Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 30.11.-01.12.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U subotu 30. studenog 2019. godine, ispred Festivalske dvorane u Krapini zapaljena je prva adventska svijeća i time je označen početak brojnih događanja koja nas kroz Advent očekuju u Krapini. U organizaciji programa paljenja prve adventske svijeće sudjelovali su Turistička zajednica grada Krapine, Grad Krapina, Župa sv. Nikole biskupa, Pučko otvoreno učilište Krapina, Odred izviđača Hrvatsko zagorje Krapina, Udruga “Hrvatska žena” Krapina i Krakom, a svojim nastupom program su uveličali Zbor “Iskrice”, Zbor “Bolji svijet” i Zbor Udruge umirovjenika Krapina “Gajev spomenek”.

ZAGREB – Paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu, otvaranjem Ledenog parka s klizalištem na Tomislavcu te tradicionalnim programom na Zrinjevcu započeo je Advent u Zagrebu. Glavne odrednice ovogodišnjeg, najbogatijeg do sada, adventa su Orašar i hrvatska baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe s invaliditetom. „Orašar je globalni simbol Božića i on ove godine poziva sve u Zagreb da se vesele i da uživaju u ovom čarobnom mjesecu“, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačke Turističke zajednice. Uz tradicionalne lokacije na Trgu bana Jelačića, Zrinjevcu, Strossmayerovom trgu, Tomislavcu i Europskom trgu Zagrebački advent bogate zabavne sadržaje nudi na Trgu Ante Starčevića na kojem je organiziran prvi održivi Advent – RECI Božić, u Zoološkom vrtu je Polarni Advent, ponovno je omogućen obilazak Vile Prekrižje, a program je organiziran i u Kinu Tuškanac i Tunelu Grič. „Tri godine smo pokorili Europu i sada smo najbolji na svijetu. Svake godine pobjeđujemo sebe i dižemo letvicu“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Advent u Zagrebu trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 07. siječnja 2020. godine.

HUM NA SUTLI – U nedjelju, 1. prosinca 2019. godine u Humu na Sutli počela je 16. županijska manifestacija „Advent u Zagorju“, uz paljenje prve županijske adventske svijeće u humskoj kino dvorani. Adventsku svijeću upalili su Anita Miklaužić, onkološka pacijentica iz Pregrade te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

KRAPINA – U petak 29. studenoga 2019. godine u Maloj dvorani POU Krapina održan je godišnji koncert KUD-a Ilirci i Dječjeg zbora Ilirčeki. Pred prepunom dvoranom posjetitelji su uživali s raspjevanim “Ilircima”, “Ilirčekima” i njihovim gostima Klapom Kmeti, Miljenkom Golubom i Ivom Ranogajec Inkret.

ZAGREB – Nakon 4.000 odsviranih koncerata na svim kontinentima i 60 objavljenih diskografskih izdanja, veliko slavlje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, povodom 100. obljetnice djelovanja, održali su Zagrebački solisti u subotu, 30. studenog. Trenutnoj postavi koju čine violinisti Martin Krpan, Davor i Hrvoje Philips te violončelist Martin Jordan na pozornici su se pridružili posebni gosti, istaknuti mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.Za slavljenički su program odabrali povijesno putovanje različitim glazbenim epohama uz djela Ravela, Boccherinija, Elgara i Brittena, uz jednu istinsku poslasticu – premijerno izvođenje Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića.

MARIJA BISTRICA – Advent u Mariji Bistrici, manifestacija koja je ove godine doživjela svoje deveto izdanje, počela je, uz koncert i paljenje lampica na velikoj božićnoj jelki na središnjem bistričkom trgu, u subotu, 30. studenog 2019. godine, i traje čitav prosinac. Četiri tematska vikenda, Noć svjetla i tradicionalni doček Nove godine u podne, samo su dio bogate ponude ovogodišnjeg Adventa u Mariji Bistrici, a program je ove godine proširen i na petke. Tradicionalno, nedjeljama će se paliti adventske svijeće na velikom vijencu na središnjem marijabistričkom trgu. Za goste iz Zagreba organiziran je besplatan prijevoz ZET-om iz Zagreba. Polazak je u 9,00 sati s Glavnog kolodvora, a povratak u 16,00 sati.

ČAKOVEC – Premijera predstave “Dok te nije bilo“ održat će se u nedjelju, 1. prosinca u Centru za kulturu Čakovec na Kazališnoj tribini za djecu i mlade „Cukorek”. Ovu igrano lutkarsku predstavu odigrat će Kazališna družina Pinklec – Dramski studio Dada. Režiju i dramaturgiju potpisuje Davor Dokleja. Likovno oblikovanje (lutke, scenografija i kostimi) osmislila je Jelena Dokleja. Autor glazbe je Igor Baksa, a u predstavi igraju Asja Vidović, Jakov Feher, Matej Žerjav, Eva Marciuš, Nika Šarić, David Šafarić, Mara Barbić i Helena Židov. Predstava u trajanju od 40 minuta preporučuje se djeci vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole.

ZAPREŠIĆ – Bogat program u vrijeme Došašća i ove godine organiziran je u Zaprešiću. Tako će na Trgu Ivana Pavla II. u nedjelju 1. prosinca od 17,00 sati biti otvoreno Klizalište “Ledena bajka”, a klizanje je povodom otvorenja besplatno. Paljenje prve adventske svijeće organizira Zavičajno ekološko društvo Zaprešić, uz božićne pjesme i recitacije učenika OŠ Antuna Augustinčića na Trgu Ivana Pavla II. u nedjelju od 18,00 sati.

BJELOVAR – Od subote, 30. studenoga 2019. godine, središte Bjelovara je pretvoreno u najljepšu zimsko-blagdansku priču. Na prostoru bjelovarskog Korza i središnjeg parka održat će se razni programi u sklopu manifestacije „Advent u Bjelovaru“. Postavljeno je klizalište i brojne adventske kućice koje nude razne programe i usluge. Manifestacija „Advent u Bjelovaru“ trajat će do 12. siječnja naredne godine.

LEPOGLAVA – Bogat program obilježavanja Dana grada Lepoglave počeo je u nedjelju, 1. prosinca 2019. godine paljenjem prve adventske svijeće ispred crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Obilježavanje završava 26. prosinca, kroz mjesec dana donosi brojna događanja iz kulture i sporta, a podijelit će se i prigodni darovi roditeljima novorođene djece te primopredaja novog vatrogasnog vozila DVD-u Lepoglava.

NOVI MAROF – Građani Novog Marofa imali su priliku sudjelovati na bogatom programu na manifestaciji Mali Advent u Marofu koji je počeo u subotu, 30. studenog 2019. godine u Kulturnom centru Ivan Rabuzin. Za djecu je prikazana kazališna predstava „ Larina Božićna priča“, a uz nastup Zbora Kraljice Mira zapaljena je i prva adventska svijeća, dok je za sve romantične duše prikazan romantični igrani film „Last Christmas“.

PUŠĆA – 16. Poljoprivredni božićni sajam i 1. Festival vina Općine Pušća održan je u subotu, 30. studenog u šatoru na igralištu OŠ „Pušća“. Na sajmu su sudjelovali izlagači iz zaprešićkog kraja, Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

loading