s 19.88 sekundi. Na startnoj listi je i jedan od najboljih svjetskih 400-metraša Isaac Makwala, koji na 200 metara ima rekord 19.96, ali i odlični Kanađanin Aaron Brown, koji je u Riju na štafeti 4×100 metara osvojio brončanu medalju.

VELIKA GORICA – Domaćin 14. natjecanja orača Zagrebačke županije, 14. natjecanja u oranju Republike Hrvatske i 5. državnog natjecanja u oranju konjima proteklog vikenda bila je Velika Gorica. Na županijskome natjecanju, u konkurenciji 13 orača, u kategoriji pluga ravnjaka najbolji je bio Stjepan Cvetković iz Šibica u Zaprešiću, a u kategoriji pluga premetnjaka Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog. Na državnom natjecanju u oranju sudjelovali su orači iz 15 županija i grada Zagreba. Najbolji su bili Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije (plug ravnjak) i Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije (plug premetnjak). Oni će iduće godine predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju, koje će se održati u Keniji.

VINICA – Brojni su radovi na rekonstrukciji prometnica što ih kroz ljeto provodi Županijska uprava za ceste Varaždinske županije Ovih su dana tako, među ostalim, započeli radovi na sanaciji kritičnog zavoja u naselju Goruševnjak u Općini Vinica. Na inicijativu mještana naselja Goruševnjak u Općini Vinica i  vikendaša,  radove na sanaciji započela je Županijska uprava za ceste. Ističući kako će se sanacijom povećati sigurnost prometa na tom području, župan Varaždinske županije Predrag Štromar zahvalio je svima koji su potpisali peticiju za sanaciju kritičnog zavoja. Radovi će biti gotovi kroz koji dan, a u međuvremenu mještani Goruševnjaka koriste prolaz kroz Vinicu breg.

MAČKOVEC – Ove se godine obilježava 640. obljetnica prvog spomena mjesta Mačkovec pored Čakovca. Tim su povodom, uz podršku Grada Čakovca i Međimurske županije, održani Dani Mačkovca, u sklopu kojih su predsjednik VMO Mačkovec Josip Varga i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač otvorili novoobnovljenu streljanu za zračno oružje u koju je uloženo oko 80 tisuća kuna. Uz to, u mjestu je ove godine uređeno nekoliko ulica, u cijelosti je obnovljena prometnica prema Mihovljanu, a u suradnji s Hrvatskim cestama je postavljen semafor- treptač na državnoj cesti koja prolazi kroz Mačkovec. Ulaže se i u društveni život mjesta, pa su tako samo ove godine iz Gradskog proračuna podržani programi i projekti vrijedni oko sto tisuća kuna, naglašava gradonačelnik Kovač i dodaje da to pokazuje da se ravnomjerno ulaže u sva naselja u sastavu Grada.

KRIŽEVCI – Nakon vatrogasnih natjecanja po Požarnim odredima, održano je i 70. Natjecanje vatrogasaca Vatrogasne zajednice Grada Križevaca. Domaćin je bio DVD Majurec, a nastupilo je gotovo 700 vatrogasaca. Otvorio ga je križevački gradonačelnik Branko Hrg koji je istaknuo kako je iznimno ponosan zbog tolikog broja okupljenih od najmlađih do onih najiskusnijih vatrogasaca, poželjevši sreću i onim ekipama koje krajem rujna odlaze na državno natjecanje. Apsolutni pobjednik natjecanje je DVD Đurđic, drugi je bio DVD Novaki Ravenski, a treće je mjesto osvojio DVD Križevci. Krajem rujna na državnom natjecanju u Puli sudjelovat će pet desetina iz Križevaca, od ukupno 15 koliko ih ide na natjecanje s područja Koprivničko-križevačke županije.

loading