Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, u srijedu, 30. listopada u Zagrebu su organizirali međunarodnu B2B konferenciju „Hrvatska -mjesto za inovacije i pametne investicije“. Kroz Inovacijsko vijeće za industriju obrađeno je 5 tematskih cjelina; promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bio ekonomija, zdravlje i kvaliteta života te energija i održiv okoliš, gdje je generirano 300 projektnih ideja za koje je potrebno više od 5 milijardi kuna. – Cilj ove konferencije je omogućiti povezivanje inovativnih tvrtki iz Republike Hrvatske, koje su zainteresirane za pronalazak investitora ili partnera, s investitorima koji traže prilike za suradnju u daljnjem razvoju inovativnih projekata, proizvoda i usluga te onima koji traže priliku za ulaganja u Republici Hrvatskoj – rekao je ministar gospodarstva poduzetništva i obrta, Darko Horvat. Za današnje B2B sastanke prijavljeno je 220 tvrtki.

ZAGREB – S ciljem unapređenja kvalitete življenja, javne i društvene infrastrukture, razvoja konkurentnog i održivog gospodarstva te naprednijeg upravljanja okolišem, prirodom i prostorom u Staroj gradskoj vijećnici održava se 3. Dan Urbane aglomeracije Zagreb koja obuhvaća Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju. Riječ je o devet strateških projekata od zajedničkog interesa čija će se realizacija aplicirati na fondove Europske unije, a to su Integrirani prometni sustav za Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Program Sava, Tračnička veza grad Zagreb – Međunarodna luka Zagreb – Velika Gorica, Greenway – državna biciklistička ruta, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo, Obrtničko poduzetnički strukovni centar, Sveučilišni kampus Borongaj, Newlight – rekonstrukcija i dogradnja sustava javne rasvjete te Žičara Sljeme. „Vodeći računa o kvaliteti života, ali da neke projekte možemo kvalitetnije odraditi zajednički, mi potičemo suradnju sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom“, naglasila je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB – U Gradu Zagrebu je pripremljena dokumentacija vrijednosti 7,8 milijuna kuna za nabavku novih video kamera. Novi sustav videonadzora trebat će potpuno integrirati s postojećim koji se koristi u sklopu prometnog redarstva. Kamere će imati objektiv s optičkim uvećanjem od minimalno 30 puta, opciju podešavanja do 20 individualnih maski koje omogućavaju označavanje područja koja se žele ignorirati u slučaju korištenja videoanalitike, podršku za poboljšanje vidljivosti u uvjetima magle, za bolju stabilizaciju slike, reduciranje šuma, a moći će prepoznati i registarsku oznaku u kadru, pa čak i za vozila koja se kreću brzinom od 180 kilometara na sat. Moći će i mjeriti brzinu te će također imati brojač prometa.

BJELOVAR – Kompletna energetska obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru uskoro kreće u realizaciju, a riječ je o projektu vrijednom 14 milijuna kuna za koji je u tijeku natječaj za izvođača radova. Radovi će omogućiti novi standard življenja i ugodniji boravak za 260 korisnika Doma i 76 zaposlenika. Ujedno je ovaj projekt i najveća investicija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u segmentu energetske obnove, rekao je župan Damir Bajs. Uz temeljitu obnovu Doma za starije, Bjelovarsko-bilogorska županija u partnerstvu sa svojim ustanovama provodi još niz projekata u Bjelovaru, poput izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, energetske obnove bolnice i gradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskoga, a radi se o projektima vrijednim 400 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za izgradnju umirovljeničkog naselja objavio je grad Varaždin. Predmet javnog poziva je iskazivanje interesa potencijalnih investitora za izgradnju umirovljeničkog naselja sa svim popratnim sadržajima, u Sajmišnoj ulici, površine oko 37 tisuća metara četvornih. Cilj ovog javnog poziva je ispitivanje interesa potencijalnih investitora za sudjelovanje u planiranju, razvoju i realizaciji izgradnje umirovljeničkog naselja koje bi zadovoljilo sve potrebe i interese starije populacije kao i osoba s posebnim potrebama kojima je potrebna njega i skrb. Rok je do 20. studenog 2019. godine.

KRAPINA – U okviru projekta Ključ kulture za sve generacije, održana je konstituirajuća sjednica Savjeta za kulturu Grada Krapine. Osnivanje Savjeta jedan je od projektnih zadataka unutar Elementa 1 kojeg je činilo niz edukativnih sadržaja od seminara i radionica do okruglih stolova i tribina kojima je zajednička tema bila sudioničko upravljanje u kulturi. Sjednici su prisustvovali predstavnici raznih udruga s područja Grada Krapine među kojima su bili predstavnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Karlo Kukovačec, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grozdana Pavlović, direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak i ostali. Za predsjednika je izabran Dragan Vidović, a za zamjenicu Ljiljana Duš.

KOPRIVNICA – Treningu „OMG! Youth at the Museums“ održanom na tri lokacije u Španjolskoj prisustvovali su članica i volonterka Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice u sklopu Erasmus+ platforme. Ciljevi ove neformalne edukacije utemeljeni su na razvoju suradnje, sinergije i umrežavanja između muzeja i mladih, razmjeni iskustava među onima koji rade s mladima, poticanju shvaćanja muzeja kao prostora otvorenom mladima i slično. Tijekom pet dana treninga, sudionici su se upoznali s područjima djelovanja 18 sudionika iz Finske, Mađarske, Španjolske, Italije, Grčke, Litve, Belgije, Njemačke, Nizozemske te Hrvatske.

ZAGREB – Sjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova održat će se u srijedu, 30. listopada u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Na dnevnom redu su među ostalim Prijedlog plana rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije za 2020. godinu te dogovor oko realizacije planskih aktivnosti utvrđenih Planom rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije za 2020. godinu.

ČAKOVEC – S ciljem promoviranja mladog vina građanima Čakovca, na središnjem gradskom trgu, 8. i 9. studenog bit će održana manifestacija „Mlado Međimurje – Martinje u Čakovcu“ koja je ove srijede, 30. listopada 2019. godine predstavljena na konferenciji za medije. Posjetitelji će tako imati priliku kušati mlada vina 10 međimurskih vinara, koji su prošle godine i pokrenuli ovo događanje, a ove godine organizaciji se priključio i Grad Čakovec te gradska Turistička zajednica. Također, uz mlada vina, pripremljena je i bogata gastro ponuda. Na konferenciji su govorili gradonačelnik Stjepan Kovač, pomoćnica direktora Turističkog ureda Boška Ban Vlahek i u ime vinara Tea Dvanaeščak Vuković. – Vjerujem da će ova manifestacija biti dobro prihvaćena od strane naših građana – istaknuo je gradonačelnik Kovač. Inače, manifestacija će, u dva dana trajanja početi u 10,00 te trajati sve do kasnih noćnih sati.

loading