Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.09.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Skupština Krapinsko-zagorske županije, u utorak, 27. rujna 2016. godine, na svojoj 21. sjednici, kao prva u Hrvatskoj, prihvatila je Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Krapinsko-zagorska županija – prijatelj djece.“ Projektom „Županije – prijatelji djece“ nastoji se poticati županije da u svojim zakonskim nadležnostima promiču i potiču zaštitu svekolikih prava djece sukladno zakonima Republike Hrvatske, poveljama Europske unije i konvencijama Ujedinjenih naroda. S obzirom na sve što Krapinsko-zagorska županija zajedno sa gradovima i općinama sa svog područja već sada radi za djecu i mlade, sigurno je da će se ispuniti traženi kriteriji te da će županija postati jedna od prvih nositelja titule Županija – prijatelj djece, zaključeno je na sjednici Županijske skupštine.

KOPRIVNICA – Otkrivanjem Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata u Koprivnici je danas svečano proslavljen Dan koprivničkih branitelja i 25. obljetnica od preuzimanja vojarne. Obilježavanje je započelo svetom misom u jutarnjim satima, a nastavljeno je polaganjem vijenaca ispred Križa života na prostoru bivše vojarne. Točno u podne krenuo je mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata od prostora nekadašnje vojarne na Florijanskog trga, odnosno Spomenika hrvatskoj slobodi. Na otkrivanju Spomenika pročitana su imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a nazočnima su se među ostalim obratili zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić, župan Darko Koren, te ministar branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač. Spomenik su zajednički otkrili roditelji, udovice i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a potom su brojna izaslanstva položila vijence.

VARAŽDIN  – Glavni ulaz Gradske vijećnice Varaždina od danas je ponovo, nakon obnove, na usluzi građanima, gostima i djelatnicima gradske uprave. Ulaz vijećnice, koja je u funkciji „gradske kuće“ od 1523. godine, u potpunosti je obnovljen. Tim povodom, danas je održana i svečanost povodom otvorenja glavnog ulaza u vijećnicu, a njoj su prisustvovali i nekadašnji gradonačelnici i predsjednici Skupštine općine Varaždin, koji su tu dužnost obavljali unatrag četrdesetak godina. Rudolf Lončarić, Dragutin Kos, Stjepan Adanić, Katarina Fuček, Milivoj Ladić, Alfred Obranić, Hrvoje Vojvoda, Ivan Čehok i Zlatko Horvat su prisustvovali ovoj svečanosti na poziv aktualnog gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša. Podsjetimo, radovi na uređenju su trajali dva mjeseca, a njihova vrijednost je iznosila gotovo 318 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Svečanost povodom 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba održana je danas u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec. Dom inače djeluje na dvije lokacije i broji ukupno 282 korisnika, od kojih se oko dvije trećine nalazi u stacionaru, što znači da im je potrebna posebna zdravstvena njega. Osim zdravstvene i socijalne njege, osoblje Doma nastoji im organizirati različite društvene sadržaje, kako bi svoje slobodno vrijeme proveli što kvalitetnije. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se u Hrvatskoj obilježava od 1990. godine, danas ih je posjetio međimurski župan Matija Posavec. Tom prigodom je istaknuo da će županija i dalje stajati na usluzi svim osobama treće životne dobi, kako u vidu financijske, tako i logističke potpore.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za dodjelu stipendija učenicima za školsku godinu 2016./2017. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci i to za najviše 80 učenika, a iznos se utvrđuje u visini 40% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza 2016. godine. Molbe za dodjelu stipendije dostavljaju se poštom preporučeno u roku 15 dana od objave natječaja na službenim stranicama Grada Zagreba.Stipendija se dodjeljuje učenicima trećeg ili višeg razreda srednje škole u Gradu Zagrebu odnosno Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici, pod uvjetom da su završili prethodne razrede srednje škole u Gradu Zagrebu odnosno Velikoj Gorici s odličnim uspjehom.

ZAGREB – U cilju kompletiranja baze matičnih podataka korisnika usluga Zagrebačkog holidinga, sredinom srpnja na 37.125 adresa korisnika, koji još nisu dostavili svoj osobni identifikacijski broj, poslan je obrazac za dostavu potrebnih podataka s plaćenim odgovorom. Kako bi se olakšala dostava traženih podataka, korisnici usluga svoj OIB od sada mogu dojaviti i putem Pozivnog centra Zagrebačkog holdinga, pozivom na broj 072 500 400. Naime, kako stoji u obrazloženju, Zagrebački je holding u obvezi koristiti OIB za povezivanje podataka u svojim službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka. OIB korisnicima omogućuje uvid u sva zaduženja po komunalnim računima koje izdaje Zagrebački holding, a samim time lakše i brže dobivanje željenih informacija.

PREGRADA – Klizište Vinagora, na cesti ispod tamošnje crkve, jedno je od čak 53 koliko ih je potrebno sanirati u Krapinsko-zagorskoj županiji, a obišao ga je danas, u pratnji gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja,  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Hitnom intervencijom, odnosno regulacijom vodotoka, spriječena su daljnja oštećenja kuća i gospodarskih objekata, a u ovu prvu fazu sanacije površine 15.000 metara četvornih Županijska uprava za ceste ulaže 750.000 kuna. Time će se ovo klizište dodatno osigurati, što će omogućiti nesmetan promet, osobito važan za prijevoz školske djece.

ZAPREŠIĆ- Natječaj za sudjelovanje u programu „Lokalno vodstvo i razvoj“ koji će u Zaprešiću trajati od listopada do prosinca ove godine, raspisala je Akademija za politički razvoj. Krajnji rok za prijavu je 2. listopada. Projekt se provodi uz financijsku potporu Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a provedbu programa „Lokalno vodstvo i razvoj“ financijski podržava i Grad Zaprešić. Među ostalim obrađivat će se  pitanja izazova lokalnog vodstva i upravljanja, institucionalnog položaja i ovlasti lokalnih jedinica, lokalnih javnih financija, uloge i utjecaja žena u lokalnoj politici, fondova i programa EU za lokalne jedinice, političkog komuniciranja i izbornih kampanja na lokalnoj razini te uloge medija u lokalnoj demokraciji. Sudjelovanje u programu je besplatno, a na program se mogu prijaviti isključivo hrvatske državljanke i državljani koji žive na području Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – S ciljem stvaranja uvjeta za što kvalitetniji i ujednačeniji prostorni razvoj, Grad Koprivnica radi pripreme za provođenje postupka izrade trećih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada te druge izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Koprivnice. Trenutno se priprema prijedlog Odluke kojom će početi postupak izrade izmjena ovih planova, o kojima će se provesti javne rasprave, uz sudjelovanje zainteresiranih građana. Iz koprivničke Gradske uprave pozivaju zainteresirane fizičke i pravne osobe da već tijekom izrade prijedloga Odluke iznesu svoje primjedbe i prijedloge vezane uz izmjenu Prostornog i Generalnog urbanističkog plana Koprivnice. To mogu učiniti svakog radnog dana u koprivničkom Upravnom odjelu za izgradnju grada i prostorno uređenje.

ĐURĐEVAC – Manifestacija Dani voća Koprivničko-križevačke županije održavaju se od danas poslijepodne u Đurđevcu. Uvod u 18. Dane voća Koprivničko-križevačke županije su stručna predavanja koja se danas od 17 sati održavaju u đurđevačkom Starom gradu. Zainteresirani voćari tako će doznati više o posljedicama mraza u voćnjacima Podravine i Prigorja, iskustvima u suzbijanju jabučne krvave uši i kalifornijske štitaste uši, novinama u radu Savjetodavne službe, te mjerama ruralnog razvoja i programu ruralnog razvoja Koprivničko-križevačke županije. Navečer će biti održana voćarska večer. Sutra, 1. listopada na središnjem đurđevačkom trgu Svetog Jurja svoje voćarske proizvode i prerađevine izložit će 50-ak voćara iz Podravine i Prigorja. Svečano otvorenje manifestacije je u 10,00 sati uz kulturno-umjetnički program, koji će pratiti i izložba „Ruke život“, a bit će proglašen i najuređeniji izlagački prostor.

ČAKOVEC – Programu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pod nazivom „Hodanjem do zdravlja“, koji će biti održan sutra, 1. listopada, odazvat će se i sudionici projekta „On the move“ Međimurske županije.  U programu će sudjelovat međimurski mališani i njihovi roditelji, koji su u spomenuti projekt uključeni s ciljem stjecanja zdravijeg načina života kroz razne sportske aktivnosti. Sudionici će se okupiti pred čakovečkim Centrom za kulturu u 9,30 sati, a dolazak na Gradske bazene „Marija Ružić gdje je i cilj, predviđen je oko 11,00 sati. Na startu, kao i na cilju, kineziolozi uključeni u projekt „On the move“ će sudionike voditi kroz vježbe zagrijavanja i istezanja, a djelatnici Zavoda za javno zdravstvo će proglasiti dobitnike nagrada iz akcije „Pješke i biciklom na posao“.

loading