Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.01.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u ponedjeljak 30. siječnja 2017. godine navečer održano je 54. tradicionalno proglašenje najboljih sportaša grada Varaždina u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Član Karate kluba Varaždin i član muške seniorske karate reprezentacije, Enes Garibović, već drugu godinu zaredom proglašen je  za najboljeg varaždinskog sportaša. Do nove titule sportašice grada Varaždina stigla je i članica Streljačkog društva Varaždin, Tanja Perec. Najbolji muški sportski kolektiv je Hrvački klub Vindija, a kod žena to je Ženski rukometni klub Koka. Sportaš godine kod osoba s invaliditetom ili gluhih osoba je Karlo Rajković, a sportska ekipa godine Varaždinsko sportsko društvo gluhih – sekcija pikado. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Božidaru Pozderu klupskoj legendi varaždinskog Hrvačkog kluba Vindija. Na sinoćnjoj su svečanosti proglašene i najveće nade varaždinskog sporta, zatim sportski uzori osnovnih škola, a brojni su zaslužni sportaši i sportski djelatnici primili priznanja i plakete.

ZAGREB – Ovaj vikend (u subotu 04. i nedjelju 05. veljače) u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma bit će održan Drugi festival maslina. Festival ima za cilj građanima približiti maslinu i proizvode od ove, sve više cijenjene biljke. Na Festivalu će se predstaviti 30 OPG-a, a kako ističe jedan od organizatora, Krunoslav Kovačević, svi zainteresirani moći će naučiti kako ispravno degustirati i na koncu prepoznati kvalitetno maslinovo ulje. Na Festivalu će se uz domaće, predstaviti i maslinari iz BiH i Slovenije. Uz prodajni dio, u sklopu festivala bit će održan stručni skup. Festival organizira Zagrebački maslinarski institut, neprofitna udruga koja okuplja maslinare s prebivalištem u Zagrebu i Zagrebačkoj županije. Ulaz na festival je besplatan.

ZAGREB – Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek, održala je danas na dječjem igralištu Boćarskog doma konferenciju za novinare, na kojoj je predstavila – „gradski sportski vaučer za zagrebačke mališane“, čime bi svaki školarac dobio mjesečni vaučer u iznosu od 200 kuna za bavljenje sportskim aktivnostima u klubovima i sportskim objektima Grada Zagreba. Ideja je niknula iz statističkih podataka koji dokazuju zabrinjavajući manjak aktivnosti djece. Uz to, ovom bi se mjerom ostvarilo transparentnije financiranje zagrebačkih sportskih klubova, jer će temeljem vaučera sportski klubovi imati pravo na financijsku potporu Grada Zagreba, ovisno o tome koliko djece privuku u svoj klub. Za ovu bi mjeru iz gradskog proračuna trebalo izdvojiti 140 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Svečani prijem za Franju Preložnjaka, dobitnika nagrade Hrvatskog atletskog saveza za životno djelo i izniman doprinos razvoju hrvatske atletike, upriličio je danas župan Međimurske županije Matija Posavec. Preložnjak se smatra začetnikom međimurske atletike, jer je 1953. sa sedamanest godina osnovao prvi atletski klub u Međimurju AK Nedelišće, a 1977. AK Međimurje Čakovec. U svom je dugogodišnjem radu kao novinar napisao više od petnaest tisuća tekstova, a isto tako ponosan je dobitnik brojnih nagrada za svoj rad. Sve što sam radio za atletiku i međimurski sport, radio sam samo iz ljubavi, no nagrade svakako tome daju i određenu težinu, kaže Franjo Preložnjak.

ZAGREB – Festival maslina održat će se u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, 4. i 5. veljače, gdje će građanima biti predstavljeni proizvođači  maslina i proizvodi od masline. Na 2. po redu Festivalu bit će predstavljeni i rezultati ocjenjivačkog žirija za 140 pristiglih uzoraka maslinova ulja. Pokrovitelji Festivala su Zagrebačka županija, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb, a partner  Zagrebački velesajam.

ZAGREB – Europsku povelju o ravnopravnosti spolova, žena i muškaraca, na lokalnoj razini potpisao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Potpisivanjem Povelje Zagrebačka županija izrazila je političku volju za implementaciju politike ravnopravnosti spolova u sve segmente  političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Time se Zagrebačka županija našla u društvu 1.500 lokalnih i regionalnih vlasti iz 32 države koje su se obvezale na provođenje odredbi Povelje. Inače, Europsku povelju o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini, donijelo je Vijeće europskih općina i regija, koje predstavlja najveću organizaciju lokalnih i regionalnih vlasti u Europi, a čini je 57 organizacija koje predstavljaju lokalnu i regionalnu razinu teritorijalne organizacije svake države.

ZAGREB –  Ciklus predavanja i radionica uz izložbu Post Scriptum – Povijest i značenje umijeća pisanja bit će održan tijekom veljače i ožujka. Pismo je u civilizacijskom smislu najznačajniji izum čovječanstva. Opće je poznato da je nastanak pisma izravno povezan s nastankom prvih civilizacija i počecima života u naseljima poput gradova Mezopotamije i Egipta. Prva radionica Ciklusa na temu klinastog pisma je ove srijede, 1. veljače u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu od 18,00 sati.

KOPRIVNICA –  Radni sastanak s predstavnicima organizatora manifestacija, ugostitelja i svim zainteresiranima s ciljem pravovremene i kvalitetne pripreme sezone na podravskom moru, Šoderici pokraj Koprivnice, održali su koprivničko-križevački župan Darko Koren i predstavnici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Raspravljalo se o manifestacijama koje će se tijekom godine održati, koordinaciji aktivnosti te tehničkim preduvjetima za održavanje manifestacija i promociji, a za neke su manifestacije već i određeni datumi. Župan Darko Koren podržao je planove te najavio podršku Koprivničko-križevačke županije događanjima na Šoderici. Također je na sastanku istaknuto kako postoji sve veći broj vlasnika vikend objekata koji su spremni registrirati svoje objekte kao smještajne kapacitete, a time bi se djelomično riješio problem smještaja na Šoderici.

ČAKOVEC – Na sinoćnjoj svečanosti proglašenja najboljih sportaša Grada Čakovca održanoj u zgradi Scheier, Zajednica sportskih udruga Grada nagradu je uručila najboljim klubovima i pojedincima za uspjehe u 2016. godini. Najboljom ženskom ekipom proglašena je seniorska ekipa Teniskog kluba Franjo Punčec, dok je najbolja momčad ona seniorska istog kluba. Osvojivši isti broj bodova stručnog žirija, titulu najbolje u Čakovcu, ponijele su dvije sportašice- tenisačica Ena Babić i rukometašica Paula Posavec, dok je po dvanaesti puta najboljim sportašem Grada Čakovca proglašen gimnastičar Filip Ude, a to ga čini apsolutnim rekorderom u stjecanju ove titule. Ove godine nagrađeni su i najuspješniji sudionici ljetnih sportskih kampova, a po prvi puta su dodijeljena i priznanja Ante Dragić perspektivnim sportašima.

loading