Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.09.2019.

Posted in Vijesti

KLANJEC – Osnivačka skupština Gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti Grada Klanjca održana je ovog ponedjeljka 30. rujna 2019. godine u Klanječkoj pelnici, a tim povodom skupštini je prisustvovao i predsjednik Stranke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Gradska organizacija broji 16 članova, za predsjednika je izabran Denis Trbuha dok je mjesto potpredsjednice pripalo Petri Slavec. Također, na osnivačkoj skupštini donesen je i pravilnik o radu gradske organizacije. Uz predsjednika stranke Milana Bandića, skupštini su prisustvovali i saborski zastupnici Marija Puh i Veljko Kajtazi te predsjednik županijske organizacije stranke Anđelko Topolovec. – U Zagrebu se najbolje živi, a htio bi da se tako živi u čitavoj Hrvatskoj pa tako i ovdje u Klanjcu – istaknuo je Bandić dodajući da ga sa Zagorjem posebno povezuje iskrenost i toplina, ali i radišnost ljudi sa ove strane brega. Gradska organizacija u Klanjcu zalagat će se za izgradnju infrastrukture na rubnim dijelovima grada te za boljitak mladih, rečeno je na skupštini. Inače, Stranka rada i solidarnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji ima 19 organizacija sa više od 1000 članova.

ZAGREB – Na svečanoj ceremoniji i dodjeli nagrada u sklopu održavanja AAL Foruma,  održanoj u Danskoj, Domu zdravlja Zagreb-Centar dodijeljen je status Referentnog mjesta Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje s tri zvjezdice. Ova vidljivost i pripadnost jednoj EU mreži regija veliki je zajednički uspjeh nadležnih ureda, ustanova i udruga koje provode aktivnosti oko starije populacije u Zagrebu te je svakako dodatna motivacija za daljnji rad i ulaganje u zdravstvenu i socijalnu politiku grada Zagreba. U svojstvu predstavnice grada Zagreba između tri istaknute EU regije, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, zahvalila se organizatorima i stručnom povjerenstvu te kratkim izlaganjem predstavila različitosti i sustav prepoznatog i nagrađenog zagrebačkog modela.

ZAGREB – Multidisciplinaran muzejsko-književno-kazališni program Priče sa stilom, koji provode Muzej za umjetnost i obrt i Knjižnice grada Zagreba u sklopu „Dana europske baštine 2019.“, nastavlja educirati Zagrepčane i u jesenskim mjesecima. Nakon prvog ciklusa predstavljanja razdoblja gotike u likovnim umjetnostima, arhitekturi i književnosti, slijede priče o renesansi koje su obrađene kroz edukativno-kreativne radionice namijenjene svim uzrastima. – Obrađujemo linearnu perspektivu s obzirom da je ona uvedena u renesansi i pokušat ćemo svim sudionicima radionica dočarati kako se ona odrazila na umjetnost i arhitekturu – objasnila je Marta Kuliš Aralica, muzejska pedagoginja Muzeja za umjetnost i obrt. Nakon Knjižnica grada Zagreba, iduća radionica na temu renesanse bit će održana 10. listopada s početkom u 19,00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt uz veliko finale, dramsko uprizorenje Shakespeareova klasika „San Ivanjske noći“.

KOPRIVNICA – Svečanim programom, uz mimohod od bivše Vojarne do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu, ovog ponedjeljka, 30. rujna 2019. godine, u Koprivnici je obilježen Dan koprivničkih branitelja i 28. godišnjica preuzimanja Vojarne u Koprivnici. Kao i početkom 90-tih tako i danas, koprivnički su branitelji ponosni, ističe prvi zapovjednik Specijalne policijske jedinice Ban i predsjednik koprivničkog Odbora za branitelje Ivica Jurenec dok se predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Nikola Gregur prisjetio kako su tog dana, prije 28 godina, Koprivničanci izašli na ulice i s veseljem dočekali oslobođenje vojarne. Na svemu učinjenom tada, koprivničkim su braniteljima zahvalili gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Uz polaganje vijenaca na koprivničkim spomen obilježjima, na Zrinskom je trgu održan i taktičko-tehnički zbor te počasno-ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne Glavnog stožera oružanih snaga RH.

ČAKOVEC – Kod Spomen obilježja u bivšoj vojarni u Čakovcu, povodom ustrojavanja 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske okupili su se članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec odavši počast svim poginulim, umrlim i nestalim braniteljima tijekom rata te svima koji su pridonijeli obran Domovine. Riječ je o prvoj inženjerijskoj postrojbi Hrvatske vojske koja je dala veliki doprinos prilikom oslobađanja zapadne Slavonije te pomagala civilnom stanovništvu u raščišćavanju ruševina, popravcima cesta i sudjelovala u potpori tijekom povratka izbjeglih i prognanih u Hrvatsku. Kroz nju je prošlo više od 1.700 vojnih osoba. Tijekom ratnih zadaća dva pripadnika su poginula, a 7 ih je ranjeno.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola za tekuću školsku godinu raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Dodijelit će se po 30 stipendija za nadarene učenike te po socijalnom kriteriju u iznosu od 400 kuna mjesečno. Također će se dodijeliti i stipendije za učenike koji su upisali 1. razred strukovnog obrazovanja nekog od deficitarnih zanimanja, u iznosu od 500 kuna mjesečno. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 12. listopada, a podnose se Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Magistratska 1, Krapina, osobno ili preporučeno poštom. Kompletan tekst natječaja i potrebni obrasci mogu se pronaći na internetskim stranicama Krapinsko-zagorske županije.

KOPRIVNICA – Svečani prijem za koprivničke ratne zapovjednike koji su bili prvi u pokretanju vojnih operacija i osnivanju današnje hrvatske vojske, u prigodi Dana koprivničkih branitelja i 28. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici, upriličio je gradonačelnik Mišel Jakšić. Jakšić im je zahvalio na velikom doprinosu u Domovinskom ratu zbog čega je Hrvatska danas slobodna zemlja, a prijem je bila jedinstvena prilika da se okupljeni prisjete tih slavnih ratnih vremena, kolega suboraca s kojima su dijelili teške trenutke, a nisu danas živi, ali i da ukažu na probleme s kojima se trenutno susreću te na stvari koje bi se mogle promijeniti i poboljšati u korist svih stanovnika Koprivnice.

BJELOVAR – Završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade Područne škole u bjelovarskom naselju Nove Plavnice. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 921 tisuće kuna, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo 352 tisuće kuna. Ukupna vrijednost radova energetske obnove iznosi 1,8 milijuna kuna. Nakon energetske obnove, zgrada škole u Novim Plavnicama iz G, prešla je u B energetski razred.

VARAŽDIN – Na audiciji izabranim učenicima Glazbene škole u Varaždinu, pružila se prilika da svoj talent i znanje pokažu na koncertu sa Varaždinskim komornim orkestrom posljednjeg dana 49. Varaždinskih baroknih večeri. U utorak, 1. listopada 2019. u Varaždinskoj katedrali s početkom u 20,00 sati na koncertu će se predstaviti 21 mladih glazbenik. Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Glazbene škole u Varaždinu, a mladi glazbenici koji će se predstaviti, učenici su osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Za učenike je koncert poput ovog izuzetno motivirajući, a već je postao tradicija Varaždinskih baroknih večeri i Glazbene škole u Varaždinu.

ZAGREB – Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. U ponedjeljak, 30. rujna  pregledi će biti u ljekarni u Strmcu Samoborskom. Inače, za provođenje ovog preventivnog programa Zagrebačka je županija u ovoj godini osigurala 70.000 kuna. Redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

loading