Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tijek isporuke udžbenika u osnovne i srednje škole grada Zagreba za školsku godinu 2019./2020., ovog petka, 30. kolovoza  provjerio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Prvi krug distribucije udžbenika u zagrebačke srednje škole počela je 19. kolovoza i završila danas, 30. kolovoza u što se zagrebački gradonačelnik uvjerio u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. – Zahvaljujući inicijativi Kluba zastupnika Stranke RIS-a i prema dobro uhodanoj desetogodišnjoj praksi u Gradu Zagrebu, ove godine svi osnovnoškolci u državi dobivaju besplatne udžbenike, a nadam se da će Vlada imati sluha za naš prijedlog da od iduće godine tako bude i sa srednjoškolskim udžbenicima – rekao je gradonačelnik Bandić. Grad Zagreb osigurava i besplatne radne bilježnice kao i za učenike koji pohađaju osnovnu/srednju školu izvan grada, a imaju prebivalište u Zagrebu, potvrđeno je prilikom obilaska nove OŠ Hrvatski Leskovac. Drugi krug distribucije udžbenika trajat će do petka, 6. rujna, a za područje Zagreba vrijednost udžbenika je 582 tisuće kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Sesvetama čiji je suvlasnik, površine 116 četvornih metara. Namjena zemljišta prema Odluci o donošenju Generalnog urbanističkog plana Sesveta je gospodarsko – poslovna. Uvid u dokumentaciju može se obaviti sljedećih tjedan dana, kada je i rok  za podnošenje ponuda, u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Detaljne informacije i uvjeti mogu se pronaći na mrežnoj stranici Grada.

ZAGREB – Zagrebačka županija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi dvoznamenkasti postotak trenda rasta broja turista. Tako je u prvih sedam mjeseci broj dolazaka turista na područje Zagrebačke županije veći za 19%, a broj noćenja za 17% – rekla je direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Alilović. Kako kaže Alilović zbog dobrih pokazatelja tijekom kolovoza očekuju se i bolji statistički podaci.

ČAKOVEC –  Prijem za mlade karatiste, članove kluba Globus koji su na Svjetskom kupu i Svjetskoj ligi za mlade održanima u Umagu, osvojili zlato i dvije bronce, upriličio je župan Međimurske županije Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman. Najveći uspjeh postigla je Aida Trstenjak osvojivši zlato te je njezino zlato jedno od ukupno dva koje je Hrvatska osvojila na ovom natjecanju, a Leona Gulija i Nikola Topličanec osvojili su brončane medalje. Karate klub Globus narednog će vikenda biti domaćin jednog od najvažnijih karate turnira u Hrvatskoj, Međimurje Open 2019. Više od 1000 natjecatelja iz 15-ak zemalja okupit će se u subotu, 31. kolovoza u dvorani Graditeljske škole Čakovec, a od ove godine Međimurje Open je jedan od četiri izborna turnira za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano u Čileu.

IVANEC – Gradonačelnik Milorad Batinić predložit će Gradskom vijeću Ivanec da rebalansom proračuna osigura sredstva kojima bi se roditeljima kompenzirali troškovi nabave dijela radnih bilježnica i likovnih mapa za učenike od 2. do 8. razreda osnovnih škola. Ovom mjerom bilo bi obuhvaćeno oko 870 učenika od 2. do 8. razreda. Kako su roditelji za novu školsku godinu radne bilježnice već nabavili, Grad bi im te troškove nadoknadio na način da im isplati iznos u visini zakonom propisanog novčanog limita za radne bilježnice te pokrije trošak nabave likovnih mapa. Za to bi u proračunu trebalo osigurati oko 250.000 kuna.

BJELOVAR – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i dalje pada broj nezaposlenih te je krajem prošlog mjeseca bilo nezaposlenih 3.750 osoba. Najveći broj nezaposlenih zabilježen je u Ispostavi Bjelovar 1.793, zatim u Ispostavi Daruvar 730 te Garešnici 520. Nezaposlenost je najviše u srpnju smanjena u Ispostavi Garešnica za 17  osoba te u Bjelovaru za 12 osoba.

KOPRIVNICA – Radni sastanak s predstavnicima koprivničkih dječjih vrtića i obrta za čuvanje djece održala je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec sa suradnicima. Cilj sastanka bila je što bolja priprema nove pedagoške godine, a sastanku je nazočilo sedam dadilja, odnosno vlasnica obrta za čuvanje djece te ravnateljica četiri dječja vrtića u Koprivnici.

KRAPINA – Kako bi zadovoljili propisane odredbe, krajem prošle godine  Komunalno društvo Krakom krenulo je sa ugradnjom čipova i postavljanju naljepnica na zelene spremnike za otpad s čime završava u kolovozu. Tim povodom, iz Krakoma obavještavaju korisnike s područja grada Krapine, te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, da će od 1. rujna započeti s primjenom očitanja ugrađenih čipova prilikom preuzimanja otpada. Djelatnici koji obavljaju posao skupljanja otpada, nosit će narukvice s čitačima za očitanje čipova koji su ugrađeni u spremnike, a preuzimanje spremnika evidentirat će se u sustavu i obračunato u računu za odvoz otpada za uslugu izvršenu u rujnu.

 

loading