Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.11.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Čakovcu je prijem za članove Saveza osoba s invaliditetom Međimurske županije upriličio međimurski župan Matija Posavec. Međimurska županija ove je godine, uz redovno financiranje svih udruga udruženih u Savez, pomogla i financijski podržala i pojedinačne trogodišnje projekte, kroz koje se nastoji povući europska sredstva u svrhu rehabilitacije članova i njihovo uključenje u zajednicu – istaknuo je Posavec. Dvadesetak članova Saveza na prijemu u županiji predvodila je predsjednica Marija Ciglar, koja je tom prilikom zahvalila na podršci koju su imali u ovoj godini. Međimurski Savez će ovaj Međunarodni dan obilježiti i koncertom pod nazivom „Glazba koja osvaja“, a koji će biti održan u nedjelju, 03. prosinca 2017. godine, s početkom u 16,00 sati u Katoličkom domu, pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Nastupat će djeca i mladi članovi međimurske Udruge slijepih, vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb i violinistica Ana Labazan Brajša, a sva prikupljena sredstva od prodaje ulaznica iskoristit će se za aktivnosti djece, članova Udruge.

ZABOK – Deficitarni bravari, stolari, CNC operateri, učenici koji žive u teškim socijalnim prilikama i talentirani učenici, njih 60-ero dobilo je stipendije Krapinsko-zagorske županije. Ugovore su, zajedno s roditeljima, potpisali u petak, 30. studenog 2017. godine u zabočkoj Gimnaziji A.G.Matoša, gdje im je, uz ostale uzvanike, čestitao župan Željko Kolar, posebno ističući zadovoljstvo što su ove godine prvi put stipendije dodijeljene svim učenicima, a ima ih 19, koji su upisali  deficitarna zanimanja. Za stipendije srednjoškolaca u proračunu je osigurano 480.000 kuna, a zajedno sa studentskima 1,3 milijun kuna. – Prema podacima Ministarstva obrazovanja i znanost i Ministarstva financija po udjelu stipendija u proračunu treća smo županija u Hrvatskoj, a sa 45% posto izdvajanja za obrazovanje daleko smo od prosjeka koji je u Hrvatskoj 37% – istaknuo je župan Kolar i dodao, kako će sve povećanje proračuna za 2018. godinu od 4%  usmjeriti u obrazovanje. – Da se upisalo i više od 19 učenika u deficitarna zanimanja svi bi dobili stipendije – istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i potpredsjednik HOB-a Davor Pleško i zahvalio županu Kolaru što se iz županijskog proračuna toliko izdvaja i za obrtnička deficitarna zanimanja, a Komora sa svoje strane senzibilizira učenike da ih upisuju.

ZAGREB – Proračun težak 9 milijardi 338 milijuna i 310 tisuća kuna središnja je tema današnje sjednice zagrebačke gradske Skupštine. Proračun će se najviše puniti preko poreza i prireza dok će se najvećim dijelom izdvajati za plače zaposlenih te za realizaciju svih socijalnih prava građana kao i za demografsku obnovu, rekla je, predstavljajući proračun pročelnica ureda za financije Vjera Salopek. Najveći udjel u proračunu ima ured za obrazovanje, zatim ured za prostorno uređenje i graditeljstvo, ured za gospodarstvo te mjesna samouprava. Ova četiri ureda, kako je zaključila Salopek, povlače 70% proračunskih sredstava. Tako predložen proračun podržat će Neovisni za Hrvatsku ukoliko se prihvate njihovi amandmani. Krešimir Kartelo pri tome je naveo za njih dva važna projekta – vertikalno povezivanje grada i sanaciju vodoopskrbne mreže. Za kapitalne projekte u godini koja dolazi bit će izdvojeno 750 milijuna kuna, a i dalje prioritet ostaje žicara, rotor i radnička. No da su to reciklirani projekti rekao je Rajko Ostojić. S gradskim SDP-ovcima slažu se u Lijevom bloku. Njihov Tomislav Tomašević komentirajući rekao je kako je proračun nerealan, nerazvojni, postizborni, nedovoljno transparentan i nedovoljno participativan. Da je riječ o salonskom – uljepšanom proračunu rekla je nezavisna Sandra Švaljek istaknuvši kako će se vrlo brzo vidjeti da prihodi nisu realno planirani. Upravo zato, nastavila je Švaljek, Zagreb se treba okrenuti EU fondovima i konkretnim projektima.

ZAGREB – Konferencija na temu  „Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju“ održava se ovog četvrtka, 30. studenog u Zagrebu. Zagrebačka županija unazad nekoliko godina krenula je ka digitalizaciji i razvoju širokopojasnog interneta te je donesena Strategija razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije koja bi do 2023. godine stvorila uvjete za pametnu županiju. Tri su preduvjeta za razvoj pametne županije,  razvoj infrastrukture te podizanje kvalitete života građana kroz unapređenje rada javne uprave korištenjem IKT te povećanje konkurentnosti gospodarstva i razvoj poduzetništva, istaknuo je župan Stjepan Kožić.Ovom prilikom dodijeljena su i priznanja zlatnim inovatorima s područja Zagrebačke županije i to učenicima Josipu Orozu, Lovri Stipanoviću, Martinu Sokoliću i mentoru Ivanu Vlainiću iz Srednje strukovne škole Samobor za 3D znanstvenu podmornicu te za pametni električni bicikl Ivanu Golubiću iz Pisarovine.

ZAGREB – Međunarodni sajam investicijskih projekata REXPO 2017., kojem je medijski partner Radio Kaj, bit će održan u Zagrebu ovog četvrtka i petka, 30. studenog i 1.prosinca 2017. godine. Na sajmu će se predstaviti brojni investitori, izvođači, projektanti, banke, investicijski fondovi , hotelijeri kao i svi zainteresirani za realizaciju javnih i privatnih investicijskih projekata. U sklopu sajma organizirane su prezentacije i paneli koji će obuhvatiti aktualne teme iz industrije i raznih gospodarskih područja s naglaskom na investicijski sektor.

TURNIŠĆE – Počela je obnova državne ceste D24 na dionici između Zlatar Bistrice i Konjščine. Trenutno se radovi odvijaju kod Turnišća gdje se promet odvija uz regulaciju semaforima. Cesta se rekonstruira u dužini 8750 metara, a vrijednost radova iznosi oko 39 milijuna. Gradit će se i nogostupi, biciklističke i pješačke staze, a u sam trup ceste treba ugraditi 100 tisuća kubika kamenog materijala te 55 000 tona asfalta. Rok za završetak radova je 14 mjeseci.

GORIČAN – U međimurskoj općini Goričan uskoro se očekuje završetak projekta izgradnje školske dvorane. Radove na završnoj fazi projekta vrijedne 6,2 milijuna kuna, obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Za nastavak radova potrebna su dodatna sredstva i to još ove godine, pa je međimurski župan obećao kako će Županija osigurati pola milijuna kuna. Ravnatelj škole Zlatko Varošanec je također najavio da se u suradnji s Međimurskom županijom sprema prijava na natječaj za energetsku obnovu cijele školske zgrade.

ZAGREB – U Gradu Zagrebu u tijeku su posljednje pripreme za novu adventsku avanturu u kojoj se već dvije godine za redom Zagreb pokazao najboljim. Prema onome što se vidi na ulicama grada, Zagreb ne odustaje od osvajanja nove titule najboljeg božićnog sajma. Tako su crvene kućice postavljene na Gornjem Gradu kod A.G. Matoša, gdje će brojni ‘street-style’ glazbenici svake večeri od 18,00 do 20,00 sati uveseljavati prolaznike. Kućice su postavljene i na platou kod zvonika Zagrebačke katedrale. Za ljubitelje fotografije, bit će postavljen okvir ‘najljepša adventska fotografija’. Priča s Griča – Advent na Vranicanijevoj poljani još je jedna bajkovita adventska lokacija na Gornjem gradu, smještena između kule Lotrščak i zgrade DHMZ-a. Tu su i druge već uobičajene lokacije Tomislavca, Zrinjevca te središnjeg i Europskog trga, a sve počinje već ovog prvog adventskog vikenda.

ZAGREB – Prijedlog liste za dodjelu stipendija Zagrebačke županije dostupan je na županijskoj mrežnoj stranici te na oglasnim pločama gradova i općina, a svaki kandidat može podnijeti pismeni prigovor na listu, zaključno s utorkom, 5. prosinca 2017. godine. Prigovor se dostavlja isključivo u pisanom obliku na adresu Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Inače, prema Odluci Župana o raspisivanju natječaja dodijelit će se 30 stipendija za učenike i 20 stipendija za studente.

KRIŽEVCI – Sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola s područja Križevaca održali su gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Razgovaralo se o organizaciji smotre „Lidrano“ te je dogovoreno kako će ju zajednički organizirati osnovne škole Ljudevita Modeca i Vladimira Nazora, a bilo je riječi i  o prednostima dualnog obrazovanja, mogućnostima gradnje Centra kompetencija kao i o upisima u srednje škole.

VARAŽDIN – Predstavljanje knjige „ Vizionarske misli“ Nikole Tesle,  bit će priređeno večeras, 30. studenog 2017. godine s početkom u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu. U knjizi su objedinjene autentične misli Nikole Tesle o najrazličitijim temama: njegovim pronalascima i znanstvenim spoznajama, budućnosti, idejama i neostvarenim zamislima. Tesline rečenice prevedene su iz mnogobrojnih autoriziranih izvornih članaka i intervjua na engleskom jeziku koje je za života objavio. Tekstove je  izabrao, preveo s engleskoga i priredio Denis Peričić, koji će večeras, uz svog gosta Krešimira Mišaka i predstaviti knjigu.

loading