Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.01.2018.

Posted in Vijesti

ZABOK – Povodom naznaka o gašenju bolnice hrvatskih veterana, koja je u okviru Opće bolnice Zabok organizirana od 2014. godine, danas, 31. siječnja 2018. godine održana je press konferencija u Zaboku. O ovoj temi govorili su potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik i bivši ministar zdravlja Siniša Varga te župan Željko Kolar. Opća bolnica Zabok je prva dobila status braniteljske bolnice, do sada je kroz nju prošlo preko 30 tisuća hrvatskih branitelja, a vlada je prepolovila limit koji je bolnica dobivala – sa milijun kuna mjesečno na 500 tisuća kuna. Problem je u tome, kako su rekli, što Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana nije još potpisala ugovor sa HZZO-om za 2018. godinu odnosno, dobila je obavijest o limitu u kojem se dodatak za zbrinjavanje hrvatskih branitelja ne spominje. Osvrnuli su se i na jučerašnju izjavu ministra zdravstva Kujundžića, da će sve biti isto. – Živi bili pa vidjeli – rekao je Varga, dok je Hajdaš Dončić dodao kako se tako politika zdravstva ne vodi i svuda u Hrvatskoj treba vladati sistem pravičnosti i pravednosti. Press konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

ZAGREB – Izložba «Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona», povodom obljetnice ovog reprezentativnog izložbenog prostora, bit će otvorena u petak, 2. veljače, a za građanstvo od subote 3. veljače. Autor izložbe je akademik Tonko Maroević koji je na specifičan način osmislio ovu izložbu sa 120 umjetničkih djela od 120 autora koji su imali samostalne izložbe kroz ovih 120 godina Umjetničkog paviljona, istaknula je  ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić .Izložba će se moći razgledati do 4. ožujka, a Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje od utorka do nedjelje od 11,00 do 20,00 sati te petkom do 21,00 sat.

ZAGREB – Sastanak s dvadesetak predstavnika bošnjačkih asocijacija, koje su predvodili Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom saboru, Bermin Meškić, član Savjeta nacionalnih manjina u Vladi RH i Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba danas je u zgradi  Gradske uprave održao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Izuzetno zadovoljni dosadašnjjom suradnjom, dodirnuli su se pitanja vezanih uz rad brojnih udruga i logistička pitanja, a središnja tema bila je inicijativa za formiranjem jedinstvene bošnjačke kuće. Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić i ovoga puta pokazali su svoju otvorenost, multikulturalnost i multietičnost  te je inicijativa prihvaćena, istaknuo je Omerbašić.

ZAGREB – Započela je  javna rasprava o Strateškoj studiji o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš, koja sadrži i glavnu ocjenu prihvatljivosti Plana za ekološku mrežu i Nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba. Uvid u ove dokumente bit će moguć svakodnevno od 08,30 do 15,30 sati u predvorju Gradske uprave kao i u područnim uredima u Novom Zagrebu, Peščenici, Trešnjevci i Susedgradu, a bit će objavljeni i na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba. Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Planu bit će održano 13. veljače u Staroj gradskoj vijećnici s početkom u 17,00 sati. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se upisati u knjige primjedbi ili dostaviti na obrascu objavljenom na službenoj mrežnoj stranici Grada s na adresu E-pošte: eko@zagreb.hr ili poštom na adresu –  Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Sektor za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom, Zagreb, Park Stara Trešnjevka 2.

ZAGREB – Prvi Orijentacijsko-inovacijski kamp za djecu s teškoćama u razvoju, u sklopu kojeg se okupilo 50 djece iz cijele Hrvatske kako bi se pod vodstvom stručnih trenera i poznatih paraolimpijaca, okušali u plivanju, stolnom tenisu i atletici održan je u Zagrebu. Kamp je organizirao Hrvatski paraolimpijski odbor. – Sport je izuzetno hrabar i veliki korak za osobe s invaliditetom, a posebno je ključan za djecu s teškoćama. Ulaskom u sport djeca otkrivaju sebe kao optimistične, samouvjerene i hrabre osobe koje se ne boje suočiti sa životom, a upravo im to omogućuje projekt „Treneri velikog srca“ – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odobra Ratko Kovačić. Orijentacijsko-inovacijski kamp nadogradnja je projekta „Treneri velikog srca“ pokrenutog 2013. godine kako bi se djeci s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske pružile ravnopravne mogućnosti uključivanja u sport.

ZAGREB – Za Program javnih potreba u sportu u ovogodišnjem proračunu Zagrebačka županija osigurala je 6 milijuna 775 tisuća kuna. Za rad Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije namijenjeno je 5 milijuna 325 tisuća, Županijski školski sportski savez dobiva 850 tisuća, Sportski savez osoba s invaliditetom 300 tisuća, za nagrađivanje sportaša osigurano je 50 tisuća, dok  Udruga za sport, rekreaciju, edukaciju- igre mladih dobiva 200 tisuća, a Hrvatski skijaški savez za natjecanje Snow Queen Trophy 50 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Koprivnički gradski vijećnici su na jučerašnjoj sjednici, nakon kratke rasprave, većinom glasova potvrdili prijedlog Nadzornog odbora Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac za novu Upravu ove gradske tvrtke. Nataša Tetec potvrđena je za predsjednicu, a Goran Međurečan i Dubravka Horvat za članove Uprave koprivničkog Komunalca. Obrazlažući prijedlog članova Uprave, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić zaključuje kako je to tim koji može odgovoriti novom vremenu i Grada Koprivnice i Komunalca, kao i svega onoga što nosi novi okvir u kojem će komunalna poduzeća djelovati i poslovati. Do konačne potvrde nove tročlane Uprave koprivničkog Komunlaca ostaje još samo jedna stepenica – imenovanje od Skupštine, koju čini gradonačelnik Jakšić. S obzirom da mandat aktualnoj predsjednici Komunalca Maji Hleb ističe 18. veljače, pretpostavlja se kako će nova Uprava preuzeti dužnost dan kasnije, 19. veljače 2018. godine.

VARAŽDIN – Prva gimnazija Varaždin će  sutra i prekosutra ugostiti 18 učenika iz reda Vijeća učenika i 6 djelatnika najstarijih gimnazija u Hrvatskoj. Nastavak je to projekta suradnje sedam najstarijih gimnazija, pa će tako u četvrtak, 1.  i u petak, 2. veljače u Varaždinu boraviti predstavnici Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije Požega, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Gimnazije Karlovac, Gornjogradske gimnazije Zagreb i Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. U sklopu programa će se održavati brojni sastanci i radionice predstavnika Vijeća učenika, a za sudionike susreta, u petak će biti priređen i prijem u županijskoj palači, gdje će ih pozdraviti predstavnici Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Međimurska energetska agencija MENEA, u suradnji s partnerima na području središnje Europe, aplicirala je četiri projektne ideje na treći poziv transnacionalnog programa Interreg Središnja Europa. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata iznosi više od 65 milijuna kuna, dok je ukupni budžet MENEA-e u tim projektima za trogodišnje razdoblje oko 5,1 milijun kuna. Sufinanciranje od strane programa Interreg Središnja Europa za hrvatske partnere iznosi 85 posto, ostatak od 15 posto predstavlja vlastito učešće partnera. Informacije o rezultatima biti će poznate sredinom godine. Inače, Međimurska energetska agencija MENEA trenutno provodi dva projekta odobrena u sklopu istog programa, Dynamic Light- Uvođenje energetski učinkovite javne rasvjete u Čakovcu i RURES- Poticanje održive upotrebe obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima Državnog meteorološkog zavoda i jedinica lokalne samouprave održan je u sjedištu Koprivničko-križevačke županije, s ciljem realizacije projekta Zavoda „Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj“. Projekt je krenuo u listopadu prošle godine, vrijedan je 433 milijuna kuna, a većinom se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Zamjenik župana Darko Sobota naglasio je cilj doprinijeti unapređenju, modernizaciji sustava upravljanja te boljem razumijevanju klimatskih promjena u Podravini i Prigorju. Općine i gradovi osigurat će zemljište za postavljanje postaja, a dobivene podatke s meteoroloških postaja moći će koristiti i za vlastite potrebe.

KRAPINA –  Projekt Dnevni boravak 60 plus po peti je put na javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za prijavu projekata usmjerenih unapređenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici za 2018. godinu prijavio Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Vrijednost projekta predviđenog trajanja od 12 mjeseci, je oko 87 tisuća kuna. Partneri na projektu su Grad Krapina, Udruga umirovljenika Krapina, Udruga sindikata umirovljenika Hrvatske Krapina, Planinarsko društvo Strahinjčica Krapina i Udruga umirovljenika Đurmanec. Kroz ovaj projekt organizirat će brojne svakodnevne aktivnosti za osobe starije od 60 godina, a  provodit će se  nastavno na sadašnji projekt Dnevni boravak 60 plus s početkom od svibnja ove godine.

loading