Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.11.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U posljednje vrijeme bogatim sadržajima i programima atrij Županijske palače u Varaždinu privlači sve više posjetitelja, a osobito zanimljivo bit će u sklopu programa „ Advent u atriju Županijske palače“. Program su danas, 30. studenog, najavili predsjednica i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević i Miran Bojanić Morandini, te predsjednik Vijeća učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije Rok Čepin. Županijska palača u Varaždinu, već je poprimila svoje blagdansko ruho te je, kao i prošle godine, pretvorena u veliki Adventski kalendar s još ljepšim, ovoga puta zimskim, motivima, rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini. Ono što će zasigurno privlačiti posjetitelje jesu  zanimljivi sadržaji koji počinju 1. prosinca, od 10,00 sati. U skladu s nastojanjem stjecanja prestižnog statusa Županija- prijatelj djece, prvi dan je posvećen djeci i mladima, naglasila je predsjednica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević. Valja izdvojiti i podjelu humanitarne sarme kao i izložbu „Bijeli Božić“, s radovima florista iz cijele Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani.

ZAGREB – Ove subote 1. prosinca počinje već tradicionalni, tri godine uzastopce nagrađivani kao najbolji u Europi, Advent u Zagrebu. Ove godine advent je posvećen Ivani Brlić Mažuranić pa će tako ukrasi i događanja na tradicionalnim lokacijama poput Trga bana Jelačića, Europskog trga, Zrinjevca, Ledenog parka i Štrosa biti inspirirani likom i djelom poznate spisateljice, a bit će tu i klizalište na Tomislavcu, brojni koncerti, radionice, izložbe, bogate gastronomske ponude kao i kružne vožnje novim elektro-vozilima u gradskom središtu te besplatan javni prijevoz od petka od 12:00 sati pa sve do nedjelje u ponoć. Kako je naglasio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ove nas godine očekuje najbolje izdanje manifestacije Advent u Zagrebu. „Mi u Zagrebu dižemo letvicu i ne zadovoljavamo se prosječnim“, kazao je Bandić. Advent u Zagrebu traje do 6. siječnja 2019. godine, a kako se očekuje veliki broj posjetitelja samog središta Zagreba od subote, 1. prosinca, do nedjelje, 6. siječnja, tramvajski promet između Trga bana Josipa Jelačića i Glavnog kolodvora bit će obustavljen petkom, subotom i nedjeljom od 18,00 do 23,00 sata.

KRAPINA/ZAGREB – Direktna autobusna linija Krapina – Zagreb, koja je posljednjih mjeseci ugašena zbog nerentabilnosti, na radost putnika ponovno kreće od ponedjeljka 03. prosinca 2018. godine, zahvaljujući angažmanu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Polazak iz Krapine je u 6,30 sati, a povratak u 16,30 sati s Autobusnog kolodvora Zagrebu, a u ponedjeljak u tom će se autobusu, kao što je obećao za nedavnog posjeta Radoboju, voziti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, saborska zastupnica Marija Puh, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te načelnik Radoboja Anđelko Topolovec. Također, za vrijeme održavanja Adventa u Zagrebu vozit će posebna, besplatna, linija subotama i nedjeljama koja kreće u 15,00 sati iz Krapine, a povratak je sa zagrebačkog Autobusnog kolodvora u 21,00 sat.

KRAPINA – Press konferenciju na temu državnog proračuna za 2019. godinu sa osvrtom na problematiku Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, financiranje brdsko-planinskih područja te niz drugih tema u Krapini su  danas, 30.11.2018.. godine održali povjerenik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti za Krapinsko-zagorsku županiju Anđelko Topolovec, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović,  saborska zastupnica Marija Puh te zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.  Svi su složni oko toga da je u državnom Proračunu učinjen veliki iskorak za Krapinsko-zagorsku županiju. – Kroz državni proračun za narednu godinu osigurana sredstva za projekte za koje su se zajednički zalagali, odnosno kontinuitet realizacije svih strateških projekata, velike daljnje investicije u infrastrukturu i niz operativnih programa i mjera po različitim ministarstvima, ističe Žarko Tušek. – Bez obzira na stranačku pripadnost, treba biti jedinstven i složan kad su u pitanju interesi kraja iz kojeg dolazimo, naglašava Marija Puh te ističe kako je podrška Veleučilištu, kao i povećanje sredstava za brdsko-planinska područja dokaz da se samo zajedničkim angažmanom može uspjeti. Odluku o sufinanciranju Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina u 2019. godini od strane Republike Hrvatske, pozdravio je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koji ističe kako će se osnivačka prava Veleučilišta prenijeti na Državu, a bit će, po prvi puta, omogućeno da određena kvota studenata ima besplatno studiranje, što je najveći su benefit ove priče. Anđelko Topolovec osvrnuo se na problematiku besplatnih udžbenika i odluku da sva djeca u RH dobiju besplatne knjige te zakon o brdsko – planinskim prostorima za koja je ove godine bilo osigurano 15 milijuna kuna, a sada će biti 40 milijuna.

JASTREBARSKO – Ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom gdje je u tijeku energetska obnova zgrade ovog petka, 30. studenog 2018. godine je obišao župan Stjepan Kožić. Ukupna vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva iz EU fondova milijun i 850 tisuća kuna dok je 650 tisuća kuna osigurano iz županijskog proračuna. Ovime će se dobiti značajne uštede na energentima i to 60% na grijanju te 46% na električnoj energiji, istaknuo je župana Kožić.Ove godine Zagrebačka županije ugovorila je energetsku obnovu tri ispostave županijskog Doma zdravlja, uz ovu u Jastrebarskom, to su još ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu i Zaprešiću. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 9,2 milijuna kuna od čega je 4,8 bespovratnih sredstva iz Eu fondova, a ostali dio novca iz županijskog proračuna.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „RegionArts“ danas, u petak, 30. studenoga 2018. godine, u Koprivnici je održan prvi sastanak dionika projekta koji je financiran sredstvima INTERREG EUROPE programa. U ovom petogodišnjem projektu sudjeluje osam partnera iz sedam zemalja, a vodeći partner je Portugal, pojašnjava Mateja Horvat iz Koprivničkog poduzetnika i naglašava kako je cilj okupiti umjetnike, mlade kreativce i udruge s područja Koprivnice i ICT poduzeća te tako pokušati utjecati na spajanje, dosad u Hrvatskoj, nespojivog. Takvih inovativnih poduzetnika nedostaje u Hrvatskoj, a Grad Koprivnica želi biti inicijator ovakvih projekata. Osim gradnje Inkubatora kreativnih industrija, ovo je prvi takav kreativni projekt kojeg Inkubator provodi, ističe zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te dodaje kako je ta grana poduzetništva iznimno zanimljiva i u porastu. Projekt je vrijedan 1,6 milijuna eura, a proračun Koprivničkog poduzetnika je 500 tisuća eura.

ZAGREB – Međunarodni klub žena Zagreb organizira već tradicionalni Božićni sajam u prostoru Zagrebačkog Velesajma. Ovaj jubilarni, dvadeset i peti po redu sajam održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske ove nedjelje, 2. prosinca od 11 do 16 sati. Preko 45 predstavništva stranih država u Republici Hrvatskoj će predstaviti autohtona jela svojih država. Cjelokupno događanje biti će obogaćeno međunarodnom glazbom te spektakularnim nastupima u tradicionalnim nošnjama. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a svrha je u prikupljanje sredstava koja su ove godine namijenjena Centru za palijativnu skrb u Zagrebu. Inače, Međunarodni klub žena  je nevladina, neprofitna udruga za žene svih nacionalnosti koje borave u Hrvatskoj te ima više od 250 članica iz 50 različitih zemalja, a jedan od ključnih ciljeva kluba jest prikupljanje sredstava za grupe i ustanove u Hrvatskoj koje djeluju za dobrobit žena i djece.

KOPRIVNICA – Vijećnici Gradskog vijeća Grada Koprivnice okupit će se u petak, 30. studenog 2018. godine na 13. sjednici za koju je predsjednik Vijeća Ivan Pal predvidio dnevni red s 26 točaka. Najvažnija točka dnevnog reda je donošenje Proračuna Grada Koprivnice za 2019. koji je planiran u iznosu od 208,5 milijuna kuna. Prema prijedlogu, u narednoj godini pripremat će se dokumentacija za gradnju nove Osnovne škole Podolice i sportske dvorane u Osnovnoj školi Đuro Ester, pripremat će se rekonstrukcija Zrinskog trga, završit će se brojni europski projekti kao i započeti neki novi, asfaltirat će se ulice koje još nemaju asfalt, ulagat će se u Dječji vrtić Tratinčica kao i rekonstruirati Područna škola Vinica. U novom proračunu osigurana su sredstva i za učenike i studente, umirovljenike, kulturu i sport, ali i za dodatno poticanje gospodarstva.

ČAKOVEC – Bogat program manifestacije „Advent u gradu Zrinskih“, počinje sutra, 1. prosinca, paljenjem prve adventske svijeće kod crkve sv. Nikole te brojnih lampica i dekoracija diljem grada. Manifestacija traje zaključno do Badnjaka, a za Čakovčane i posjetitelje, uz ostalo, priređene se vožnje turističkim vlakićem i kočijama, Bijela čarolija u Centru za kulturu, Božićna bajka kućice djeda Božičnjaka, predstave i koncerti, a novost je Grad anđela, pored crkve te grijani šator na Trgu Republike gdje će se odvijati Adventski sajam uz 50-tak izlagača. Neće izostati ni brojni duhovni sadržaji u crkvi sv. Nikole Biskupa i sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu.

VARAŽDIN – Praizvedba mjuzikla Ivana Josipa Skendera i Marijane Nole “Glazba srca mog”, nastalog u koprodukciji Glazbene škole u Varaždinu i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održat će se u petak, 30.studenog 2018. Godine u 19,30 sati u varaždinskom HNK. Mjuzikl je nastao kao poklon Školi povodom njene obljetnice i djelo je bivšeg učenika Ivana Josipa Skendera, eminentnog mladog skladatelja i dirigenta. Mladi su glazbenici školske klupe zamijenili kazališnim daskama te se spremno prihvatili izazova koji im je otvorio vrata u jedan potpuno novi svijet. Nakon premijere, izvedbe mjuzikla “Glazba srca mog” su 1., 2., 3. i 4. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu, u Varaždinu s početkom u 18,00 sati.

loading