Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečanost otvaranja nove rađaonice Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh održana je ovog ponedjeljka, 30. prosinca 2019. godine. Tako je ova zagrebačka bolnica dobila suvremeno opremljeno rodilište sa šest prostora za rađanje, novoopremljenu operacijsku salu i sve ostale novo uređene prateće sadržaje.  Za radove na rekonstrukciji i adaptaciji prostora Kliničke bolnice Sveti Duh uloženo je ukupno 4.423.475 kuna. – Ovo je najljepše što smo mogli učiniti povodom 60 obljetnice rodilišta u KB Sveti Duh, a svim zaposlenicima i vrijednim liječnicima, primaljama i ostalom osoblju želim što više rada kako bi imali što više djece u Zagrebu i Hrvatskoj – istaknuo  je otvarajući rađaonu zajedno s ministrom zdravstava Milanom Kujundžićem zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Inače, u ovoj bolnici zadnjih deset godina prosječno se godišnje rađa oko 3000 novorođenčadi.

ZAGREB – Svjetski skijaški kup Snow Queen Trophy 2020. koji će bit održan na sljemenskom Crvenom spustu u subotu i nedjelju, 4. i 5. siječnja 2020. godine predstavljen je na konferenciji za novinare ovog ponedjeljka, 30. prosinca u Zagrebu. Prodaja ulaznice za skijaški spektakl na Sljemenu – Snježna kraljica 2020. je u tijeku, a  natjecanje najboljih svjetskih slalomašica bit će održano u subotu, 4. siječnja s početkom prve vožnje u 13. a druge u 16,15 sati. Slalom za muškarce na rasporedu je u nedjelju, 5. siječnja s početkom prve vožnje u 14,15, a druge u 17,40 sati. – Staza je prošla inspekciju, a mi smo od jučer još radili na njenoj  pripremljenosti tako da će do sljedećeg vikenda bez obzira na vremenske prilike biti spremna za vrhunski nastup najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša – istaknuo je rukovoditelj skijaških staza i terena Sljeme Igor Žiljak i drugi. Na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, direktor i predsjednik Organizacijskog odbora SQT Vedran Pavlek i Miho Glavić, hrvatski A reprezentativci Istok Rodeš, Matej Vidović i Elias Kolega, direktor natjecanja Reno Fleiss itd.

ZAGREB – Četiri dodatka Kolektivnim ugovorima između gradonačelnika Grada Zagreba i sindikata potpisani su ovog ponedjeljka, 30. prosinca 2019. godine u zgradi Gradske uprave. Pregovaranjem je dogovoren rast osnovice za 2,9% za ukupno 11.524 zaposlenika u ovim djelatnostima. Tako je osnovica za službenike 5.431 kunu, za vatrogasce 4.235, za vrtiće 4.272 i za kulturnjake 4.186 kuna. Dogovorena je i isplata regresa te božicnice svaka po 1.250 kuna kao i jubilarne nagrade u visini neporezivog dijela. – Ovo je prvi dio utakmice, jer već nakon novogodišnjih blagdana u prvom kvartalu 2020. gdoine očekuje nas pregovaranje oko novih Kolektivnih ugovora, a ovime na najbolji način pokazujemo koliko je bitan socijalni dijalog te kako smo jedan od najvećih poslodavaca u ovom dijelu Europe. Naglasio je gradonačelnik Bandić.Uz gradonačelnika Milana Bandića dodatke kolektivnim ugovorima potpisali su Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske i Vlado Korbar, SDLSN RH – povjerenik Podružnice Gradske uprave Grada Zagreba zatim Ivica Trubić, predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi i Danijela Petaros Globan, predsjednica Nezavisnog sindikata knjižničara Hrvatske,  Božena Strugar, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te Ivo Stakić, Sindikat vatrogasaca Grada Zagreba i Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske i Dražen Pavlić, SDLSN RH – povjerenik Podružnice profesionalnih vatrogasaca JVP Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – Tradicionalan prijem za predstavnike medija upriličio je ovog ponedjeljka, 30. prosinca 2019. godine, u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici župan Darko Koren sa suradnicima. Prijem je bila prilika za podsjećanje na učinjeno u ovoj kao i za najavu važnijih projekata koji će se realizirati u idućoj godini, a ujedno je koprivničko-križevački župan Darko Koren zahvalio predstavnicima medija na praćenju rada te naglasio kako vjeruje da će se korektna suradnja nastaviti i u 2020. godini, na što se nadovezao i predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar. Prilikom današnjeg prijema župan Darko Koren podsjetio je kako je 2019. godine bila godina ulaganja u zdravstvo, dok će naredna godina biti godina ulaganja u školstvo.

ZAGREB – Grad Zagreb je i tijekom 2019. provodio niz mjera i aktivnosti koje su bile usmjerene na stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja radi stvaranja uvjeta za daljnji rast i razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva te rast zaposlenosti. Utvrđena je Lista korisnika za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge te je popis korisnika s iznosima potpore objavljen na web stranici. Potpore u ukupnom iznosu od 1.135.010 kuna odobrene su za 4 društvena, odnosno socijalna projekta. Najniži iznos odobrene potpore po pojedinom projektu je 220.444 kuna dok je najviši 350.000 kuna. Potpore su namijenjene za troškove uređenja i zakupa poslovnog prostora, nabavu opreme, alata, inventara, repromaterijala, promociju, marketing te plaće.

BJELOVAR – Ugovor s izvođačem radova nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, vrijedan 272 milijuna kuna, potpisao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch. Najveći je to i najvrjedniji objekt u zdravstvu u izgradnji u Hrvatskoj. Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogući te objedinjenje svih kirurških djelatnosti i modernu novu dnevnu bolnicu te poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj bolnici.

ZAGREB – Središće dobiva osnovnu školu koja s nastavom počinje od siječnja, odnosno drugog polugodišta nastavne godine. Ondje će se preseliti učenici iz Osnovne škole Ive Andrića u Sopotu te škola Zapruđe. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže da je puni kapacitet nove škole u Središću 460 učenika, a za početak će ih biti 200-tinjak. Istaknuo je i da će nova škola Središće odmah imati produženi boravak.

ČAKOVEC – S 88 novih stipendista, danas je u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca upriličeno Javno potpisivanje Ugovora o dodjeli novčanih potpora studentima. Ugovore sa studentima koji su ostvarili pravo na izravnu dodjelu novčane potpore te studentima koji su ostvarili najviše bodova na rang listama za dodjelu novčane potpore Grada Čakovca potpisao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Grad Čakovec u ovom trenutku ima 300 stipendista,  a stipendije dodjeljuje za deficitarna zanimanja, zatim po kriteriju izvrsnosti te u suradnji s gospodarstvom, podsjetio je gradonačelnik Kovač. Inače, visina stipendija za studente koji studiraju u Čakovcu je 400 kuna, za studente sa studijem u Varaždinu 500, a za studente koji studiraju u drugim gradovima i inozemstvu 900 kuna. Inače, program dodjele stipendija Grad Čakovec provodi od 2000. godine. Kroz taj period je odobreno 2065 stipendija, odnosno iz gradskog proračuna dodijeljeno 35 milijuna kuna.

ZABOK – Ansamblu Zabok ponovno je, nakon 2013. godine, ove subote 28. prosinca 2019. godine, dodijeljen Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Na subotnjem koncertu je izvedeno 9 folklornih koreografija, tri koreografije plesnih parova i jedna vokalna točka s dvije pjesme te prezentiran folklor svih četiriju hrvatskih plesnih područja. Umjetnička voditeljica Ansambla Zabok Senka Jurina izjavila je, kako je ovo je kruna njihovog rada i pravi pokazatelj kako se trud, rad i ljubav prema folklornom izričaju okrune na najbolji mogući način. Inače, uz Ansambl Zabok, Certifikat imaju i Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat.

KOPRIVNICA – Povodom blagdana, koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe posjetio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Župan Koren prigodnim se riječima obratio djelatnicima i štićenicima Doma, zahvalivši im na suradnji koja traje već dugi niz godine te napomenuo kako će se vrhunska kvaliteta usluge Doma, koji je među najboljima u Hrvatskoj, nastaviti i u narednoj godini. Ravnateljica Doma Vesna Križan zahvalila je županu i suradnicima na posjeti i podršci koju Županija kao osnivač pruža kako bi usluga bila na najvišoj razini kvalitete, a u ime korisnika zahvalu je uputila Terezija Horvat.

ZAPREŠIĆ – Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću u svojoj galeriji organizirao je izložbu skulptura  “Vu se vrime godišča” umjetnika Franje Haramine koja se može pogledati do 10. siječnja 2020. godine.

IVANEC – Grad Ivanec u skladu s dugogodišnjom tradicijom, organizira ispraćaj Stare godine na središnjem gradskom trgu koji će početi oko 22,00 sata, kada će na središnjoj pozornici početi glazbeni program. Najviše posjetitelja očekuje se, dakako, oko ponoći, kada će okupljeni zajedničkim odbrojavanjem posljednjih sekunda Stare godine, uz pjesmu, ples i glazbu ući u Novu 2020. godinu. Prve trenutke Nove godine obilježit će ponoćni vatromet, a čestitku građanima uputit će gradski čelnici.

NOVI MAROF – Novi Marof i ovaj put Novu godinu dočekuje nešto ranije, u podne. Kod Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ Novomarofčane i goste očekuje odlična svirka, bogata ugostiteljska ponuda, Motomrazovi i Quadmrazovi, tombola, a baloni puni vaših dobrih želja, polijeću točno u podne! Također, zainteresirani se mogu prijaviti za Zimski ŠIC NA BIC #2 i na doček doći na dva kotača nakon vožnje novomarofskom okolicom!

loading