Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Obnova i rekonstrukcija bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici, na koju se čeka više od 10 godina, započela je danas u jutarnjim satima. Riječ je o investiciji od 30 milijuna kuna kojom će se zapuštena zgrada vojne bolnice prenamijeniti za potrebe glazbene škole – Glazbenog učilišta Elly Bašić. U sklopu adaptacije napravit će se tri dvorane, devet učionica, 33 vježbaonice, te multimedijalna knjižnica, prostori za administraciju, sanitarije i prateći prostori, koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom. „jačamo i širimo kapacitete obrazovanja u Zagrebu jer bez znanja i obrazovanja nema ni Zagreba ni Hrvatske jer mi Europi možemo konkurirati jedino sa znanjem“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Radovi na rekonstrukciji bivše vojne bolnice trebali bi biti okončani za godinu dana.

ZAGREB – Besplatni osnovni komplet udžbenika za sve učenike osnovnih škola, otvorenje 30 milijuna kuna vrijedne dograđene OŠ Bistra i otvorenje energetski obnovljene, 130 godina stare Područne škole Desinec, obilježit će početak nove školske godine u Zagrebačkoj županiji, rekao je  na konferenciji za medije, u četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Zagrebačka županija sa 12 milijuna kuna osigurala je za 25.523 osnovaca osnovni paket udžbenika, a mnogi gradovi i općine uključili su se s vlastitim sredstvima tako da će većini djece biti osigurana i dopunska nastavna sredstva. I u ovoj školskoj godini nastavlja se projekt „Prsten potpore“ u sklopu kojeg će  117 pomoćnika u nastavi raditi sa 129 učenika s teškoćama u razvoju u 26 osnovnih i 8 srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020. odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok ostatak sredstava u iznosu 8.845.548 kuna osigurava Zagrebačka županija.

ZAGREB – Od ove školske godine 25 strukovnih škola iz cijele Hrvatske sljedećih pet godina djelovat će kao regionalni centri kompetentnosti. Među njima su i tri zagrebačke strukovne škole i to Tehnička škola Ruđera Boškovića, Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića i Škola za medicinske sestre Mlinarska koje su u četvrtak, 30. kolovoza predstavljene na konferenciji za medije u Zagrebu. Centri kompetentnosti trebali bi podići razinu kvalitete strukovnoga obrazovanja, ali i zainteresirati učenike za strukovna zanimanja. Zagrebački centri kompetentnosti surađivat će i s drugim strukovnim školama, ali i s gospodarstvenicima koji će učenike upoznati sa stvarnim potrebama na tržištu rada. Opremanje škola i izvedba programa bit će financirana iz europskih fondova s ukupno 150 milijuna kuna.

ZAGREB – Nakon prosvjeda i štrajka radnika Uljanika i 3. maja zbog neisplaćenih plaća kao i lošeg stanja u domaćim škverovima, predsjednik stranke Rada i solidarnosti i Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se danas na stanje u hrvatskoj brodogradnji te pozvao Vladu da izradi strategiju razvoja sektora brodogradnje. „Sve ovo što se događa u protekla dva tjedna je otužno i smješno. Radnicima plaće moraju biti isplaćene, a brodogradnja treba biti spašena. Na mala vrata nam se čarobnim štapićima nude rješenja a to nisu ništa drugo doli špekulanti koji žele doći do najatraktivnijeg zemljišta u morskom pojasu“, rekao je Bandić.  Strategija razvoja brodogradnje prema prijedlogu Stranke rada i solidarnosti razvijala bi se kroz suradnju javnog i privatnog sektora, a na vrhu te piramide institucija bio bi Brodarski institut.

ZAGREB – Konferencija za novinare na temu Predstavljanje regionalnih centara kompetentnosti Grada Zagreba u strukovnom obrazovanju  održava se u četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine u Tehničkoj školi Ruđer Bošković. Regionalni centri zamišljeni su kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja koji će, pored redovne djelatnosti strukovnog obrazovanja, provoditi i druge programe učenja temeljenog na radu, osposobljavanju i stručnom usavršavanju te će ujedno povezivati škole, veleučilišta i poslodavce. Na konferenciji će sudjelovati pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića Đurđica Fuštar, ravnateljica Škole za medicinske sestre Mlinarska Asja Jelaković, ravnatelj Zdravstvenog učilišta Hrvoje Odak i ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića Dubravko Diklić.

VARAŽDIN – Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije dobio je nedavno tri nova vozila za sanitetski prijevoz. Ukupno vrijedna 975 tisuća kuna,  vozila su  nabavljena iz decentraliziranih sredstava i iz sredstava Županijskog proračuna. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas prijepodne, 30. kolovoza 2018. godine, obišao je Zavod za hitnu medicinu u društvu ravnatelja Mladena Smoljaneca i obavio primopredaju novih vozila.

LUDBREG – Ludbreški sejem, gospodarska manifestacija koja već tradicionalno u vrijeme Dana ludbreške svete nedjelje okuplja lokalne gospodarstvenike i povezuje poslovne partnere, otvoren je u četvrtak, 30. kolovoza na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu. Prije otvorenja sajma, u dvorcu Batthyany održan je gospodarski forum na temu  „Uprava i poduzetništvo kao zajednički pokretač razvoja lokalne zajednice“, a u prostoru dvorca novouređeni vinski podrum Udruge vinogradara Trsek otvorio je ministar uprave Lovro Kuščević. Na središnjem ludbreškom trgu, uz prigodan program Puhačkog orkestra grada Ludbrega, otvoren je 26. Ludbreški sejem a osim ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića i varaždinskog župana Radimira Čačića, otvorenju  je nazočila i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.

VARAŽDIN – Dan Varaždinske županije slavi se 8. rujna na blagdan Male Gospe, a o programu obilježavanja danas su u županijskoj palači u Varaždinu uz župana Radimira Čačića govorili predsjednik županijske skupštine Alen Runac i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Osim svečane sjednice županijske skupštine na kojoj će  biti dodijeljene nagrade zaslužnim građanima i pravnim osobama, uz dan županije ove godine priprema se i bogat dvotjedni kulturni, zabavni i sportski program obilježavanja koji će trajati  od 6. do 16. rujna.

ČAKOVEC – Gotovo 300 milijuna kuna Hrvatske autoceste u naredne dvije godine planiraju uložiti na dionici autoceste A4, najavili su danas za službenog posjeta Međimurskoj županiji, nakon sastanka s čelništvom županije predvođenim županom Matijom Posavcem, predsjednik Uprave Hrvatske autoceste Boris Huzjan i član Uprave Stjepan Baranašić. Naime, na A4 na području Međimurske županije bit će uloženo gotovo 100 milijuna kuna. 21 milijun kuna odnosi se na rekonstrukciju spoja na graničnom prijelazu Goričan što se uklapa u projekt revitalizacije starog graničnog prijelaza, što osobito pozdravlja župan Matija Posavec. Osim toga u vrijednosti od 14 milijuna kuna bit će izvedeni radovi na uređenju odmorišta Varaždin, a tu je i obnova asfaltnog tepiha te modernizacija cijele dionice autoceste od Popovca do Komina, s ciljem veće sigurnosti i bolje protočnosti prometa.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je održana informativna radionica za poduzetnike o Otvorenom pozivu „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Okupljenim poduzetnicima u ime Koprivničko-križevačke županije obratio se zamjenik župana Ratimir Ljubić, a u sklopu radionice održana je i prezentacija o uvjetima prijave, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima te procesu prijave i provedbe projekata. Prijave se podnose do 24. rujna, a poduzetnicima je na raspolaganju 7,5 milijuna kuna. Najniži iznos potpore je 50, a najviši 200 tisuća kuna.

ZAGREB – S krajem ljeta, motovunska platna stižu u Zagreb – u Laubu, kuću za ljude i umjetnost. Od četvrtka, 30. kolovoza 2018. godine počinje Motovun u Zagrebu, izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala. Projekcije su raspoređene u dva „produžena“ vikenda – osam večeri, osam filmskih poslastica. U sklopu programa „Berlin – grad partner“ u Laubi će u četvrtak 30.kolovoza od 20,00 sati biti otvorena izložba „Zidovi i mostovi“, prezentacija radova naših umjetnika koji žive i rade u Berlinu. Izložba je realizirana u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u suradnji s Goethe institut Kroatien i bit će otvorena sve do završetka Motovuna u Zagrebu, 9. rujna.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je gradovima i općinama javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere. Za tu namjenu osigurano je milijun kuna, a javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 30. studenog. Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za 2018. godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj isti projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije. Tekst javnog poziva i obrazac za prijavu nalaze se na službenoj stranici www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

KLANJEC – Ugovor o sanaciji odlagališta otpada Medvedov Jarek  potpisan je u četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine, u Klanjcu. U financiranju sa 74 popsto sudjeluje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 26 posto osiguravaju Krapinsko-zagorska županija i jedinice lokalne samouprave koje koriste ovo odlagalište koje će paralelno sa sanacijom ostati aktivno i primati otpad do konačnog zatvaranja. To u najvećoj mjeri ovisi o početku rada Centra za gospodarenje otpadom Piškornica, rekao je župan Željko Kolar, apelirajući na Fond da se što prije odluči o načinu zbrinjavanja otpada i krene s realizacijom projekta. Ugovor ukupne vrijednosti devet milijuna i 291 tisuću kuna potpisali su u nazočnosti pročelnice za javnu nabavu i EU fondove Vlatke Mlakar i gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predstavnik tvrtke izvođača radova. Radovi na odlagalištu počinju za pet dana, a rok za sanaciju je sto dana, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

loading