Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, započeta u četvrtak 26. listopada 2017. godine, nastavljena je u ponedjeljak 30. listopada u Staroj gradskoj vijećnici. Između ostaloga zastupnici su raspravljali o sporazumu između Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadam  – o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom“ kojim je predviđeno da se otpad s područja grada i Zagrebačke županije zbrinjava u Zagrebu. Da ovom sporazumu treba prethoditi Plan gospodarenja otpadom uvjerena je iz GLAS-a Anka Mrak Taritaš. I dok je oporbenim zastupnicima sporno što će se centar nalaziti na području Zagreba, predsjedniku Gradske skupštine Andriji Mikuliću sve je, kako kaže logično, jer od ukupnog otpada grada i Zagrebačke županije, metropola proizvodi 79 posto. Uz to Mikulić je istaknuo, kako će zastupnici mjesečno biti informirani o svim aktivnostima na Planu gospodarenja otpadom, a neki će čak sudjelovati u njegovoj izradi. No da se o otpadu treba i mora razmišljati na drugačiji način upozorio je iz „Zagreb je naš“, Tomislav Tomašević slikovito rekavši, kako se godišnje u smeće baci jedna sljemenska žičara sirovina. Zastupnici su prihvatili i izvješće o poslovanju Holdinga za prvih šest mjeseci ove godine. Prema tom izvješću Zagrebački holdingu prvoj polovici godine imao je dobit od 17 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvarena dobit od 149 milijuna kuna. Da brojke iz izvješća pokazuju koliko je stanje u Holdingu alarmantno, upozorio je nestranački Vladimir Ferdelji,  ukazavši na sve veći broj zaposlenih. Na  prijedlog oporbe zagrebački gradski zastupnici danas raspravljaju i o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj  (regionalnoj) samoupravi koji je u javnosti poznatiji kao „lex šerif“. Mišljenje zagrebačkih gradskih zastupnika bit će upućeno Vladi odnosno resornom ministarstvu te nema obvezujući karakter.

VARAŽDIN – Grad Varaždin s inozemnim partnerima provodi EU projekt “Citywalk”  vrijedan  2 milijuna i 380 tisuća eura. Cilj je  uspostavljanje pješački prohodnih gradova u dunavskoj regiji.  Smanjenjem emisije štetnih plinova, razine buke i prometnih zagušenja, te promoviranjem i stvaranjem uvjeta za pješačenje  povećat će se sigurnost prometa, a  istovremeno pridonijeti zdravijoj populaciji. Početna radionica projekta održana je danas, 30. listopada 2017. godine u Varaždinu, a prisustvovao joj je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

KOPRIVNICA – Projekt izgradnje Inkubatora kreativnih industrija krenuo je danas, 30. listopada 2017. godine u Koprivnici. Na prostoru Kampusa izgradit će se nova zgrada od 1.440 metara četvornih s 30 ureda, u kojem će se smjestiti 40 poduzeća u raznim fazama razvoja. Cilj je projektom stvoriti poticajno poslovno okruženje, naglašava direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić dok gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako će novi Inkubator postati središnje mjesto za poduzetnike koji djeluju u području kreativnih industrija te će omogućiti poticanje transfera znanja, internacionalizaciju, razvoj inovacija i umrežavanje domaćih i međunarodnih poduzetnika. Da će upravo Inkubator kreativnih industrija biti temelj za daljnji razvoj malog poduzetništva u Koprivnici, slaže se i pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Kulakowski Kramarić. Ukupna vrijednost projekta je 13,4 milijuna kuna za što je odobreno stopostotno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAGREB  – Izaslanstvo Makedonske pravoslavne crkve, predvođeno mitropolitom Europskim Pimenom danas je, 30. listopada 2017. godine  u zgradi Gradske uprave primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. I ovoga puta potvrđena je izuzetno dobra suradnja Grada Zagreba sa vjerskim zajednicama, pa tako i makedonskom te se među ostalim razgovaralo i o izgradnji makedonske pravoslavne crkve koja bi na Knežiji trebala biti izgrađena do kraja ove godine, rekao je savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za vjerske zajendice Stipe Zeba. Zadovoljan susretom i razgovorom je i metropolit makedonske pravoslavne crkve u Europi Pimen istaknuvši kako će  uređenjem crkve sljedeće godine makedonska nacionalna manjina u Zagrebu imati  svoj dugoočekivani prostor.

VARAŽDIN – Agencija za zaštitu osobnih podataka  organizator je savjetovanja pod nazivom Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka, što je danas, 30. listopada 2017. godine priređeno u županijskoj palači u Varaždinu. Kontinuirana savjetovanja Agencija provodi tijekom cijele 2017. godine s obzirom na to da  dolazi do modernizacije zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka u skladu s uredbom EU parlamenta i vijeća. Savjetovanju koje je izazvalo veliko zanimanje prisustvovao  je i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

ZAGREB – Predsjednicu sportske udruge „Bambi Kids“, Slobodanku Tintor i sedam malih sportašica osvajačica medalja na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u fit kid-u u Pančevu danas, 30. listopada. 2017. godine ugostio je u Gradskoj upravi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kako bi im čestitao na velikom uspjehu. Članice sportske udruge Bambi kids osvojile su četiri zlatna, dva srebrna i jedno brončano svjetsko odličje u fit kidu kompleksnom sportu za dijecu koji kombinira nekoliko elemenata – ples, gimnastiku i akrobacije. Inače, Zagreb će iduće godine u svibnju biti domaćin Europskog prvenstva u fit kidu na kojem se očekuje oko 10 tisuća natjecatelja iz 40-ak zemalja.

ZAGREB – Početku radova na pothodniku između Nacionalne sveučilišne knjižnice i fontana rano jutros prisustvovao je zagrebački graodnačelnik Milan Bandić. Radovi vrijednosti 2,5 milijuna kuna će trajati šest mjeseci, a napravit će se novi ulaz do fontana kraj kontrolne sobe s novim stubištem i inalsidsdtkom rampom, rekao je Ivica Blažun, voditelj Odsjeka za izgradnju komunalne infrasturkture. Time će sada već vizualno prepoznate zagrebačke fontane bit dostupnije svima, a građani Trnja će dobiti još kvalitetniji prostor za šetnju, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci.

ČAKOVEC – Natječaj za dodjelu stipendija studentima za preddiplomske, integrirane i diplomske studije za tekuću akademsku godinu raspisao je Grad Čakovec. Stipendije se dodjeljuju na temelju socijalno-imovinskog statusa i uspjeha u srednjoj školi ili na studiju te rezultatima na učeničkim natjecanjima. Uvjeti natječaja, kao i prijavnica za dodjelu stipendije nalaze se na službenim web stranicama grada Čakovca, a zamolbe se u Upravnom odjelu za društvene, protokolarne i europske poslove primaju do 06. studenog 2017. godien. Gradonačelnik Stjepan Kovač ističe da je u gradskom proračunu potrebno godišnje za tu svrhu izdvojiti oko 2,5 milijuna i da su ta sredstva već planirana i za 2018. godinu. – U prošloj akademskoj godini smo stipendirali 304 studenta i gotovo svi koji su se prijavili, stipendiju su i dobili, kaže Kovač. Za one koji studiraju u Čakovcu stipendija iznosi 300 kuna, za one u Varaždinu 400, a za studente u Zagrebu i ostalim gradovima u Hrvatskoj, kao i inozemstvu 800 kuna mjesečno.

VARAŽDIN – Grad Varaždin s inozemnim partnerima provodi EU projekt “Citywalk” vrijedan 2 milijuna i 380 tisuća eura. Cilj je uspostavljanje pješački prohodnih gradova u dunavskoj regiji. Smanjenjem emisije štetnih plinova, razine buke i prometnih zagušenja, te promoviranjem i stvaranjem uvjeta za pješačenje povećat će se sigurnost prometa, a istovremeno pridonijeti zdravijoj populaciji. Početna radionica projekta održat će se danas  prijepodne u dvorani DVD-a Varaždin, u Trenkovoj ulici u Varaždinu.

ČAKOVEC – Grad Čakovec je u suradnji s Policijskom upravom Međimurskom, raspisao natječaj za obavljanje poslova u čakovečkoj Prometnoj jedinici mladeži. Zainteresirani moraju dostaviti preslike osobne iskaznice i domovnice, i to pismenim putem gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Grada Čakovca, a rok za podnošenje prijava je 3. studenog.

KOPRIVNICA – Udruženje obrtnika Koprivnica povodom 50 godina djelovanja organiziralo je Dan otvorenih vrata. U prizemlju zgrade Udruženja izložene su prigodne fotografije i dokumenti iz povijesti rada. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, čestitajući obljetnicu koprivničkim obrtnicima, naglasio je kako je obrtništvo i u teškim vremenima pokazalo fleksibilnost i efikasnost.

KRAPINA – Povodom predstojećih blagdana Svih Svetih predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, odnosno Ureda državne uprave Krapinsko zagorske županije, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji sa udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, te zagorskim gradovima i općinama obilaze ovih dana grobove stradalih hrvatskih branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a, odajući im počast. U utorak, 31. listopada 2017. godine, od 11,00 sati, spomenuta izaslanstva položit će vijence i zapaliti svijeće i na Gradskom groblju u Krapini, kod križa podignutog u spomen svim poginulima za Hrvatsku. Sveta misa zadušnica u spomen na sve smrtno stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu bit će služena na Dušni dan, 2. studenoga 2017. godine, u crkvi Sv. Nikole u Krapini, s početkom u 10,00 sati.

VELIKA GORICA – Organizacija i stanje sustava civilne zaštite te problematika strukovnog obrazovanja bile su na dnevnom redu sjednice GSV-a Zagrebačke županije održane u Velikoj Gorici. Članovi GSV-a, uz ostalo, dobili su i odgovor na pitanje tko upravlja tzv. atomskim skloništima, čija je gradnja svojevremeno bila i zakonska obveza. O javnim skloništima brigu trebaju voditi jedinice lokalne samouprave, a o skloništima sagrađenima u stambenim zgradama suvlasnici zgrade. Što se tiče strukovnog obrazovanja Zagrebačka županija pomaže strukovne škole na razne načine, među ostalim, i osiguravanjem sredstava za opremanje praktikuma prilikom uvođenja novih nastavnih programa. Tako su ove godine osigurana sredstva za opremanje praktikuma u SŠ Dugo Selo za školovanje računalnih tehničara za strojarstvo i u SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini za školovanje tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.

ZAGREB – I ove godine uvedena je posebna regulacija prometa i organizacija prijevoza putnika uz blagdan Svih Svetih. U zonama groblja na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa. Privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja Mirogoj, Miroševac i Markovo polje, provodi se do četvrtka, 2. studenog 2017. godine. Na sam blagdan,  u srijedu, 1. studenog 2017. godine, u svim ovim zonama biti će na snazi stroži režim ograničenja prometa od 7,30 do 21,00 sat te se uvodi zabrana prometa motornim vozilima osim redovitih autobusnih linija ZET-a, taksi vozila i vozila s posebnom dozvolom Mirogojskom cestom od Remetske ceste do rotora i Alejom Hermana Bollea.

loading