Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.3.2016.

Posted in Vijesti

GUDOVAC – Danas je predstavljen program 19. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma koji će se od 1. do 3 travnja 2016. godine održati na sajamskom prostoru u Gudovcu. Proljetni sajam je druga najveća manifestacija Bjelovarskog sajma, a radi se o međunarodnom sajmu poljoprivrednog, gospodarskog i obrtničkog karaktera, koji svake godine bilježi neprekidni rast u broju izlagača i posjetitelja. U Gudovac se vraćaju veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije, koji su proteklih godina uslijed gospodarske krize izostali. Svi izložbeni prostori su iznajmljeni, rečeno je na današnjem predstavljanju 19. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma. Tijekom tri dana posjetitelji imaju priliku na jednom se mjestu upoznati sa svim aktualnim trendovima u poljoprivredi, ali i najnovijom mehanizacijom. Održat će se i niz stručnih skupova, okruglih stolova, predavanja i prezentacije rada poljoprivrednih strojeva. Po prvi puta na sajamskom prostoru Gudovac organizirana je i manifestacija vezana uz drvnu tematiku, a osim izložbeno-prodajnog dijela šumarske opreme i opreme za obradu drva, u suradnji s najznačajnijim poslovnim subjektima iz područja šumarstva i drvnih tehnologija, održat će se i 4. međunarodni kongres privatnih šumoposjednika jugoistočne Europe. Velik interes svakako će privući i izlagači u segmentu obnovljivih izvora energije, poput onih koji će nuditi rješenja za bio-plinska postrojenja i ostala vezana uz iskorištavanje otpadnog drvnog materijala poput sječke.

KRAPINA – Ugovori o zakupu lovišta na području Krapinsko-zagorske županije za narednih deset godina potpisani su danas u Krapini. Suglasnost za potpisivanje ugovora dalo je Ministarstvo poljoprivrede, uz pozitivno mišljenje Županijskog državnog odvjetništva, a ugovori su produženi  s istim iznosima lovozakupnina, od kojih 40 posto odlazi u državni proračun, a 60 posto ostaje županiji koja pak ta sredstva vraća lovcima. Ugovore je sa ukupno 27 lovačkih društava, odnosno lovozakupnika, potpisao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Inače,  od lovozakupnina godišnje se u Krapinsko-zagorskoj županiji prikupi 197.000 kuna.

ČAKOVEC – Svečanost potpisivanja Ugovora o produljenju ugovora o zakupu za četrnaest zajedničkih lovišta u Međimurskoj županiji upriličena je danas u Čakovcu. Ugovore kojima se zaključuje zakup lovišta za novo desetogodišnje razdoblje, s 14 predstavnika lovozakupnika potpisao je u ime Međimurske županije, župan Matija Posavec koji ističe da je time potvrđena dobra suradnja  županije i lovaca. Ugovori vrijede do 1. ožujka 2026. godine, a međimurska lovačka društva će u narednih 90 dana morati donijeti novu lovnu- gospodarsku osnovu, nakon čega će s Međimurskom županijom sklopiti anekse danas potpisanih ugovora.  

VELIKI GRĐEVAC – Zahvaljujući aktivnosti razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije RERA, poljoprivrednici tog područja aplicirali su najviše projekata iz Mjera Ruralnog razvoja i povukli najviše EU sredstava u Hrvatskoj. U protekle dvije i pol godine Bjelovarsko-bilogorska županija je bila nositelj ili parter u osamdesetak projekata, vrijednih gotovo  300 milijuna  kuna. Jedan od projekta je gradnja bazena u Velikom Grđevcu pod nazivom „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ za koji su, uz sredstva Europske unije, osigurana i sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Veliki Grđevac trebali su osigurati gotovo četiri milijuna kuna vlastitih sredstava, a zahvaljujući Ministarstvu, u investiciji će sudjelovati sa svega oko 2,5% sredstava. Otvorenje bazena je predviđeno u lipnju ove godine, što će zaokružiti turističku ponudu  koja se veže uz tamošnji Centar Mato Lovrak, kao i Sportsko-rekreacijski centar Kukavica.

ZAGREB – Ured za energetiku Grada Zagreba raspisat će tijekom ovog tjedna natječaj na koji će se moći prijaviti  svi građani i tvrtke koji žele koristiti obnovljive izvore energije za grijanje kuće i vode. Grad će ugradnju solarnih ploča, fotonaponskih sustava i peleta sufinancirati sa maksimalno 50 posto iznosa, odnosno  15 tisuća kuna. Za tu namjenu rezervirano je ukupno milijun kuna, a natječaj će biti otvoren do 30. lipnja.

ZAGREB – Na gradilištu bazenskog kompleksa na Sveticama radovi napreduju prema zacrtanom hodogramu te je objekt u završnoj fazi uređenja.Građanima i sportašima će biti na raspolaganju dva bazena, bazen za djecu, ail i dodatni sadržaji poput teretane sauna, solarija, sunčališta, terena za odbojku na pijesku i stolni tenis.Otvaranje najsuvremenijeg bazena u Zagrebu predviđeno je do početka svibnja.

ZAGREB –  Rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode sa 250 tisuća kuna ove godine poduprijet će Zagrebačka županija Natječaj je otvoren do sutra, 31. ožujka, a mogu se javiti udruge i druge neprofitne organizacije koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji. Najmanji iznos financijske potpore po pojedinom projektu je 5 tisuća, a najveći 40 tisuća kuna. Prioritete će imati  programi i projekti koji će provoditi aktivnosti  zaštite okoliša i održivog razvoja te educirati i promicati životne stilove, recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpada, kao i  projekti koji će uključivati škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju. Inače, na području Zagrebačke županije trenutno djeluje 60 udruga za zaštitu okoliša i prirode.

KRAPINA – Poslovno-tehnološkI inkubator za područje Krapinsko-zagorske županije, s ciljem poticanja poduzetništva i privatne inicijative na području razvoja i visokih tehnologija, obrta te malog i srednjeg poduzetništva uskoro će se osnovati u Krapini. Inkubator će pomagati malim poduzetnicima u realizaciji njihovih poduzetničkih inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja, a  namjera je pružati usluge i postojećim poduzećima kao mjesto transfera tehnologije. S ciljem analize potreba za osnivanjem inkubatora, poduzetnici su pozvani da do 30. ožujka ispune anketu kako bi pomogli u definiranju usluga i opreme koju bi inkubator trebao sadržavati. Anketni upitnik nalazi se na web stranici HGK Županijske komore Krapina.

VARAŽDIN – O upisima učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017, te o kampanji koju vezano uz upis već tradicionalno organizira Varaždinska županija, bilo je riječi na današnjem sastanku u maloj dvorani Županijske palače. Sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom i njegovim zamjenicima Alenom Kišićem i Alanom Košićem te pročelnikom županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom, sastali su se ravnatelji srednjih škola te predstavnici Područnog ureda zavoda za zapošljavanje, županijske Gospodarske komore i Obrtničke komore Varaždinske županije.

KRIŽEVCI – U Križevcima je održan prvi seminar Godišnjeg programa Akademije za politički razvoj u 2016. godini. Program, koji se provodi od 2004. uz potporu Vijeća Europe, ove godine je okupio 13. generaciju polaznika, 27 mladih i perspektivnih profesionalaca i lidera. Među njima su i dvoje iz Koprivničko-križevačke županije; Mario Rajn, predsjednik križevačke Udruge P.O.I.N.T te Sonja Hlebar, predsjednica Savjeta za civilno društvo Koprivničko-križevačke županije. Program se sastoji od tri trodnevna seminara, a tema prvog održanog u Križevcima bila je „Građanin, društvo i politika u suvremenoj demokraciji“. Domaćin Akademiji za politički razvoj tijekom tri dana bio je zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović.

ČAKOVEC – Nakon zimske stanke, od 1. travnja, građani Čakovca ponovno će moći koristiti „Štromček“ električne bicikle. Poslije lanjskog probnog rada, utvrđena su pravila i naknade za korištenje. Tako će cijena mjesečnog korištenja električnog bicikla iznositi 25 kuna, a cijena sezonske karte 100 kuna. Čip kartica koju su građani podigli prošle godine i dalje je važeća, a novac mogu uplatiti na blagajni Gradskih bazena „Marija Ružić“ najkasnije do 8. travnja. Električni bicikl moći će se koristiti najduže 90 minuta po vožnji i tako sve do 1. studenog, ako to vremenski uvjeti dopuste,

loading