Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 31.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon pet dana radova rano jutros, 31. srpnja 2018. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet južni kolnik Branimirove ulice, na potezu od Svetica do Mandlove ulice. Vrijednost radova koji su obuhvatili izmjenu asfalta u dužini od dva kilometara, novi sustav odvodnje kao i prometnu signalizaciju iznosi oko dva milijuna kuna.

ZAGREB – Mirogojska cesta dobila je novu, modernu LED javnu rasvjetu. Nova javna rasvjeta postavljena je od raskrižja s Ksaverskom cestom do raskrižja s Alejom Hermanna Bolea. Osim demontaže stare i dotrajale javne rasvjete, u okviru radova položeno je oko 1100 m podzemnog kabela, postavljena su 32 nova čelična stupa visine osam metara te 32 nove LED svjetiljke. Vrijednost radova je 600 tisuća kuna bez PDV-a.

ZAGREB – Udarna sezona radova na komunalnoj infrastrukturi u Gradu Zagrebu je u punom zamahu. Svi timovi Zagrebačkih cesta raspoređeni su na više od 20-ak zagrebačkih gradilišta, a kako bi bili što učinkovitiji Grad Zagreb nabavio je nove radne strojevi za asfaltiranje zagrebačkih prometnica. Riječ je o četiri valjka do dvije tone vrijednosti 640 tisuća kuna te glodalica za asfalt vrijednosti 3,5 milijuna kuna. „Zahvaljujući novim radnim strojevima Zagrebačke ceste će brže izvršavati svoj asfalterski program kao i programe malih komunalnih akcija po gradskim četvrtima“, istaknuo je Josip Turković, pomoćnik direktora Zagrebačkih cesta.

ZAGREB – Dvije grupe od po četrdesetero djece iz obitelji slabijeg socijalno- ekonomskog statusa otputovalo je u utorak, 31. srpnja 2018. godine, na ljetovanja u Dugu Uvalu i Crikvenicu. Riječ je o besplatnim sedmodnevnim ljetovanjima u organizaciji Grada Zagreba, u sklopu kojih djeca uče plivati, a za njih su organizirane i različite kreativne radionice te sportska druženja. Sretan put djeci poželjeli su i gradonačelnik Milan Bandić te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Na besplatno ljetovanje ove će godine otputovati ukupno 1500 djece iz obitelji slabijeg socijalno-ekonomskog statusa.

PREGRADA – Ugovore za energetsku obnovu osnovnih škola u Pregradi i Humu na Sutli, vrijednosti 10,1 milijun kuna, s izvođačima radova, potpisao je danas, 31. srpnja 2018. godine, u Pregradi župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Energetska obnova OŠ Janka Leskovara u Pregradi donijet će 65% uštede godišnje potrebne energije za grijanje te povećati kvalitetu kod pružanja usluga obrazovanja dok će ušteda ostvarena u OŠ Viktora Kovačića u Humu na Sutli iznositi 59%. – Ovo su neke od naših najvećih škola i tu možemo najviše energetski uštedjeti – rekao je župan Kolar dodajući da mu je izrazito drago što su i projektanti te izvođači radova upravo s područja županije. Na potpisivanju ugovora su, uz župana Kolara i zamjenika Anđelka Fereka Jambreka bili i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Radovi na energetskoj obnovi počinju danas, a kako je rečeno, trebali bi završiti za 5 mjeseci.

ČAKOVEC – Dvanaestu godinu zaredom Grad Čakovec u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata organizira čupanje ambrozije. Akcija je počela jučer i nastavljena je danas, u utorak 31. srpnja 2018. godine,  a u nju je uključeno 30-tak branitelja iz čak 5 čakovečkih braniteljskih udruga, naglasio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Čakovec Čedomir Valjak.  Branitelji su prije svega fokusirani na uklanjanje ambrozije s površina gospodarske zone u izgradnji u Martanama istok, a u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i Dječji vrtić Maslačak, rekao je pri današnjem obilasku članova braniteljskih udruga gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Inače, grad Čakovec za uklanjanje ambrozije braniteljskim udrugama dodjeljuje i simboličan novčani iznos koji pak oni utroše na druženje s teško bolesnom djecom štićenicima Doma Antun Bogdan i njihovim obiteljima.

ZAGREB – Zimsko plivalište Mladost ove srijede, 01. kolovoza 2018. godine, kreće u redoviti godišnji remont koji bi trebao završiti do 16. kolovoza. Radovi će obuhvatiti pražnjenje i čišćenje bazena, čišćenje cjelokupnog protočnog sustava kao i generalno čišćenje popratnih prostorija – tuševa, sanitarija, svlačionica. Osim zimskog plivališta Mladost, godišnji servis bit će obavljen i na bazenu Svetice i to do 20. kolovoza, bazen Iver će biti zatvoren za javnost zbog remonta od 5. do 19. kolovoza,  Mladosti od 6. do 31. kolovoza, Jelkovec od 16. do 30. kolovoza te Utrine od 20. kolovoza do 2. rujna. Kako napominju iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima, riječ je o servisima unutarnjih bazena dok su vanjski bazeni i dalje na raspolaganju svim korisnicima.

KRIŽEVCI – Koprivničko-križevačka županija zabilježila je u zadnjih godinu dana najveći pad broja nezaposlenih osoba u zemlji. Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, najveći pad evidentiran je u Koprivničko-križevačkoj za 30,9% i Međimurskoj županiji za 30,8. Početkom srpnja u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirano je 2.214 nezaposlenih osoba, a lani u isto vrijeme bilo ih je 3.204. Razlog padu broja nezaposlenih u podravsko-prigorskom kraju leži u sezonskim poslovima u Županiji i na Jadranu, jačoj aktivnosti građevinskog sektora, brisanju neaktivnih članova iz evidencije te iseljavanju stanovništva.

VARAŽDIN – Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin godišnje prikuplja oko 12.000 doza krvi. Osim varaždinske bolnice, ovaj odjel krvnim pripravcima opskrbljuje i odjele Županijske bolnice u Čakovcu, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Trenutno stanje zaliha krvi u varaždinskoj Općoj bolnici je manje-više zadovoljavajuće, no ipak postoje potrebe za krvnim grupama A plus i minus te 0 minus.  Iz OBV stoga mole darivatelje krvi, ali i one koji to žele postati, da dođu darivati krv na Odjel za transfuzijsku medicinu OBV srijedom i četvrtkom od 7,30 do 13,00 sati ili u ponedjeljak, utorak i petak od 7,30 do 11,00 sati.

ČAKOVEC – Kao i ranijih godina, Grad Čakovec u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, organizira čupanje korova ambrozije. Akcija će se održati danas, u utorak 31. srpnja 2018. godine, u prijepodnevnim satima, a ambrozija će se uklanjati s površina u Martanama istok. U  9,30 sati članove braniteljskih udruga obići će gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima.

ZAGREB  – Zagrebačka županija raspisala je natječaj za izbor najuzornije seoske žene, koji je otvoren do 31. kolovoza 2018. godine. Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama.Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2018. godinu, koji će se ove godine održati 21. listopada u gradu Zagrebu.

loading