Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Podružnica Čistoća nadograđuje uslugu odvoza glomaznog otpada te od sada omogućava Zagrepčanima naručivanje kamiona Čistoće ispred kućnog praga kad god žele tijekom cijele godine, a ne više prema rasporedima po gradskim četvrtima. Građani će na kućne adrese, uz račune Zagrebačkog holdinga za siječanj, zaprimiti dva obrasca Zahtjeva za odvoz glomaznog otpada koji se mogu koristiti u okviru javne usluge, bez naknade, dva puta u kalendarskoj godini. Zahtjevi za odvozom glomaznog otpada zaprimaju se od 15. veljače do 15. studenog 2019. godine, pismeno, putem elektroničke pošte ili ispunjavanjem e-Zahtjeva na mrežnim stranicama Čistoće.

ZAGREB – U prostorijama Ureda za upravljanje hitnim situacijama u Zagrebu, u četvrtak, 31. siječnja predstavljena je nova satelitska oprema za komunikaciju. Riječ je o satelitskom sustavu koji omogućava alternativnu komunikaciju i pristup internetu žurnim službama kad takozvana zemaljska infrastruktura zakaže što je čest slučaj u velikim nesrećama ili prirodnim katastrofama. „Ured je u prvoj fazi projekta spomenutom satelitskom opremom povezao 15-ak lokacija u gradu, među ostalim, sve vatrogasne postaje, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, zgradu gradske uprave, Holding, ZET i Ured za upravljanje hitnim situacijama. U drugoj fazi projekta planira se postaviti oprema na još 15-ak lokacija u gradu“, objasnio je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Ukupna vrijednost projekta je 280 tisuća kuna.

ČAKOVEC –  Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizator je stručnog skupa na temu „Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja“ koji se u Čakovcu održava 31. siječnja i veljače 2019. godine. Predstavljena je  trenutna ponuda sadržaja za turiste promatrače ptica koju nude ustanove za zaštitu prirode i strukovne udruge u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kada smo prije dvadesetak godina počeli razmišljati o ovoj vrsti turizma mnogi su bili skeptični, no danas je ovo jedna od najbrže rastućih grana, istaknuo je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. U Međimurju se nalaze dvije promatračnice za „birdwatching“ turizam koje su postavljene i opremljene u okviru projekta “Three Rivers=One Aim”, u Žabniku i Kotoribi. Stručnom se skupu odazvala i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je istaknula kako je Međimurje jedina županija koja se u turizmu može pohvaliti sa dvostrukom titulom EDEN destinacije izvrsnosti. Stručni skup okupio je 60 sudionika, za koje će u petak, 1. veljače biti organiziran terenski obilazak rijeke Drave.

ČAKOVEC – Donošenje Odluke o visini paušalnog poreza i Davanje Prethodne suglasnosti na Statute sedam škola teme su o kojima su na izvanrednoj 10. sjednici danas, 31. siječnja 2019. godine, raspravljali vijećnici Gradskog vijeća Čakovca. Naime Zakonom o porezu na dohodak utvrđena je obveza plaćanja paušalnog poreza na dohodak za fizičke osobe koje ostvaruju dohodak iznajmljivanjem stanova, soba i postelja putnicima i turistima. Prihod Grada je prihod od paušalnog poreza koji ostvari iznajmljivač, porezni obveznik s prebivalištem na području grada, pojasnio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodao kako će iznos ostati isti kao i do sada, odnosno 300 kuna. Inače, tijekom 2018. godine, s te je osnove, ostvaren prihod u iznosu od 200 tisuća kuna od čega je Gradu Čakovcu pripalo nešto više od 133 tisuća kuna dodao je gradonačelnik Kovač. Druga točka bila je Davanje prethodne suglasnosti na Statute sedam škola u nadležnosti Grada Čakovca. Glavna novina je da će od sada kandidati za ravnatelje trebati imati digitalne kompetencije u smislu rada na računalu, izrade projekata i znanja stranog jezika.

NOVI MAROF – Čelni ljudi vatrogastva sjeverozapadne Hrvatske, iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije o novom Zakonu o vatrogastvu raspravljali su na sastanku u Novom Marofu, gdje ih je pozdravio gradonačelnik Siniša Jenkač. Uz pohvalu novomarofskim vatrogascima, Jenkač je istaknuo da Novi Marof s gotovo 800 tisuća kuna podupire Vatrogasnu zajednicu i dodao da grad kreće  u nabavu novog vatrogasnog vozila za Vatrogasno društvo Novi Marof, za koje je predviđeno milijun i 600 tisuća kuna vlastitih sredstava. Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je, predstavljajući novi Zakon o vatrogastvu, istaknuo da su vatrogasci prvi put u svojoj dugoj povijesti doživjeli da Hrvatska vatrogasna zajednica postaje nadležno tijelo za vatrogastvo. Od 1. siječnja 2020. godine HVZ će dobiti status Središnjeg državnog ureda, što nam daje mogućnost da sami kreiramo podzakonske akte, rekao je Sanader.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv za financiranje rada udruga proizašlih iz Domovinskog rata, za koje iz posebnih propisa proizlazi da su neprofitne organizacije i koje su upisane u Registar neprofitnih organizacija da se prijave za financijsku podršku programima i projektima koji doprinose razvoju udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Ukupna vrijednost natječaja je 500.000 kuna. Financijska potpora za pojedini program/projekt može se odobriti u iznosu od najmanje 5.000 kuna, do najviše 80.000 kuna. Rok za podnošenje prijava  prijedloga projekata/programa je zaključno do 28. veljače 2019. Detaljne informacije su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i REA Sjever organiziraju radionice elektromobilnosti koje će se održati u četvrtak, 31. siječnja i petak, 1. veljače na Sveučilištu Sjever u Koprivnici u sklopu projekta EVcc, sufinanciranog iz prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Polaznici radionica tijekom dva dana steći će uvid u osnove elektromobilnosti, tehnologije električnih vozila i popratne infrastrukture kako bi bilo što bolje pripremljeni za nadolazeće doba električnih vozila i izazova koje ono nosi.

ZAGREB – Dvije humanitarne izvedbe predstave „Žikina dinastija u lijevoj našoj“ održat će se pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog  u utorak 5. i subotu 9. veljače. Sav prihod je namijenjen Zakladi Ivane Hodak, koja stipendira studente koji su bez roditeljske skrbi ili u udomiteljskim obiteljima ili izuzetno slaboga materijalnog stanja. Radi se o monokomedija iz suvremenog života u Republici Hrvatskoj, a koja je nastala po kolumnama Zvonimira Hodaka, poznatog zagrebačkog odvjetnik koji svakog tjedna ispisuje kolumnu „Lijevom našom“ na nekoliko  portala. Hodakove kolumne prepune su stvarnih osoba, a neke od onih o kojima piše opravdano ih naziva – Žikina dinastija. Hodakove tekstove za kazališnu izvedbu prilagodio Dražen Stjepandić. Glavni pokrovitelj ovoga humanitarnog događaja su Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA –  U besplatnim kulturnim sadržajima 14. manifestacije Noć muzeja u petak, 1. veljače 2019. godine moći će se uživati i na području Krapinsko-zagorske županije. Muzeji Hrvatskog zagorja prigodne programe organiziraju u Dvoru veliki Tabor, Muzeju seljačkih buna, Muzeju “Staro selo” Kumrovec i Galeriji Antuna Augustinčića. U Krapini prigodan program organizira Pučko otvoreno učilište Krapina u Gradskoj galeriji te Muzej krapinskih neandertalaca, a u Zaboku Pučko otvoreno učilište u Velikoj galerija grada. Zanimljivi programi održat će se i u Muzeju Radboa, Galeriji izvorne umjetnosti Zlatar, Muzeju grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina”, a po prvi puta, “Noć muzeja” održat će se u dvorcu Lobor-grad.

loading