Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 30.9.-1.10.2017.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Članice i članovi Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati okupili su se na teambuildingu stranke koji se u subotu, 30. rujna 2017. godine  održava u Tuheljskim Toplicama sa više od 50 najistaknutijih članova iz cijele Hrvatske, među kojima je uže vodstvo stranke, saborski zastupnici te regionalni i županijski predsjednici. Prvo stranačko okupljanje nakon ulaska u Vladu RH stranački čelnici koriste kako bi analizirali postojeće stanje, što je napravljeno do sada i što će se raditi u naredne tri godine s naglaskom na prioritete u Vladi, ali i ministarstvima koji su u resoru HNS-a. „Riječ je o jednom kontinuiranom procesu u HNS-u u kojem se uvijek iznova promišlja politički trenutak i traže nova i inovativna rješenja koja će Hrvatsku sutra učiniti boljom nego što je to danas. Reforma obrazovanja i kvalitetnija lokalna samouprava orijentirana na građane su najkonkretniji mogući doprinosi HNS-a tom cilju“, rekao je v.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je uvodno pozdravio sve prisutne sudionike HNS-ovog teambuildinga u Tuhelju. „Budućnost HNS-a ovisi o tri stvari – rezultatu, rezultatu i rezultatu“, zaključno je poručio Predrag Štromar. Na HNS-ovom teambuildingu sudjelovala je i HNS-ova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je izvijestila sve prisutne o napretku procesa kurikularne reforme i kratkoročnim planovima novog tima u ministarstvu. HNS-ovim članicama i članovima iz cijele Hrvatske zahvalila je na podršci kojoj joj pružaju te je spremno odgovarala na sva pitanja koja se tiču njezinog djelovanja.

ZAGREB – Dani hrvatskih tržnica, šestu godinu za redom, ove se subote, 30. rujna održavaju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u retro štihu. Udruga hrvatskih tržnica, građanima Zagreba, ali i cijele Hrvatske, predstavlja tržnice iz cijele zemlje sa širokom paletom domaćih tradicijskih proizvoda s kojima se predstavljaju 63 izlagača poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz svih dijelova Lijepe naše, istaknuo je predsjednik Udruge Niko Pervan. Kroz retro izdanje, izlagači nude robu na drvenim klupama odjeveni u narodne nošnje, kako bi se što bolje dočarala atmosfera tržnice nekadašnje Harmice Jelačić placa s početka 20. stoljeća, rekao je pokrovitelj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U domaćim delicijama i proizvodima retro tržnice može se uživati do 17,00 sati.

ZAGREB – Cjelodnevna druženja 12. po redu „Dana društvenih igara“ bit će održana ove subote, 30. rujna 2017. godine u Zagrebu. Za sve posjetitelje organizirane su brojne društvene igre i tematski kvizovi, a tijekom dana bit će održane i ekskluzivne promocije društvenih igara domaćih autora koji imaju distribuciju svojih igara širom svijeta. Na samom događaju moći će se i nabaviti društvene igre po promotivnim cijenama. Novost ovog Dana društvenih igara je ta da svi posjetitelji nakon 20,00 sati mogu doći na after party u prostoru Udruge Igranje, koja je i organizator ovog događanja.

ZAGREB – Povodom obilježavanja „Dana policije“, Ministarstvo unutarnjih poslova, ove subote,  30. rujna 2017. godine na Jarunu organizira utrku građana i policije „Zajedno smo brži“. Cilj utrke je zbližavanje građana i policije, unaprjeđenje odnosa i poboljšanje međusobne komunikacije koja bi dodatno doprinijela prepoznatljivosti rada policije, kao snage na koju se građani mogu osloniti. Trčat će se 6,3 kilometara

ZAGREB – Početak kampanje „Punjač za starije“ kojom se na zagrebačkom Britanskom trgu u sklopu Sajma antikviteta prikupljaju sredstva i donacije za podizanje kvaliteta života starijih osoba ove nedjelje, 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba, dolaskom i donacijom podržao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić Organizatori su zaklade Slagalica i Zajednički put., koje su osnovale Fond s ciljem prikupljanja donacija i sredstava, koja će onda putem natječaja biti dodijeljene udrugama za projekte kojima se skrbi za starije osobe u svojim lokalnim sredinama na području Zagreba te Osječko- baranjske i Vukovarsko – srijemske županije, rekla je upraviteljica zaklade Zajednički put Ines Vrban. Današnja akcija traje do 14,00 sati, a sljedeća će biti 20. listopada, kada će se organizirati Senior tulum, plesnjak kao nekada, na kojem će nastupiti Jimmy Stanić trio.

ZAGREB – Nacionalni tjedan dojenja održava se od 1. do 7. listopada, u sklopu kojeg se promovira i javnozdravstvena kampanja „Možeš i ti“, koju organizira Grad Zagreb u suradnji s Udrugom Roda, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju i zdravstvenim ustanovama. Grad Zagreb kao Grad prijatelj dojenja prepoznao je važnost najzdravijeg načina prehrane dojenčeta. Tako je Grad Zagreb u opremanje laktacijske ambulante u KB Sveti Duh uložio 50 tisuća kuna. Radi se o ambulanti gdje majke mogu dobiti savjete o važnosti prehrane majčinim mlijekom i kako to prakticirati, rekla je liječnica – međunarodna savjetnica za dojenje  Anita Pavičić Bošnjak. Udruga Roda, u svojim novouređenim  gradskim  prostorima u Žerjavićevoj ulici, ali i drugim aktivnostima  tijekom cijelog tjedna promovira kampanju čije je zaštitno lice glumica Mirna Medaković Stepinac, majka šestomjesečnih blizanki. Podršku ovom  projektu u sklopu kojeg su u gradu Zagrebu postavljene i klupe za dojenje  daje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Inače, sva zagrebačka, ali i hrvatska rodilišta su prijatelji djece čime potiču dojenje novorođenčadi.

ZAPREŠIĆ – Dani grada Zaprešića ovog vikenda u znaku su brojnih sportkih događanja za sve generacije.Tradicionalna 14. „Romobilijada“, na srednjoškolskoj atletskoj stazi te prvenstvo u brzopoteznom šahu bit će održani ove subote, 30.rujna 2017. godine. „Jelačićeva biciklijada“ je na redu u nedjelju, 01. listopada 2017. godine, a isti dan može se pogledati i predstava za djecu “Pismo iz Zelengrada“.

VARAŽDIN – Program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije započeo je u četvrtak 28. rujna 2017. godine otvorenjem filatelističke izložbe, posvećene duhovnom životu varaždinskoga kraja kroz stoljeća, a nastavlja se  ove subote 30. rujna 2017. godine kad će u  varaždinskoj katedrali, biti održan veliki koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. U nedjelju 01. listopada 2017. godine u palači Herzer Gradskog muzeja bit će otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” na kojoj će  biti prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije.

ČAKOVEC – U okviru akcije „Grad Čakovec – prijatelj djece“, u Čakovcu će se ove subote 30. rujna 2017. godine održati Jesenski piknik u čakovečkom parku. Osim koordinacije Grad Čakovec – prijatelj djece, organizatori su i članovi Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, koji pozivaju roditelje i djecu na subotnje druženje u Perivoj Zrinskih i uživanje u igranju tradicijskih igara te uživanje u glazbeno- umjetničkom programu. U slučaju kiše piknik se odgađa.

ČAKOVEC – Kazališna družina Pinklec iz Čakovca u suradnji s Medley teatrom iz Zagreba ove nedjelje 01. listopada 2017. godine predstaviti će novu predstavu za djecu i mlade, ujedno i 9. predstavu u ovoj kazališnoj sezoni. Riječ je se o mono – mjuziklu „Petrica Kerempuh“, koji će premijerno biti izveden u nedjelju u Centru za kulturu Čakovec, a 02. studenog 2017. godine i u Kazalištu Trešnja u Zagrebu. Radi se o zabavno – poučnoj interaktivnoj dramsko – scenskoj igri za djecu predškolske i školske dobi, koja će kombinirati elemente poput storytelling-a, lutkarstva, cabareta te interakcije s djecom

KOPRIVNICA – Bogatim programom danas je u Koprivnici obilježena 26. godišnjica preuzimanja vojarne i proslavljen Dan koprivničkih branitelja. Program je počeo svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, nastavljen polaganjem vijenaca na gradskom groblju te kod Križa života u nekadašnjoj vojarni, a vijenci su položeni i kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata u središtu Koprivnice. Kao i danas, i tog sunčanog rujanskog dana prije 26 godina preuzeta je koprivnička vojarna, podsjeća predsjednik Kriznog štaba bivše općine Koprivnica, Nikola Gregur, dok su predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal i gradonačelnik Mišel Jakšić podsjetili kako je koprivnička vojarna preuzeta bez ispaljenog metka, mirnim putem, a danas je pravi rasadnih znanja, jer je tamo Sveučilište Sjever. Na svečanosti obilježavanja obratili su se i koprivničko-križevački župan Darko Koren, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Josip Lucić te izaslanik predsjednice RH Mladen Markač.

ZLATAR – Da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Zlatar jedno od najstarijih i najbrojnijih društava na području djelovanja Krapinsko-zagorske županije, rečeno je ove nedjelje, 01. listopada 2017. godine na svečanom obilježavanju 140. obljetnice osnivanja i kontinuiranog djelovanja DVD-a Zlatar. Uz brojne uzvanike i predstavnike DVD-ova iz županije, ali i Slovenije, na obilježavanju su bili prisutni i gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, predsjednik županijske vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber, izaslanik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Državni tajnik Mario Antonić, izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Žarko Tušek te župan Krapionsko-zagorske županije Željko Kolar. Ponosan na 140 godina postojanja bio je predsjednik DVD-a Zlatar Željko Spevec, dodavši da je najveći plan za budućnost, novi vatrogasni dom. – Ove godine svjedoče o dubokoj i velikoj povijesti ne samo ovog Društva nego i Grada Zlatara kao bisera Hrvatskog Zagorja – istaknuo je izaslanik predsjednika vlade Žarko Tušek. Da je vatrogastvo u Zagorju ne samo poziv nego način života, potvrdio je župan Kolar. – Meni je kao županu bitno da ljudi na našem području budu sigurni, a jedan od glavnih elemenata za to su upravo vatrogasci – rekao je župan Kolar. Na svečanoj sjednici podjeljena su i odlikovanja te je nakon nje upriličen i tradicionalni mimohod.

PREGRADA – U idiličnoj atmosferi crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi, ove nedjelje 01. listopada 2017. godine održan je 22. susret zborova Krapinsko-zagorske županije.  Uz domaćine Kulturno umjetničko društvo Pregrada, nastupilo je i 15 drugih zborova poput Pjevačkog zbora Kraljevec na Sutli te vokalnog sastava Arete iz Konjšćine, a predstavili su se i ostali županijski zborovi KUD-ova. – Susret zborova poput ovog, jedinstvena je prilika da se zborovi stave u prvi plan i da nastupe, također prisutna je i međunarodna suradnja sa drugim zborovima – istaknula je predsjednica domaćina KUD-a Pregrada Slavica Vidaček. Da mu je izuzetno drago da su se i ove godine okupili zborovi iz Krapinsko-zagorske županije, ali i Slovenije u Pregradi naglasio je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. – Zborsko pjevanje povezuje ljude i njeguje se u brojnim KUD-ovima, te mu treba pokloniti pozornost kakvu i zaslužuje – rekao je gradonačelnik Vešligaj. Inače, ovaj tradicionalni susret organizira Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije.

 

loading