Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dan grada Zagreba i Dan njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, obilježava se danas bogatim programima diljem grada. Osim tradicionalnog polaganja vijenaca na Mirogoju te večernje svete mise u Katedrali, nakon koje kreće procesija s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, u nazočnosti visokih uzvanika, gradonačelnika i župana hrvatskih gradova i županija, predstavnika i gradonačelnika gradova prijatelja, održana je danas i Svečana Sjednica Gradske skupštine i Dodjela Nagrada Grada Zagreba. Cijeli su dan organizirani i besplatni razgledi grada te koncerti, a  vožnja turističkim panoramskim autobusima i ove će godine biti besplatna.

ZAGREB – Čestitku povodom Dana grada Zagreba i Blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata Zagrepčanima je uputio gradonačelnik Milan Bandić. Između ostaloga u čestitci stoji – Zahvalni smo brojnim generacijama Zagrepčana koji su naš grad gradili s mjerom i ljubavlju, posebno našim braniteljima jer su nam omogućili da danas, u miru i slobodi, u europskoj Hrvatskoj imamo priliku svoj grad oblikovati po vlastitoj mjeri.  No Zagreb, poznat po kulturi, toleranciji i ljepoti, po šarmu svojih stanovnika i trgova, uvijek može još bolje. Treba nam samo više povjerenja u vlastite mogućnosti, zajedništva,  rada, znanja i kreativnosti – zaključio je Bandić. Uz to, gradonačelnik je pozvao sugrađane da na pročelja svojih zgrada i kuća istaknu barjake u čast grada.

ČAKOVEC – Kino Centra za kulturu Čakovec nedavno je postalo 978. član najvažnije europske asocijacije kina – Europa Cinemas, ali i član ECFA-e – Europske asocijacije filma za djecu i mlade. Čakovečko kino se tako svrstalo među njih 14 iz cijele Hrvatske, koji su zadovoljili brojčane i programske kriterije koje asocijacija zahtjeva. U Čakovcu se tako godišnje realizira 600- tinjak filmskih programa, a od toga više od 180 filmskih projekcija, od kojih je 35 posto najnovijih i najkvalitetnijih filmskih uradaka europske kinematografije. Da se radi o priznanju i za sam Grad kao i građane Čakovca, naglašava pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec i dodaje da je upravo zbog građana koji redovito odlaze na filmske projekcije, čakovečko kino jedno od najposjećenijih i najuspješnijih u Hrvatskoj.

KRAPINA – Da bi se ublažile posljedice elementarnih nepogoda na području Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar je donio odluke o sufinanciranju sanacija šteta u iznosu od 596.675 kuna. Obilne kiše koje su padale na području Zagorja kao i velike količine otopljenog snijega, uzrokovale su pojavu novonastalih klizišta te daljnje širenje postojećih koja još nisu sanirana. Također su nastala i oštećenja na mnogim nerazvrstanim makadamskim cestama. Za nabavu kamenog materijala za sanaciju nerazvrstanih makadamskih cesta na području gradova Oroslavje i Pregrada, te općina Kumrovec, Radoboj, Hrašćina, Veliko Trgovišće, Zagorska Sela, Sveti Križ Začretje, Tuhelj, Lobor, Budinščina, Krapinske Toplice, Gornja Stubica, Kraljevec na Sutli i Petrovsko, predviđeno je 225 tisuća kuna, 72.675 kuna predviđeno je za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju klizišta na području Zlatara, Donje Stubice i Desinića, a 299 tisuća kuna za sufinanciranje sanacije klizišta na području općina Desinić, Lobor, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Bedekovčina, Mihovljan, Jesenje, Đurmanec, Radoboj i Tuhelj.

BJELOVAR – Sporazum o dodjeli donacija udrugama i ustanovama na području županije potpisali su Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka. Pedesetak udruga i ustanova dobit će donacije veće od 600.000 kuna, čime Bjelovarsko-bilogorska županija pokazuje i društvenu odgovornost u privlačenju sredstava za redovan rad onih koji svakodnevno obogaćuju društveni, kulturni, sportski, ali i humanitarni život.

ZAGREB – Manifestacija Hrvatsko nacionalno blago održava se na Europskom Trgu. Kroz 5 tjedna građanima će najbolje od Hrvatske predstaviti brojni proizvođači i izlagači. Uz to, od sutra svakoga radnog dana, u Europskom domu održavat će se panel diskusije, kroz koje će proizvođači, stručnjaci, znanstvenici, političari, ministri, predstavnici županija i gradova te građani raspraviti najbolja rješenja za što bolje umrežavanje domaćih proizvođača, a samim tim i bolji plasman proizvoda na tržište.

VARAŽDIN – Grad Varaždin je u proračunu osigurao sredstva za kupnju kamera i ostale opreme koja će se na inicijativu Vijeća za prevenciju kriminaliteta koristiti  za potrebe komunalnog i prometnog redarstva te prevenciju kaznenih djela i prekršaja. Novi video nadzor javnih površina u Varaždinu kao dio najavljenih mjera za podizanje sigurnosti građana i njihove imovine predstavili su danas na konferenciji za novinare na otvorenom, u ulici Alojzija Stepinca, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i  načelnik PU Varaždinske Darko Jurčec.

ZAPREŠIĆ – Akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ provode učenici i djelatnici srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića u suradnji sa Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Cilj je prikupiti što veći broj plastičnih čepova čijom se prodajom prikuplja novac za pomoć oboljeloj djeci od leukemije i limfoma. Sakupljaju se sve vrste plastičnih čepova, a osim učenika srednje škole u akciju su se uključili i Dječji vrtići na području Zaprešića gdje su također postavljene kutije za prikupljanje plastičnih čepova.

ZAGREB – Svečana dodjela nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenika s područja Zagrebačke županije na temu vatrogastva održana je danas u Zagrebu. Na natječaj su pristigla 263 likovna, 48 literarnih te 12 likovnih radova djece s posebnim potrebama iz ukupno 32 škole. Patrik Klančir iz OŠ Jakovlje osvojio je dvostruku nagradu za najbolji literarni rad učenika viših razreda i odlukom povjerenstva te po izboru glasovanja internetom. Prigodne novčane nagrade je uručio zamjenik župana  Rudlof Vujević istaknuvši kako je ovo način promocije vatrogastva, ali i preventivnog programa dobro iskorištenog slobodnog vremena kod osnovnoškolaca. Odlukom povjerenstva za likovni rad nagrađeni su Kruno Jurković i Matea Zajec te za literarni rad uz Patrika Klančira i Ana Matoš. Internet glasovanjem nagrađeni su i Noa Arbanas, Lukas Cajner i Mateja Hercigonja. Najbolji likovni rad djece s posebnim potrebama osvojila je Petra Tašić.

ĐURĐEVAC – Đurđevačka Udruga „A je to art Podravina“ obilježila je u društvu prijateljskih udruga  na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu  Svjetski dan multiple skleroze. Obilježavanju je nazočila i predsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić. U đurđevačkom Domu kulture mališani Dječjeg vrtića „Maslačak“ i učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana pripremili su prigodan program u sklopu kojeg su neurolozi iz Bjelovarsko-bilogorske županije održali predavanje na temu multiple skleroze. U znak podrške oboljelima, male đurđevačke rukometašice odigrale su utakmicu u sportskoj dvorani, a druženje je završilo razgledavanjem utvrde Stari grad.

loading