Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 31.03.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Novih pet osoba oboljelo je od koronavirusa na području Krapinsko-zagorske županije te ih je sada ukupno 60, rečeno je ovog utorka, 31. ožujka 2020. godine na redovitoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite održanoj u Krapini. Pregrada ima 28 oboljelih, Krapina 11, Hum na Sutli 8, Zabok 4, Oroslavje 3, Donja Stubica dvoje, po jedna osoba oboljela je u Jesenju i Radoboju, dok dvije osobe imaju prebivalište u Zagrebu i Opatiji. Na konferenciji su, epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Lipovac, načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek, župan Željko Kolar i ostali, pozvali građane da poštuju pravila samoizolacije radi dobrobiti svih. Izviješteno je i da je Ministarstvo poljoprivrede dalo uputu da trgovine koje prodaju sadni materijal mogu nastaviti raditi uz pridržavanje mjera zaštite, a iz županijskog Stožera je poslan i apel načelnicima stožera jedinaca lokalne samouprave da i dalje izdaju jednokratne propusnice bez obzira na velik obujam posla. Također, župan Željko Kolar se osvrnuo na proglašenje prirodne nepogode za područje općine Marija Bistrica, koja je također stradala prilikom potresa 22. ožujka. – Procjenu štete još ne znamo, s obzirom na to da ima dosta sakralnih objekata koji su pod zaštitom kao spomenici kulture, za to će nam trebati vremena – istaknuo je župan Kolar i dodao da je procjena štete za područnu školu Laz između 1,8 i dva milijuna kuna. Inače, u OB Zabok je do sada provedeno 228 testiranja i svakog se dana uzme oko 20 do 30 uzoraka, a uz prijem zaraženih pacijenata, OB Zabok obrađuje i ostale hitne slučajeve, pa je tako prošlog tjedna bilo 140 bolničkih prijema te je obavljena 21 hitna operacija.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji protekla 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom čime je ukupan broj oboljelih i dalje 24. Ukupan broj osoba koje su ozdravile je i dalje šest, te se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba i sve su dobrog općeg stanja. U utorak, 31. ožujka 2020. godine u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije počelo se provoditi testiranje uzoraka osoba sa sumnjom na koronavirus, koje uzima Opća bolnica Varaždin, a uzimanje uzoraka uskoro će početi obavljati i Dom zdravlja putem ustrojene dežurne COVID-19 ambulante, čime će se puno brže doći do rezultata, kažu u Stožeru civilne zaštite Varaždinske županije. Inače, do sada je u Varaždinskoj županiji testirano ukupno 318 osoba, a pod mjerom samoizolacije se nalaze 2103 osobe. U protekla 24 sata Policijska uprava Varaždinska zabilježila je tri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 36 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

ZAGREB – Ekipe Zagrebačkih cesta, Čistoće i vatrogasaca rade u koordinaciji i obilaze grad kako bi ga što prije očistili od posljedica potresa. Spremnici za odlaganje građevinske šute postavljaju se po gradu, a ovu vrstu otpada beton, opeka, crijep, pločice, keramika, šuta bilo privatni ili poslovni subjekti mogu dovesti u vlastitom prijevozu i besplatno odložiti na adresi Tišinska ulica 28 na Jakuševec, unutar radne jedinice Recikliranje građevinskog otpada Zagrebačkih cesta, sve dok traje čišćenje grada od posljedica potresa, bez ograničenja u količini.

VARAŽDIN – Varaždinski vatrogasci ponovo odlaze u  Zagreb gdje je potrebna njihova pomoć u obnovi grada nakon potresa. Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok  i Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u takvim su okolnostima razgovarali  o nabavi novih vozila. Zapovjednik i vatrogasci ponovo su istaknuli koliko je važno u ovakvim okolnostima imati nova vozila i spremni vozni park. – Grad Varaždin zajedno sa državom u ove  dvije godine želi vatrogascima nabaviti četiri nova vozila kako bi bili posve opremljeni i spremni. To je naša dužnost – istaknuo je gradonačelnik Čehok.  Varaždinski vatrogasci s vatrogasnim vozilom-ljestvama ostat će na zadaćama u Zagrebu do 7. travnja.

ZAGREB – Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije u utorak 31. ožujka evidentirano je 65 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, što je u razmaku od 24 sata dvije osobe više. Podaci se obrađuju u osam ispostava, a broj oboljelih najveći je u Velikoj Gorici 17, te na području Svete Nedelje i Zaprešića po 15, dok je najmanje jedna oboljela osoba u Vrbovcu. Pozivaju se  stanovnici Zagrebačke županije da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem može se smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

ČAKOVEC – S današnjim danom na području Međimurske županije nema novo zaraženih osoba virusom COVID 19, a prethodno evidentirane i hospitalizirane dvije osobe su dobrog općeg stanja, rečeno je u utorak, 31. ožujka 2020. godine na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Tijekom proteklih dana napravljeno je 12, odnosno dosad ukupno 70 testiranja. Jučer je obavljeno i dodatno testiranje liječnika, a s obzirom na nalaze sada je svega dvoje liječnika u samoizolaciji. Uz ostalo, međimurski župan Matija Posavec naveo je, kako je  proteklih dana nabavljeno 30.000 kirurških maski, 1100 kirurških ogrtača i 420 zaštitnih naočala. Uz to UNICEF je dostavio 270 zaštitnih odijela, 150 ogrtača i kapa te 1000 rukavica, dok su 3600 maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava donirali i Rotary club te Rotar act. Upućen je apel poslodavcima roditelja koji imaju djecu s dijagnosticiranom nekom od autoimunih bolesti da ih ostave doma.  S obzirom da se u Međimurju od 30.000 kućanstava njih više od 20.000 bavi se nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje, zabilježen je veliki interes za izdavanje propusnica. Vlasnici OPG-a propusnice si mogu izdati sami dok je za ostale nadležna Poljoprivredno- savjetodavna služba Čakovec.

ZAGREB – Cilj mreže telefonskih linija za krizno psihološko savjetovanje je ublažavanje stresnih reakcija, panike i straha , kao i psihičkih posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 te potresom. Tako je Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izradila preporuke za roditelje. U ovim kriznim situacijama važno je poduzeti sve mjere kako bi očuvali i zaštitili mentalno zdravlje stanovništva suočenog s negativnim utjecajima izvanrednih okolnosti na njihovo psihološko zdravlje. Detaljne informacije, adrese i brojevi telefona mogu se pronaći na mrežnoj stranici Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačka županija priključila se akciji Zajedno za Zagreb te uplatila 100.000 kuna u državni proračun na račun aktiviran za sanaciju materijalne štete nastale uslijed potresa u Zagrebu. Kako poručuju iz Zagrebačke županije, Grad i Županiju dijele administrativne granice, ali nas povezuju ljudi i humanost.

KRAPINA – Poštujući odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani okupljanja više od pet osoba, po prvi put, sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije održat će se elektroničkim putem i to u ponedjeljak, 6. travnja 2020. godine. Na isti će način, izjašnjavanjem e-mailom, Županijska skupština nastaviti raditi po potrebi, sve dok Nacionalni stožer ne dopusti uobičajeni način održavanja sjednica. Za 20. sjednicu Županijske skupštine predviđene su dvije točke dnevnog reda; Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije te Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Krapinsko-zagorske županije

VARAŽDIN – Varaždinski Fakultet organizacije i informatike priključio se akciji 3D printanja vizira za zaštitu medicinskog osoblja, pod vodstvom  Borisa Tomaša, kako bi pomogao u izradi okvira i sklapanja vizira koje kao zaštitne maske koristi medicinsko osoblje. Izrazito je važno u ovim  životnim okolnostima pokazati solidarnost i ako je moguće pomoći onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnije, a tu je FOI prepoznao svoju ulogu. FOI u ovom trenutku raspolaže s ukupno pet 3D printera i u 10 sati neprekidnog rada može proizvesti 50 komada zaštitnih vizira. Do sada su viziri distribuirani pedijatrijskim ambulantama i ambulantama opće prakse u Varaždinu i Koprivnici. Važno je naglasiti da FOI vizire ne prodaje, već ih isključivo donira potrebitima.

ČAKOVEC – Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS), Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Metalska jezgra Čakovec, zajedničkim su snagama krenule u izradu dijelova zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje su ustupili svoj 3D pisač i za sada su ispisani dijelovi za oko 50 zaštitnih vizira, te nabavljena traka i folija za vizire. Svi zaštitni viziri koje su izradili bit će donacija onima koji se nesebično dovode u opasnost kako bi pomogli drugima. Prvih 50 zaštitnih maski su jučer donirane Županijskoj bolnici Čakovec i Domu zdravlja Čakovec.

BJELOVAR – Grad Bjelovar predstavio je aplikaciju Bjelovar fresh, gradsku internetsku tržnicu koja na jednom mjestu okuplja više od 130 poljoprivrednih proizvođača iz Bjelovara i okolice, u osam osnovnih grupa. Prema riječima zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića popis poljoprivrednih proizvođača redovito će se ažurirati. Aplikacija se može pronaći na službenim Internet stranicama Grada Bjelovara.

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije zaprimio je vrijednu donaciju veće količine medicinskog alkohola. Donacija će uvelike pomoći u radu zdravstvenih djelatnika, a dio donacije raspodijelit će se i za potrebe ostalih županijskih zdravstvenih ustanova. Stožer zahvaljuje na donaciji tvrtki kao i svim pojedincima koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli nabavci medicinske opreme i ostalih potrepština kojima pomažu lakšem funkcioniranju zdravstvenog sustava Koprivničko-križevačke županije u izvanrednim okolnostima.

loading