Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Čestitku za Dan grada Zagrepčankama i Zagrepčanima uputio je gradonačelnik Milan Bandić. Čestitam vam 31. svibnja, Dan grada Zagreba i Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, nebeske zaštitnice grada. S ponosom slavimo Dan našega grada, zahvalni generacijama koje su ga prije nas gradile i  čuvale njegovu neponovljivu  ljepotu .Naša je zadaća da poput njih, vlastitim djelima pokažemo koliko nam naš grad znači i koliko nam je stalo do očuvanja njegove  tradicije i do njegova razvoja.  Najboljima od nas,  baš kao i svake godine,  zahvaljujemo Nagradom Grada Zagreba, najvišim gradskim priznanjem. A Zagreb, poznat po svojoj kulturi, po toleranciji i šarmu svojih stanovnika, po ljepoti  i živosti svojih trgova i ulica može još bolje. Ponosni smo zbog toga, kao i na činjenicu da je Zagreb svojevrsni hrvatski svjetionik zbog niza demografskih  i socijalnih mjera, sustavnog poticanja gospodarstva, zapošljavanja, zbog ulaganja u očuvanje radnih mjesta, zbog skrbi o mladima i njihovom obrazovanju i, napose, zbog  socijalne sigurnosti, solidarnosti i otvorenosti, ističe između ostalog u čestitki zagrebački gradonačelnik.

MAČE – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević posjetio je danas Mače i Lobor, gdje se upoznao s projektima koji su u tijeku. -Vlada RH razumije regionalni razvoj, odnosno da je potrebno ulagati u svako selo, općinu i grad, pa smo stoga i obišli projekte koje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira u Maču, gdje je potrebno promijeniti projekt rekonstrukcije državne ceste D-29, koji je onemogućio autobusno stajalište, pa djeca na opasnom mjestu moraju prelaziti cestu da bi došla do škole, objasnio je ministar. U općini Lobor ministar se također upoznao sa svim projektima koji se provode te je od njega zatražena podrška za razvoj novih projekata. – Tu mogu istaknuti projekt uređenja groblja i igrališta koji su direktno u nadležnosti našeg ministarstva, rekao je Kuščević te istaknuo da će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ove godine sufinancirati energetsku obnovu pet vrtića i devet višestambenih zgrada na području Krapinsko-zagorske županije, ukupne vrijednosti 37 milijuna kuna, od kojih će Ministarstvo bespovratno sufinancirati 20 milijuna kuna.

ZAGREB – Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se od 5. do 10. lipnja, u kinima Europa i Tuškanac te u Kinoteci. Na ovogodišnjem, 27. izdanju festivala bit će prikazana 44 filma u Velikom natjecanju, 46 u Studentskom, a devet u natjecanju dugometražnih filmova, rekao je umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić. Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Jedna od središnjih tema odnos je stripa i animacije. Producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić istaknule su kako Animafest nije samo festival za animirano-filmske sladokusce i profesionalce, već i istinski obiteljski festival na kojemu najmlađi i njihovi roditelji mogu uživati u filmovima prilagođenima uzrastu te brojnim aktivnostima na otvorenom. U sklopu festivala u galeriji ULUPUH bit će otvorena prva izložba posvećena interaktivnom stripu, a u Tunelu Grič svojim radom će se predstaviti Marko Tadić.

KOPRIVNICA – Ugovore o sufinanciranju projekata u okviru Saveza Alpe Jadran danas je potpisao koprivničko-križevački župan Darko Koren s predstavnicima udruga koji su ostvarili pravo na sredstva ovog saveza.Ovo je jedna od aktivnosti koja se provodi u sklopu županijskog programa Međunarodna suradnja i EU projekti, kaže voditelj odsjeka za međunarodnu suradnju i europske poslove Vladimir Šadek, dok župan Darko Koren naglašava kako je ove godine 10 udruga iz Koprivničko-križevačke županije ostvarilo pravo na 109 tisuća kuna, a 50% od tog iznosa sufinancira Savez Alpe Jadran. Koprivničko-križevačka županija najuspješnija je županija u povlačenju sredstava Saveza Alpe Jadran, a od 2014. do danas realizirani su projekti u vrijednosti od 55 tisuća eura.

ČAKOVEC – Humanitarni koncert “Oni to delaju iz ljubavi”, kojim će se u povodu Dana Grada Čakovca predstaviti kulturno- umjetničke udruge s područja grada,  održava se večeras u Centru za kulturu Čakovec. Prikupljena sredstva namijenjena su Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec,  a doprinos i podršku svojim će dolaskom dati čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

KRAPINA – U suradnji s Hrvatskim vodama, Grad Krapina priprema projekt „Izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Krapina“. Tim projektom Krapina bi poboljšala sustav javne odvodnje na svom području pri čemu bi se izgradilo 26 kilometara novih cjevovoda kao i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno postojećem sustavu odvodnje dodalo oko 2600 novih priključaka. Procijenjena vrijednost cijelog projekta u prvoj fazi iznosi oko 16 milijuna eura i predviđeno je da se veći dio financira iz EU fondova. Raspisivanje natječaja za izvođenje radova na projektu aglomeracije očekuje se do konca ove godine ili početkom slijedeće, a s obzirom da je projekt uvršten na listu strateških projekata od interesa za RH to bi trebalo ubrzati početak radova. Prva faza radova obuhvaća područje Grada Krapine s rokom izgradnje do 2020. godine, a druga faza odnosi se na područje Općina Đurmanec, Jesenje i Radoboj s rokom izgradnje do 2023. godine.

KOPRIVNICA – U tijeku su radovi na šetnici uz potok Koprivnicu, o čijoj se gradnji govori posljednjih 20-ak godina, a inicijativu za gradnju tijekom prošle godine dali su koprivnički gimnazijalci. Radove je jutros obišao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i naglasio, kako se nasip ne skida, već se podiže i bit će viši nego sada, te nema razloga za strah od izlijevanja potoka. Šetnica, u dužini od 2,5 kilometara, gradit će se od prirodnih materijala, bez betona. Trebala bi biti izgrađena do jeseni, a to je prva faza radova i vrijedna je 600 tisuća kuna. U drugoj fazi cijelom dužinom šetnice postavit će se klupe i sprave za vježbanje na otvorenom.

ZAGREB –  Besplatnim vožnjama na turističkim linijama i ove se godine prigodnom programu obilježavanja Dana Grada Zagreba pridružuje ZET: Turistički tramvaj će užim gradskim središtem voziti od 10,00 do 12,00 sati, a polazit će sa Trga bana Josipa Jelačića svakih 30 minuta – kažu iz ZET-a. Za one najmlađe, od 10,00 do 19,00 sati, vozit će turistički vlakić, a polazit će svakih 40 minuta sa središnjeg gradskog trga. Danas su omogućene vožnje panoramskim autobusima koji polaze iz Bakaćeve ulice. Crvena linija polazi u 10,00, 12,00 14,00 i 16,00 sati  dok zelena linija ide u 12,00 i 15,00 sati.

LUDBREG – Tvrtku Inoxmont u Ludbreškom Sigecu, danas će, u društvu ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića posjetiti župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Ova je tvrtka koja zapošljava 230 radnika već dugi niz godina prisutna  na europskom i svjetskom tržištu industrijske montaže. Svoj boravak na ludbreškom području župan Štromar iskoristit će i za posjet Općinama Mali i Veliki Bukovec. Zajedno s načelnikom Općine Mali Bukovec Darkom Markovićem  župan će obići završene radove na uređenju Županijske ceste  koja spaja Mali Bukovec i Veliki Bukovec, te radove na asfaltiranju cesta kroz Sveti Petar i Lunjkovec.  Župan Štromar će u 11,30 sati  s načelnikom Općine Veliki Bukovec Zvonkom Hlebarom i ravnateljicom  tamošnje osnovne škole Željkom Bilić ispred škole razgovarati o prometnoj sigurnosti djece što će se postići izgradnjom kružnog toka u blizini škole i najaviti investicije od oko 4 milijuna kuna u energetsku obnovu škole.

LOBOR- Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima i direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić danas su obišli radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u naselju Loborsko Završje, u općini Lobor. Radovi na 1.400 metara vodovodne mreže su vrijedni 196.000 kuna, a sa 50 posto financira ih Krapinsko-zagorska županija, dok je 50 posto osigurao Zagorski vodovod. Po završetku radova 20-ak domaćinstava, koja su u ljetnim mjesecima nerijetko ostajala bez vode, priključit će se s lokalnog na mrežu Zagorskog vodovoda.

KOPRIVNICA – Sporazum o financiranju redovne djelatnosti HGSS Stanice Koprivnica potpisali su koprivničko-križevački župan Darko Koren i pročelnik Stanice Dejan Bojovski. Župan Koren pohvalio je rad Stanice koja je osnovana u srpnju protekle godine i obuhvaća područje cijele Koprivničko-križevačke županije. Pročelnik Stanice Koprivnica Dejan Bojovski zahvalio je županiji na podršci i financijskoj pomoći te kazao kako Stanica broji 14 članova, koji osim u akcijama, vrijeme provode i u edukacijama.

ČAKOVEC – U okviru programa Dana Grada Čakovca, večeras će se u Atriju Starog grada Zrinskih održati dvije filmske projekcije na otvorenom. Prva što počinje u 20,50 sati rezervirana je za kratki animirani film o ljudskim pravima naziva “16 glava za ljudska prava”, dok će u 21,00 sat biti prikazan dokumentarni film o legendarnim Beatlesima “The Beatles: Eight Days A Week”. Filmska projekcija na otvorenom bit će organizirana unutar projekta „Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu“, kojeg zajedno s partnerima provodi Udruga Zora, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Čakovca.

VELIKA GORICA – Preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora na području Zagrebačke županije nastavlja se i u lipnju. Za njegovu provedbu Zagrebačka županija osigurala je ove godine 50.000 kuna. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. Raspored je dostupan na službenim stranicama Županije, a telefonske rezervacije termina su obvezne. Pregledi se danas obavljaju u Velikoj Gorici.

loading