Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.03.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu danas se održava na Trgu bana Jelačića. Ovogodišnja manifestacija odvija se pod motom Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo, s ciljem podizanja opće svijesti javnosti i senzibiliteta, te aktivnije uključivanje nadležnih Ministarstava i drugih tijela u rješavanje problema osoba s autizmom. Prema postojećoj evidenciji u Hrvatskoj je 12 tisuća autističnih osoba, no problem je sustavna skrb o njima. Tako je Udruga autizam Zagreb do sada realizirala 2 stambene jedinice za 10 korisnika, te je u planu još jedan stan za 6 korisnika, rekla je u ime udruge Ana Petrinec. Tradicionalno, gradonačelnik Milan Bandić zajedno  je s učenicima Centra za autizam, pustio u zrak grozdove balona sa natpisom AUTIZAM 12000.

ZAGREB – Pod sloganom „OBNOVIMO HRVATSKO GOSPODARSTVO“ od 4. do 7. travnja održat će se Proljetni sajmovi Zagrebačkog velesajma.U redizajniranom formatu na 4 kompatibilna sajamska projekta,  EMAT, 9. sajam zaštite okoliša i komunalne opreme, zatim INTERKLIMA, 24. sajam grijanja, klimatizacije, obrade pitkih voda i obnovljivih izvora energije, GRADITELJSTVO, 40. sajam građenja i opremanja te INTERPROTEX, 12. sajam zaštite osoba i imovine, predstavit će se 146 izlagača iz 22 zemlje. U okviru Proljetnih sajmova održat će se značajne konferencije, panel rasprave i B2B susreti te susret s predstavnicima Koruške Gospodarske komore, najavila je  voditeljica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić..

VARAŽDIN – Proračun grada Varaždina za 2017. godinu na današnjoj hitnoj sjednici varaždinskog gradskog vijeća ponovno nije prihvaćen. Sjednica je sazvana na zahtjev devetero vijećnika kako bi se dala suglasnost za projekte izgradnje dječjih vrtića u Hrašćici i Donjem Kućanu, što je uvjet za njihovu prijavu na mjeru 7.4.1. iz programa ruralnog razvoja. Varaždinski gradski vijećnici su na današnjoj sjednici dali suglasnost za ove projekte. Budući da je upravo danas posljednji dan privremenog financiranja Grada Varaždina, sjednica gradskog vijeća bila je i posljednja prilika da vijećnici konačno donesu gradski proračun za ovu godinu, a njegovo nedonošenje definitivno znači da u Varaždin dolazi vladin povjerenik.

ZAGREB – Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s Institutom za turizam, izradila je „Procjenu ukupne potrošnje generirane Adventom u Zagrebu u 2016. godini“. Prema provedenom istraživanju, u kojem je sudjelovalo dvije tisuće ljudi, ukupna potrošnja generirana Adventom u Zagrebu procijenjena je u rasponu od 390 do 438 milijuna kuna. Tako su Zagrepčani po posjetu trošili 47 kuna, gosti iz Hrvatske 241 kunu, jednodnevni posjetitelji iz inozemstva 287 kuna, a hotelski gosti oko 1050 kuna.

ZAGREB – Nova Sljemenska žičara u filmskoj 3D animaciji bit će predstavljena veečras, 31. ožujka 2017. godine u 21,00 sat, na okretištu tramvaja Dolje Gračani. Prva i druga faza izgradnje nove žičare već je u tijeku. Pruga od Mihaljevca do Dolja je u rekonstrukciji, a uklanjaju se i ostaci konstrukcije stare žičare. Nova Sljemenska žičara trebala bi biti izgrađena do 1. kolovoza 2018. godine.

KRAPINA – Ugovori o financiranju sa predstavnicima braniteljskih udruga koje su ostvarile pravo temeljem Javnog poziva udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije potpisani su danas, 31. ožujka 2017. godine u Krapini. Na Javni poziv se prijavilo devet udruga kojima su dodijeljena financijska sredstva u ukupnom iznosu od 200 tisuća kuna. S predstavnicima braniteljskih udruga ugovore, koji se kreću u visini od 13 tisuća do 28 tisuća kuna, pot pisao je župan Željko Kolar, ističući kako Županija ima odličnu suradnju sa braniteljskim udrugama i kroz godine u proračunu povećava sredstva za pomoć u radu braniteljskih udruga.

KRIŽEVCI – Ideja pokretanja projekta razvoja i istraživanja primjene robotike u poljoprivredi predstavljena je u Križevcima. Projekt bi povezao obrazovne i znanstvene institucije, gradska i županijska tijela, potporne institucije te gospodarske subjekte. Cilj je razvoj patenata i komercijalna primjena robotike u križevačkom kraju, objašnjava direktor Križevačkog poduzetničkog centra Tihomir Hodak. Konkretno, izradio bi se multifunkcijski robot koji bi, primjerice, obavljao poslove prskanja, branja plodova ili košnje te tako uvelike olakšao poslove u poljoprivredi, dok bi njegovo posebno obilježje bilo izmjenjivost priključnih uređaja. Predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, koji je pohvalio ideju te istaknuo kako će Grad dati podršku projektu.

ČAKOVEC – Ovogodišnja akcija čišćenja nesavjesno odloženog otpada, pod nazivom „Zelena čistka“ održava se danas, 31. ožujka 2017. godine, na području Grada Čakovca. Čišćenje je počelo u naselju Kuršanec-lug, a nastavljeno u ulici Ivana Gorana Kovačića i ulici bana Josipa Jelačića. U akciji sudjeluju mještani naselja Kuršanec-Lug, Mačkovec, Novo Selo Rok, Mihovljan, Ivanovec, ali i članovi Udruge branitelja s područja Grada Čakovca te svi zainteresirani građani.

KRIŽ – Svečano otvorenje 20. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije održat će se večeras, 31. ožujka 2017. godine, u Domu kulture Josip Badalić u Križu od 18,00 sati. U programu Smotre, koji će se održati tijekom subote, 1. travnja i nedjelje, 2. travnja, nastupit će 10 amaterskih kazališta, s područja Zagrebačke županije te će se odigrati ukupno 13 predstava. Ovogodišnji organizator je Amatersko kazalište Josip Badalić iz Križa. Smotra se održava pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i župana Stjepana Kožića, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije te Općinom Križ.

loading