Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine, koju je donijela Vlada RH, Grad Zagreb, odnosno Zagrebački holding podružnica Čistoća će do konačne Odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada obavljati kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama- navodi se u priopćenju Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

KRAPINA – Ugovore o sufinanciranju rada Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije i županijskog Društva Crvenog križa vrijedne ukupno 795 tisuća kuna potpisao je ovog petka, 31. siječnja 2020. godine s predstavnicima udruga župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ova sredstva udruge će iskoristiti za vlastite djelatnosti te za realizaciju brojnih programa koje provode. – Sredstva ćemo namjenski i razvojno iskoristiti i za vlastitu djelatnost, ali i za pomoć svim ostalim gradskim društvima na području našeg djelovanja – istaknuo je ravnatelj županijskog Društva Crvenog križa Davor Šimunović i dodao je po darivanju krvi, županijsko Društvo Crvenog križa u samom vrhu u Hrvatskoj te da kroz svoje brojne aktivnosti poput natjecanja iz pružanja prve pomoći te dodjele priznanja za darivatelje krvi, nastoje aktivno promicati volonterizam. Predsjednik županijske Matice umirovljenika Nikola Capar zahvalio se županiji na sredstvima te istaknuo kako Matica brine o pravima umirovljenika te im ispunjava slobodno vrijeme organizacijom druženja i izleta. – Ovo su ljudi koji posao doživljavaju kao poziv i obavljaju ga predano i sa puno humanosti, a županija će za njih uvijek naći sredstva u proračunu – rekao je župan Kolar. Uz župana Kolara, na potpisivanju je bila i zamjenica Jasna Petek.

ZAGREB – Zagreb će krajem srpnja ugostiti mlade Hrvate iz cijelog svijeta za vrijeme 5. Hrvatskih svjetskih igara, tradicionalnog sportskog događaja koji u Hrvatskoj svake tri godine okuplja više stotina Hrvata koji žive izvan njenih granica. Mladi sportaši natjecat će se od 21. do 25. srpnja u više od 20 sportova, od nogometa i košarke do badmintona i šaha. „Osim sporta, Igre su i prilika koja kroz druženja, kulturne susrete i upoznavanje sa hrvatskom tradicijom i baštinom višestruko povezuje iseljenju i domovinsku Hrvatsku“, rekao je Vinko Sabljo, ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara. Prema najavama, ove godine na V. Hrvatskim svjetskim igrama trebalo bi nastupiti više od 1500 sportaša koji će za vrijeme natjecanja biti smješteni u Studentskom naselju „Stjepan Radić“.

ZABOK – Povodom uhićenja osoba osumnjičenih za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, kao i pronalaska veće količine marihuane i nekoliko laboratorija za proizvodnju konoplje, u Zaboku je ovog petka, 31. siječnja 2020. godine održana press konferencija Policijske uprave Krapinsko-zagorske. Naime, u rutinskoj akciji „Lijevak“ koju PU Krapinsko-zagorska provodi u suradnji sa Carinom, prilikom kontrole vozila u kojem su bila dva građanina iz Zagreba pronađena je zelena biljna materija koja je policiju odvela do ukupno 6 indoor laboratorija marihuane u Zagrebu i Zlataru. Prilikom pretraga pronađeno je i oduzeto 333 komada stabljika konoplje u rastu, 11 kilograma marihuane i više tisuća kuna. – Vrijednost zaplijenjenih laboratorija je oko 225 tisuća, a zaplijenjene marihuane 45 tisuća kuna – istaknuo je voditelj Službe kriminalističke policije Željko Košutić. Načelnik PU krapinsko zagorske Robert Pavić je istaknuo kako je protekle godine kriminalitet takve vrste porastao za 13% u županiji, ali da predanim radom policije počinitelje brzo lociraju i privedu. Također, načelnik Pavić istaknuo je i da podaci iz analize stanja sigurnosti za 2019. godinu pokazuju da u Zagorju na 10 tisuća stanovnika ima 778 kaznenih djela što je najmanja stopa kriminaliteta u Hrvatskoj što Krapinsko-zagorsku županiju čini najsigurnijom.

ZAGREB – Prema podacima Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u 2019. godini operativne snage civilne zaštite Grada Zagreba obavile su znatno više intervencija nego godinu ranije, ukupno 17.091. Prošle je godine ukupno odrađeno 3.971 vatrogasnih intervencija od čega je Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba obavila 3.092 intervencije dok je 2018. obavljeno 2.544. Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba prošle godine je imao 13.018 intervencija hitne medicinske pomoći, dok je u 2018. bilo 12.041 intervencija. Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Zagreb imala je 102 intervencije na području Medvednice i Grada Zagreba, što je nešto manje nego prethodne godine kada su imali 129 intervencija.

BJELOVAR – Počeli su pripremni radovi na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Uklanjaju se stari objekti kako bi se napravilo mjesta za 19 tisuća metara kvadratnih nove bolnice koja će niknuti unutar postojećeg bolničkog kompleksa. Izgradnja nove zgrade bolnice kapitalni je projekt Bjelovarsko-bilogorske županije, vrijedan 272 milijuna kuna, a financira se sredstvima EU i Županije. Nova zgrada trebala bi biti izgrađena do kraja 2021.

ČAKOVEC – Centar za posjetitelje u Križovcu, koji će zahvaljujući projektu „Med dvemi vodami“ postati središte promicanja posebitostiprirodnih vrijednosti Međimurja, svoja vrata otvorit će sredinom travnja. Radove rekonstrukcije i izgradnje koji su pri samom završetku obišli sunžupan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj i ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub. Projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan više od 12 milijuna kuna. Ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu želimo unaprijediti sustav upravljanja našom prirodnom baštinom u svrhu održivog društveno-gospodarskog razvoja Međimurja, a uređenjem Centra za posjetitelje u Križovcu uspostavit će se suvremena turističko-informativna točka koja će na inovativan način interpretirati i prezentirati prirodnu baštinu, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Radovi u Križovcu bit će okončani do 10. ožujka, a planirani datum otvorenja je 17. travnja – međimurski dan rijeke Mure, u sklopu programa povodom obilježavanja Dana Međimurske županije 2020. godine.

LEPOGLAVA – Službeno je započela provedba znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije” odnosno LandSlidePlan u koji je uključen i Grad Lepoglava. Riječ je o projektu kojim se planira razviti metoda za izradu karata klizišta korištenjem inovativne LiDAR tehnologije. Izrađene karte prikazivale bi područja na kojima mogu nastati klizišta te karte koje bi prikazivale gdje se klizišta nalaze. Na području Varaždinske županije odabrana su dva pilot područja, po jedno na području Grada Lepoglave i Općine Bednje na kojima će se obaviti lasersko snimanje iz zraka i terenska istraživanja.

ZAGREB – I u narednom mandatu dužnost glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice obnašat će Koprivničanac Slavko Tucaković, odlučila je tako Vlada RH na jučerašnjoj sjednici. Tucaković je od 2001. do 2012. bio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, a u srpnju 2012. preuzima dužnost načelnika Sektora za vatrogastvo u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje te ujedno funkciju glavnog vatrogasnog zapovjednika RH. Obnašao je brojne dužnosti u vatrogasnom sustavu i sustavu civilne zaštite, a odlikovan je i medaljom Grada Koprivnice te Hrvatske vatrogasne zajednice, kao i Redom Danice s likom Katarine Zrinski.

ZAGREB – Brojne muzejske i druge kulturne institucije u gradovima i općinama na području Zagrebačke županije pridružile su se obilježavanju ovogodišnje Noći muzeja ovog petka, 31. siječnja od 18,00 do 0,00 sat iza ponoći. Tako će primjerice u dvorani Kraluš POU Sveti Ivan Zelina od 19,00 sati biti otvorena izložba radova slikarske radionice, a u zaprešićkom Muzeju Matija Skrujeni moći će se među ostalim razgledati samostalna izložba Antonije Čačić Metamorfoze kao i stalni postav.

ZAGREB – Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija Noć muzeja održat će se u petak, 31. siječnja, a ZET se i ove godine uključuje u manifestaciju prijevozom posjetitelja izvanrednim besplatnim linijama koje će u prometu biti od 18,00 sati. Tako će Turistički tramvaj voziti do 01,00 sat iza ponoći na muzejskoj liniji kružnom trasom, a mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad svakih 10-15 minuta. Izvanredna autobusna linija će od 18,00 sati pa sve do 01,00 sat iza ponoći prometovati i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom. Polasci s Trga Mažuranića ostvarivat će se od 18,00 sati svaki puni sat, dok će se polasci od Muzeja suvremene umjetnosti ostvarivati također svaki puni sat, od 18,30, sve do 0,30 sati iza ponoći.

loading