Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.4.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U Varaždinu je u subotu 30. travnja 2016. godine, održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Hrvatskoj, a pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić tom je prigodom kazao kako je cilj ministarstva da hitna pomoć kvalitetno skrbi o onima kojima je to neophodno, odnosno da se smanji broj tzv. nehitnih pacijenata.  Vježbe i edukacije organizirane su za građane na četiri lokacije u Varaždinu, a na onoj na Trgu Miljenka Stančića o pružanju pomoći automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD) bili su pomoćnik ministra Kovačić, varaždinski župan Predrag Štromar, saborski zastupnici i djelatnici 19 zavoda za hitnu medicinu.  “Što se tiče reforme hitne medicinske službe, cilj je ministarstva da se hitna medicinska pomoć pruža uistinu na kvalitetan način onima kojima je to neophodno. U 75 do 80 posto slučajeva nisu hitni. Cilj mjera je da budemo efikasniji, da vrijeme pružanja usluge skratimo maksimalno moguće i pružimo pomoć pacijentima koji su zaista vitalno ugroženi”, izjavio je Kovačić.ck vž

ZAGREB – Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner sudjelovao je u subotu 30. travnja 2016. godine na obilježavanju petog Spomendana Zrinskih i Frankopana u zagrebačkoj katedrali. Na samom početku svečanosti Zrinska garda Čakovec ispred katedrale izvršila je prijavak predsjedniku Sabora, koji je pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja.  Nakon toga Reiner je u pratnji zapovjednika i predsjednika Zrinske garde prošao uz svečani postroj, a ulaskom u zagrebačku katedralu uslijedilo je polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Na završetku ceremonije služena je misa koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.zrinska garda2zrinska garda

KLANJEC – Dan grada Klanjca obilježava se i ove godine brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim programima i to zahvaljujući klanječkim kulturnim institucijama i brojnim udrugama koje su i ove godine uključene u program svojim raznovrsnim aktivnostima. Središnje današnje događanje, koje je posjetiteljima ispunilo klanječki Trg Antuna Mihanovića, je 4. manifestacija „Dobro je, klanječko je“. Riječ je o sada već tradicionalnom okupljanju klanječkih udruga, u sklopu koje su se članovi 12 udruga okušali u spremanju vinskog gulaša, no našli su se tu i riblji specijaliteti, tradicijski domaći kolači i druge delicije. Sutra je Klanjec, čiji je zaštitnik sveti Florijan ujedno i zaštitnik vatrogasaca, okupljalište vatrogasaca iz čitave Krapinsko-zagorske županije, za koje je pri obnovljenoj pri kapelici svetog Florijana organizirana svečana sveta misa.image

ZAGREB – Tradicionalna proslava 1. svibnja – Praznika rada bit će održana u nedjelju 1. svibnja 2016. godine u zagrebačkom parku Maksimir. Unatoč najavi lošeg vremena, Grad Zagreb je u suradnji s “Dobrim domom” pripremio i ove godine 60.000 porcija tradicionalnog „prvosvibanjskog“ graha, po recepturi gradonačelnika Milana Bandića. Za sve je Zagrepčane organiziran i bogat kulturno-umjetnički te zabavno-glazbeni program. Proslava će u 10,00 sati započeti podjelom karanfila, nakon čega sijedi podjela graha koja će, predviđaju organizatori trajati do 18,00 sati, baš kao i glazbeni program. Inače, Grad će na proslavu 1. svibnja ove godine potrošiti 987 tisuća kuna.

TRAKOŠĆAN – Tradicionalnu manifestaciju „Prvi svibanjski izlet“, u Trakošćanu organiziraju Turistička zajednica Trakošćan – Općina Bednja. Bogat program koji uključuje nastupe brojnih KUD-ova i tamburaških te glazbenih sastava, kao i kuburaša iz Kamenice i Višnjice, počet će na Trgu tradicijskih obrta u podnožju dvorca i moći će se vidjeti umijeća starih obrta. Praznik rada, tradicionalno će biti obilježen i na prostoru Dravskog kupališta kraj Varaždina. Programom „Piknik na Dravi“ za posjetitelje su predviđeni nastupi Varaždinskih mažoretkinja, „Malih Slavuja“ DND-aVaraždin, OrientArta i kuburaške udruge Maruševec. Organizatori iz varaždinskog SDP-a najavljuju i podjelu dvije i pol tisuće porcija graha. Klub podvodnih aktivnosti ‘Drava’ tijekom dana provodit će akciju čišćenja korita rijeke Drave uz Izletište.

BEDEKOVČINA – Tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada druženjem uz grah Općinska organizacija SDP-a Bedekovčina sa Županijskom organizacijom SDP-a Krapinsko-zagorske županije organizira 1. svibnja 2016. godine na Bedekovčanskim jezerima. U slučaju lošeg vremena proslava će se održati u zatvorenom prostoru na Bedekovčanskim jezerima.

KOPRIVNICA – Međunarodni praznik rada u Koprivnici se obilježava brojnim programima. Sve do nedjelje, 1. svibnja 2016. godine, kasno navečer, otvoren je Sajam cvijeća na Trgu bana Josipa Jelačića, predstavljaju se stari zanati, a u gradskom parku može se uživati u „Parku znanosti“. Sam praznik rada obilježit će sutrašnja tradicionalna ranojutarnja budnica Puhačkog orkestra grada Koprivnice. Svoj program predstavit će i Odl timer klub „Biciklin“, a planirana je i podjela prvosvibanjskog graha. Pripremljeno je 4000 porcija graha. U programu ispred velike pozornice na središnjem koprivničkom trgu sutra nastupit će najmlađi iz dječjih vrtića Smiješak i Tratinčica, Plesni studio Jump te Mažoretkinje grada Koprivnice.

KRAPINA – Povodom praznika rada, Planinarsko društvo „Strahinjčica” Krapina tradicionalno na 1. svibnja 2016. godine, organizira prvosvibanjsko druženje uz grah kod Planinarske kuće na Strahinjčici.

VARAŽDIN – Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježava se ove subote 30. travnja 2016. godine u Varaždinu. Edukacijske programe zajednički organiziraju djelatnici 19 županijskih Zavoda za hitnu medicinu. Svoj dolazak na obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe najavio je i  ministar zdravlja Darijo Nakić.

ČAKOVEC – Javna akcija pod nazivom „Moje mjesto u zajednici“ koju organizira međimurska udruga Zora održava se na Trgu Republike u Čakovcu. Cilj akcije je doprinijeti stvaranju aktivne lokalne zajednice utemeljene na društvenoj jednakosti i socijalnoj pravdi, pa tako građani mogu upisivati svoje želje i prijedloge za poboljšanje života u lokalnoj zajednici i to na razglednice koje su dostupne na štandu udruge. Projekt je podržao Fond Europskog gospodarskog prostora, Kraljevina Norveška i Međimurska županija, a lokalni suradnici su Međimurska udruga za ranu intervenciju i LAG Međimurski doli i bregi.

ŠTRIGOVA – U sklopu ovogodišnjeg izdanja međimurske manifestacije Urbanovo, koja će se održavati od 13. svibnja 2016. godine u Štrigovi i na međimurskoj vinskoj cesti, na ocjenjivanje vina, koje je u tijeku, ove je godine pristiglo 188 uzoraka. Organizatori ocjenjivanja vina su Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae” iz Štrigove, a suorganizatori Međimurska županija, Republika Hrvatska i Društvo vinogradnikov ljutomersko-ormoških goric Jeruzalem, JARA – Javna razvojna agencija občine Ormož, Republika Slovenija i MESAP Nedelišće.

SVETA KLARA – Međužupanijske proljetne folklorne susrete, u subotu 30. travnja 2016. godine u sportskoj dvorani OŠ Sveta Klara organizira istoimeno tamošnje Kulturno prosvjetno društvo. Riječ je od devetim susretima, a nastupit će mali i veliki folkloraši domaćina KPD „Sveta Klara“. Nastupit će KUD „Elizabeta“ iz Jalžabeta, KUD „Pušća“ iz Pušće, KUD „Ogranak Seljačke Sloge“ iz Posavskih Brega i KUD „Vidovec“ iz Vidovca. Uz nastupe folklornih društava bit će održan izbor najljepšeg tradicijskog ruha Susreta, a gostujuća društva će svoje društvo i zavičaj predstaviti i na etno-gastro štandovima.

BUDINŠČINA – Obilježavanje Dana općine Budinščina uz bogat kulturno-zabavni i sportski program traje od četvrtka, 28. travnja 2016. godine. Tu su  tradicionalna druženja i natjecanja koja organiziraju ŠRD Šaran, HPD Milnegrad, Društvo Naša djeca, Mažoretkinje Budinščina i NK Milengrad. Središnja proslava Dana općine Budinščina održat će se u nedjelju 1. svibnja 2016. godine, kada će, uz prigodan kulturno-umjetnički program program u Domu kulture, biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

loading