Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.08.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Ključeve reanimobila, vrijednog oko 550.000 kuna, kojeg je za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije uručio je danas u Čakovcu ravnatelju Zavoda Tomislavu Novinščaku župan Međimurske županije, koja je vozilo nabavila, Matija Posavec. Radi se o jednom od najbolje opremljenih vozila hitne medicine, koji prati najnovije europske standarde, ističe Novinščak i dodaje da su uz to, djelatnici Zavoda od danas opremljeni i zaštitnom odjećom vrijednosti oko 134.000 kuna koju su izradili čakovečki tekstilci. Župan Posavec je naglasio da se radi o nastavku ulaganja u zdravstvo Međimurske županije i podsjeća da su nedavno oformljena i dva nova tima hitne medicine stacionirana u Murskom Središću. Jedan od njih financira se iz županijskog proračuna, a Posavec je danas potvrdio i to da su u tijeku pregovori za uvođenje dežurstva jednog liječnika u spomenutoj ispostavi hitne službe.

VARAŽDIN – Projekt ranog učenja informatike, od 1. do 4. razreda, u osnovnim školama Varaždinske županije danas su predstavili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Nenad Bakić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek te Darko Krznar iz informatičkog Centra izvrsnosti. Ovime, Varaždinska županija još jednom čini iskorake u obrazovanju. To je preduvjet njenog daljnjeg budućeg gospodarskog razvoja, s obzirom da su osnovni ciljevi projekta razvijanje pedagoškog standarda u području znanosti, tehnike i matematike, kaže zamjenik varaždinskog župana, Tomislav Paljak. Za provedbu projekta nužna je jednosmjenska nastava u čak 95% škola, dovoljan broj stručnih kadrova te, uz klasična, nabavka 2.700 mikrobit računala. Za projekt Varaždinska županija izdvaja više od pola milijuna kuna, a uključen je 4.731 učenik u 249 razrednih odjela. Nastava će biti organizirana kroz 30 nastavnih sati, što je ukupno 7.470 sati kroz školsku godinu.

ZAGREB – Humanitarna utrka Mliječna  staza, kojom će se prikupljati sredstva  za osnivanje prve banke humanog mlijeka  u Hrvatskoj,  trčat će se zagrebačkim ulicama u subotu, 09. i nedjelju, 10. rujna. Sljedeću subotu održat će se revijalna dječja  utrka na Europskom  trgu, a dan kasnije od 18,30 sa „Kvatrića“ starta glavna utrka na 5 i 10 kilometara. Na Mliječnoj  stazi očekujemo oko 2.000 sudionika, rekla je na današnjoj press konferenciji zamjenica predstojnice ureda UNICEFa za Hrvatsku Đurđica Ivanković, naglasivši kako je  majčino mlijeko nužno za preživljavanje i razvoj svakog pa i prijevremeno rođenog djeteta.  Utrku će podržati i Grad Zagreb, rekao je gradonačelnik Milan Bandić te dodao, kako će u mjesecima koji dolaze svaki zagrebački trg i park imati klupu za dojenje, čime se pokazuje koliko je Zagrebu važan  zdrav rast i razvoj najmlađih. Prema strateškom  planu Ministarstva zdravstva  otvaranje banke mlijeka planirano je za sljedeću  godinu, a procijenjena  vrijednost  projekta je 2 milijuna kuna. Prijave  za mliječnu stazu otvorene su do 06. rujna na www.mlijecnastaza.hr.

ZAGREB – Prvi podzemnici spremnici za odlaganje otpada izgrađeni su na postojećim lokacijama zelenih otoka prilikom sanacije Kranjčevićeve i Primorske ulice. Takva praksa sa izgradnjom podzemnih spremnika koji omogućuju razvrstavanje otpada, papir, staklo, plastika i mješani komunalni otpad, nastavit će se u centru Zagreba, najavili su iz Čistoće.

ZAGREB – Natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2018. godinu  otvoren je do 13. rujna. Vinska kraljica može postati djevojka između 20 i 28 godina, a njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije. Vinska kraljica svojom osobnošću treba simbolizirati županijsku i hrvatsku vinsku kulturu, vinogradarstvo i vinarstvo s ciljem širenja kruga potrošača i prijatelja vina i vinorodnih područja. Inače, Zagrebačka županija, domovina kraljevine i portugisca s bogatom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje izvrsnih vina, prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti.

KRAPINA – Javni poziv sa zainteresiranom javnošću o postupku donošenja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima, objavila je Krapinsko-zagorska županija. Svake godine se u proračunu županije planira od milijun kuna te se u skladu s Pravilnikom dodjeljuje oko 60-ak učeničkih i 60-tak studentskih stipendija. Na taj način je od 1993. godine pa do 2016. županijske stipendije dobilo oko 750 učenika i 750 studenata. Provedba samog javnog poziva za dodjelu stipendija te prijedlozi s tržišta rada županije pokazuju da bi se trebalo napraviti nekoliko glavnih korekcija, te bi na taj način njegova primjena/realizacija bila još kvalitetnija i više na usluzi potencijalnim dobitnicima stipendija. Mišljenja o ovoj temi mogu se u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Krapinsko-zagorske županije, zaključno do 07. rujna 2017. godine.

ČAKOVEC – Grad Čakovec je zajedno sa svojom Razvojnom agencijom ČAKRA-om tijekom prošle školske godine u osnovnim školama uspješno proveo projekt kojim je bilo osigurano 44 pomoćnika u nastavi za 50- ero učenika. Da će se s time nastaviti i u ovoj školskog godini, potvrđeno je danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici na završnoj konferenciji projekta “Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca – III” koja je simbolično označila nastavak tog projekta u novoj, ali i iduće tri školske godine. Grad Čakovec će tako putem EU fondova osigurati pomoćnike učenicima kojima je to potrebno, a ove godine će ih biti 45 za ukupno 50 učenika, kaže gradonačelnik Stjepan Kovač. Za to je godišnje potrebno osigurati nešto više od dva milijuna kuna, a projekt kojim se to osigurava uoči je raspisan za naredne četiri godine. To znači da smo već sada osigurali oko osam milijuna kuna za pomoćnike, kazala je direktorica ČAKRA-e Damira Vresk. Grad Čakovec će i svim učenicima osnovnih škola osigurati besplatne udžbenike, ali i radne bilježnice, što će se također financirati iz EU fondova i gradskog proračuna.

KOPRIVNICA – Problematika sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola u predstojećoj školskoj godini bila je glavna tema sastanak koprivničko-križevačkog župana Darka Korena s predstavnicima prijevoznika. Župan Koren izrazio je zadovoljstvo projektom koji je izravna pomoć roditeljima, a novom preraspodjelom udjela u cijeni prijevoza, smanjit će se sufinanciranje Koprivničko-križevačke županije, prijevoznik će povećati svoj popust, dok će cijena za roditelje ostati ista. Za učenike s područja Koprivničko-križevačke županije koji putuju autobusnim prijevozom, mjesečno participiranje se utvrđuje prema kriteriju udaljenosti, odnosno za relaciju do 10 kilometara plaća se 70 kuna, do 20 kilometara 80, te za relaciju veću od 20 kilometara plaća se 100 kuna. Za učenike koji putuju vlakom, mjesečno participiranje iznosit će 30 kuna.

loading