Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.10.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na dnevnom redu 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja se održava u utorak, 30. listopada 2018. godine, su 42 točke. Jedna od točaka koja će zasigurno izazvati najviše rasprave među zastupnicima je prijedlog rebalansa gradskog proračuna prema kojem bi se proračun povećao za oko 330 milijuna kuna te bi iznosio oko 8 milijardi kuna, odnosno oko 9 milijardi i 700 tisuća kuna s proračunskim korisnicima. Na dnevnom redu je i sklapanje nagodbe prema kojoj bi Republika Hrvatska trebala vratiti novac Gradu koji je od 2007. do 2011. godine u državni proračun uplaćivao novac za decentralizirane funkcije, a to nije bio obvezan. Gradski zastupnici raspravljat će i o prijedlogu izmjene Statuta Grada Zagreba prema kojem bi stručnu službu Gradske skupštine odsad trebao postavljati gradonačelnik, a ne zastupnici Gradske skupštine. Bit će riječi i o mjerama poduzetim radi poboljšanja kvalitete zraka u Novom Zagrebu, kao i o namjeri sudjelovanja Grada Zagreba u osnivanju i izgradnji hrvatskog vojnog muzeja.

ČAKOVEC – Svečanost otvorenja novoobnovljenih školskih radionica čakovečke Graditeljske i Tehničke škole održana je u utorak, 30. listopada 2018. godine u Čakovcu. Energetska obnova zgrada ostvarena mahom europskim sredstvima vrijedna sedam milijuna kuna donosi bolje uvjete za rad učenicima,  a škole će ostvariti značajnu uštedu kada je riječ o troškovima za energente. Od ukupno 1400 učenika koliko ih polazi obje škole, gotovo 1000 njih koristit će radionice, što govori o važnosti projekta obnove objekta starog 35 godina ističe Župan Međimurske županije Matija Posavec.

ZAGREB – Dva ugovora o energetskoj obnovi zgrada na području Krapinsko- zagorske županije, za koje će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dodijeliti 2,1 milijun kuna potpisao je i uručio danas, 30. listopada 2018. godine, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Energetski će se obnoviti zgrada Nogometnog kluba Pregrade, Društveni dom Grabrina u Donjoj Stubici i zgrada Sportsko – rekreacijskog centra u Podgori kraj Krapine. Ugovore su preuzeli gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić. Svečanosti je nazočio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

ZAGREB – S ciljem umrežavanja kulturnih institucija, obrazovanja većinskog stanovništva o stradanjima Roma te pružanja pozitivne slike bogatstva romske umjetnosti i kulture u Hrvatskom institutu za povijest je započela konferencija Romska pedagogija za pomirenje u organizaciji Europskog romskog instituta za umjetnost i kulturu i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara. Konferencija je okupila brojne znanstvenike koji rade na unapređenju učenja o romskim žrtvama genocida u II. svjetskom ratu, odnosno njihovog položaja u svim ratovima na jugu Europe. „Iznimno je bitno obrazovanje da bi se znalo što se točno dogodilo kako se takve stvari ne bi više nikada ponovile“, kazala je Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara.

ZAGREB – Popularni Zagreb Film Festival održat će se od 11. do 18. studenog na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kina Europa i Tuškanac, MSU, F22 – Novoj akademijskoj sceni, Narodnom sveučilištu Dubrava te Kulturnom centru Travno, a po prvi puta širi se i diljem Lijepe naše, jer će od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stići u još 15 hrvatskih gradova. ZFF je ove godine okupio više od 100 filmova, a u utrci za Zlatna kolica bit će 11 dugometražnih, 10 kratkometražnih i 10 domaćih kratkih filmova. Organiziran je i cijeli niz popratnih sadržaja i radionica, od čega se posebno ističe novi program – Kino u kinu i Tajkuni, najavio je na press konferenciji ovog utorka, 30. listopada direktor festivala Boris. T. Matić.

KOPRIVNICA – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koprivničko-križevački župan Darko Koren upriličio je u utorak, 30. listopada 2018. godine, prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi iz Koprivničko-križevačke županije. Na ovaj tradicionalni način nagrađeni su darivatelji koji su krv dali sto i više puta, a u Koprivničko-križevačkoj županiji više je od 100 osoba koje su u Klubu 100 koji je u godini za nama dobio novih 12 članova, kaže ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev. U protekloj je godini prikupljeno 8.452 doze krvi te je Koprivničko-križevačka županija već šestu godinu za redom prva u državi po broju stanovnika po darivanju krvi, s prosjekom od 7,3 na stotinu stanovnika, na što je ponosan i župan Darko Koren. Na području Koprivničko-križevačke županije prošle godine je 280 osoba po prvi je puta darivalo krv.

ZAGREB –  Ovog utorka, 30. listopada te od petka 2.studenog do nedjelje 4.studenog  2018. godine od 7,30 do 21,00 sati  uvodi se zabrana prometa motornim vozilima osim redovnih autobusnih linija ZET – a, autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom, Mirogojskom cestom od Remetske ceste do rotora i Alejom Hermana Bollea. U srijedu 31.listopada  uvodi se zabrana prometa motornim vozilima Mirogojskom cestom od Remetske ceste do rotora i Alejom Hermana Bollea, osim redovnih autobusnih linija ZET-a. U četvrtak 1. studenog od 7,30 do 21,00 sati bit će na snazi zabrana prometa u Aleji Hermana Bollea, Mirogojskom od Rockefellerove do Aleje Hermana Bollea, te Remetskom cestom i Kamenitim stolom, za sva vozila osim vozila ZET-a, autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom.

KRAPINA – U sklopu projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije, ukupne vrijednosti 8 milijuna 286 tisuća kuna, između ostalog izvest će se 2 milijuna i 344 tisuće kuna vrijedni radovi na sedam lokacija domova zdravlja. U ambulanti u Gornjoj Stubici i Maču u planu je izgradnja prilaza prilagođenog osobama s invaliditetom, u ambulanti u Mariji Bistrici uređenje dvije odvojene ambulante dentalne medicine, a u Velikom Trgovišću tri odvojena prostora za ordinacije opće medicine, uređenje čekaonice za pacijente sa sanitarnim čvorom te izgradnja rampe za pristup osobama s invaliditetom. U Zlataru se namjeravaju urediti postojeći sanitarni čvorovi te sanitarni čvor za osobe s invaliditetom, u Desiniću je u planu uređenje postojeće ordinacije opće medicine i ambulante za patronažne sestre, a u Mihovljanu uređenje postojeće ambulante opće medicine.

POKUPSKO – Delegacija Zagrebačke županije  je u utorak, 30. listopada 2018. godine, u spomen na sve stradale hrvatske branitelje i civile s područja Zagrebačke županije u Domovinskom ratu, povodom Dana Svih svetih i Dušnog dana, položila vijenac i zapalila lampaše kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko.

KOPRIVNICA – Bogat program pripremljen je za Dan Grada Koprivnice. Tradicionalno povodom Dana grada, koprivnički obrtnici i trgovci građane časte raznim popustima i posebnim ponudama. „Bijela noć“ Koprivnice održat će se ovog petka, 2. studenoga, a pripremljena su brojna iznenađenja, popusti i druge pogodnosti. Program obilježavanja Dana Grada Koprivnice trajat će sve do 16. studenoga. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice, na kojoj će pojedincima, udrugama, institucijama i tvrtkama biti dodijeljene nagrade i priznanja Grada, održat će se u ponedjeljak, 5. studenoga.

loading