Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 30.5.2016

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Nakon nekoliko godina iščekivanja, jutros je otvoren bazenski kompleks SRC Svetice. Riječ je o najsuvremenijem i najkompleksnijem bazenu u Hrvatskoj, čija vrijednost premašuje 130 milijuna kuna. Uz bazene, građanima su na raspolaganju wellnes, vodena igrališta za djecu, stolni tenis, tereni za mali nogomet i odbojku na pijesku. Povodom Dana Grada Zagreba danas i sutra kupanje na bazenu je besplatno, a kako je rekao pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić, na bazenu će biti organizirana brojna natjecanja u vodenim spotrovima, kao i tečajevi plivanja za građane i zabavni sadržaji za najmlađe. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je, kako će na održavanju kompleksa raditi 12 ljudi, a sličan kompleks gradit će se i na zapadnom dijelu grada.

ČAKOVEC – Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro će u javnu raspravu uputiti nacrt novog Plana gospodarenja otpadom 2016.- 2022. Naglasak je na uspostavi sustava koji će stvoriti preduvjete da Hrvatska ispuni preuzete obveze u pogledu gospodarenja otpadom, a to je recikliranje 50 posto otpada do 2020. godine. Kako bi se smjernice Plana što kvalitetnije prezentirale gradovima i općinama, Ministarstvo je organiziralo prvu tribinu za gradonačelnike i načelnike s područja Međimurske, Varaždinske, Krapinsko- zagorske i Koprivničko- križevačke županije, koja je danas održana u Čakovcu. Tribini je prisustvovao ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji ističe  da se otpadom mora gospodariti kao novim resursom. Ministar dodaje i to da nije slučajno što je prva od ukupno sedam ovakvih tribina održana upravo u Čakovcu, jer se radi o gradu uzoru koji već 15 godina zbrinjava otpad već na kućnom pragu.

KRIŽEVCI – Druga završna konferencija projekta „Mobilnim timom do pomoći i njege u kući osobama s težim stupnjem invaliditeta“ održana je danas u Križevcima. Trogodišnji je to program križevačke Udruge osoba s invaliditetom i Centra za socijalnu skrb, a financiran je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj je povećati stupanj ravnopravnosti osoba s težim stupnjem invaliditeta u vlastitim obiteljima, ali i cjelokupnoj lokalnoj zajednici, kaže predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić. Mobilni četveročlani tim obilazi 28 korisnika na području Grada Križevaca i općina Gornja Rijeka, Kalnik te Sveti Petar Orehovec, ističe voditelj projekta Mario Stančić. Ministarstvo socijalne politike i mladih za drugo godinu provođenja projekta izdvojilo je 150 tisuća kuna. Projekt traje do svibnja iduće godine, a nakon toga, u križevačkoj Udruzi invalida kažu kako vjeruju da će se nastaviti provoditi, ali uz sredstva Europske unije.

ZAGREB – Tradicionalni festival Satiričkog kazališta Kerempuh, Dani satire Fadila Hadžića koji se od 1976. godine održava na kraju kazališne sezone, a ove godine od 3. do 19. lipnja. Najveći domaći i regionalni festival specijaliziranog teatra u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja iz Hrvatske i regije u protekloj kazališnoj sezoni.   Od prijavljenih 60 predstava odabrano je njih 14, od čega je 13 u službenoj konkurenciji, a predstave osim iz Hrvatske dolaze iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije…Festival će biti otvoren u petak 3.lipnja u 20,00 sati, gostovanjem slovenske predstave „Zauvijek mladi“.

ZAGREB – Dan grada Zagreba, ujedno i Dan njegove zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibanj, bit će i ove godine obilježen bogatim kulturnim, sportskim i zabavnim programima u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog narodnog kazališta i Turističke zajednice Grada Zagreba. Velika proslava započela je Maratonom lađa na Jarunu,  a nastavit će se kroz brojnim koncertima u zagrebačkim parkovima te uobičajenim programima Turističke zajednice grada, kao što su Tajne Griča i Zagrebački vremeplov. Uoči Dana grada na Bundeku će biti otvoren sajam cvijeća Floraart, na Sveticama treći zatvoreni bazen u gradu, a na Trgu maršala Tita planiran je Svečani koncert. Na sam Dan grada, 31. svibnja 2016. godine bit će održana Svečana sjednica Gradske skupštine uz uručenje nagrada Grada Zagreba.

ZAGREB – Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, na kojoj će se ove godine predstaviti preko 200 izlagača danas će na prostoru parka Bundek od 13,00 sati otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Za ovogodišnje 51. izdanje Floraarta pripremljena su brojna događanja na prostoru parka Bundek, ali i u prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta, gdje će se svaki dan, počevši od utorka, 31. svibnja, pa do petka, 3. lipnja održavati stručna predavanja te prezentacije. Za najmlađe, na prostoru uz malo dječje igralište ponovno će niknuti Floragrad – dječja zemlja zabave. Na Floraartu će se moći vidjeti 214 izlagača iz Hrvatske te osam stranih zemalja. Izložba traje do 5. lipnja, a otvorena je svaki dan od 9,00 do 21,00 sat.

VARAŽDIN – Na Varaždinskom groblju jučer  je otkriveno spomen obilježje hrvatskim braniteljima Varaždinske županije smrtno stradalim i nestalim u Domovinskom ratu. Na svečanosti je pročitano 175 imena svih poginulih i nestalih branitelja. Uz izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pomoćnika ministra obrane Zdravka Jakopa, na svečanosti je bio ministar branitelja Tomo Medved. U ime Grada Varaždina, Varaždinske županije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata vijenac su položili gradonačelnik Goran Habuš, župan Predrag Štromar te Ljubica Florijan – Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja. Uređenje spomen obilježja, uz grad Varaždin sufinancirali su gradovi Varaždinske Toplice i Lepoglava te općine Vidovec, Cestica, Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vinica, Martijanec i Sračinec, a ukupni troškovi uređenja su oko 350.000 kuna.

ZAGREB – Javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama i udrugama i ove će godine biti dodijeljena uz Dan Zagrebačke županije. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je još samo do sutra, 31. svibnja. Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija je i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije.

ČAKOVEC – Međimurska županija je zajedno s novim menadžmentom Županijske bolnice Čakovec i novim Upravnim vijećem provela i završila postupak javne nabave prema kojem je nabavljen uređaj za potrebe liječenja pacijenata koji boluju od bolesti krvožilnog sustava. Do kraja ljeta u čakovečkoj će bolnici biti nova RTG angiosala za intervencijsku kardiologiju. Kako bi se to i ostvarilo, v.d. ravnatelja Miroslav Horvat i odabrani ponuditelj Gordan Tomac su, u prisutnosti župana Međimurske županije Matije Posavca te predsjednika Upravnog vijeća bolnice Alena Kajmovića, potpisali Ugovor o javnoj nabavi. Za uređaj je u državnom proračunu osigurano šest milijuna kuna, što mu je ujedno i procijenjena vrijednost, no postupkom javne nabave i pregovaranjem postignuta je cijena od 3.905.000,00 kuna s PDV- om, ističe Posavec i dodaje da će uređaj koristiti pacijentima s područja triju županija- Međimurske, Varaždinske i Koprivničko- križevačke.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Domaćin ovogodišnjeg druženja predškolske djece u sklopu održavanja edukativno-preventivne akcije „Promet nije šala ni opasnost mala“, koju već niz godina provodi Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije, danas je Dječji vrtić „Rožica“ iz Velikog Trgovišća. Cilj akcije je najmlađe sudionike u prometu upoznati s prometnim propisima, odnosno razvijanje prometne kulture od najranije dobi. Akcija je naišla na izuzetno velik odaziv, te će u njoj sudjeluje 19 dječjih vrtića čiji će predstavnici kroz razne aktivnosti pokazati usvojeno znanje o poznavanju osnovnih pravila ponašanja u prometu. Krapinsko-zagorska županija osigurala je 22 tisuće kuna za nabavu didaktičke opreme koja će se podijeliti svim vrtićima koji sudjeluju u akciji.

ĐURĐEVAC – Počelo je asfaltiranje kružnog toka na raskrižju Jelačićeve i Bjelovarske ulice u Đurđevcu, a slijedi  uređenje zelenih površina i postavljanje javne rasvjete.  Zbog radova promet ovom dionicom je i dalje u potpunosti zatvoren,  te se preusmjerava obilaznim pravcima. Vrijednost radova je 1,4 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste sufinancira 894 tisuće, a ostatak od 513 tisuća Grad Đurđevac. Izgradnjom kružnog toga smanjit će se brzina u Jelačićevoj ulici u Đurđevcu te dodatno osigurati sigurnost pješacima i vozačima koji se uključuju u promet iz Bjelovarske ulice. Radovi bi trebali završiti početkom lipnja.

loading